Haber
TOGG Açılımı ve Tarihçesi Nasıldır?
TOGG Açılımı ve Tarihçesi Nasıldır? TOGG Açılımı nedir? TOGG nasıl bir araçtır? TOGG ne zaman çıkacak? TOGG, Türkiye Otomobil Girişim Grubu tarafından üretilen, 2023 yılında seri üretime, 2022 yılında ise normal üretime hazır olacağı belirtilen, Türkiye’nin kalkınma projelerinden olan ve artık dışa bağımlılıktan ziyade kendi üretimlerini arttırması, başka ülkelerin boyunduruğu altında olmaması bağlamında oluşan çalışmalardan biridir. Aracın piyasa fiyatının 25.000 30.000 € arası olacağı söylenmektedir.
TOGG Açılımı ve Tarihçesi Nasıldır? TOGG Açılımı nedir? TOGG nasıl bir araçtır? TOGG ne zaman çıkacak? TOGG, Türkiye Otomobil Girişim Grubu tarafından üretilen, 2023 yılında seri üretime, 2022 yılında ise normal üretime hazır olacağı belirtilen, Türkiye’nin kalkınma projelerinden olan ve artık dışa bağımlılıktan ziyade kendi üretimlerini arttırması, başka ülkelerin boyunduruğu altında olmaması bağlamında oluşan çalışmalardan biridir. Aracın piyasa fiyatının 25.000 30.000 € arası olacağı söylenmektedir.
TOGG’un tarihçesine göz atmak gerekirse; Türkiye civarında otomobil sektörüne giriş yapmak isteyen firmalar, şirketler, holdingler ve kuruluşlar arasından bu bağlamda beraber çalışmak isteyenler toplandılar ve 2017’nin Kasım’ında Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından bu durum açıklandı. Bu gruplar arasında Anadolu Grubu, BMC gibi önemli gruplar bulunmaktadır. Bursa ilimizin Gemlik ilçesinde ilk kez TOGG hakkında bir fabrika üretilmiş ve bu fabrikanın yapımına 2020’nin 18 Temmuz’unda başlanmıştır.
Bu saha yaklaşık 1.200.000 metrekare boyutundadır ve TOGG fabrikasının 2022 yılında tamamlanacağı öngörülmektedir. Bu bağlamda Bursa ilimizin Gemlik ilçesinde 1850 kişilik bir grup görev yapmıştır. Ve bu şirket, şirkette görev alan insanlar C SUV aracı olan TOGG’u üretime 2022 yılı sonunda hazır etmeyi, seri üretime ise 2023 yılında hazır etmeyi planlayıp söylemektedirler. Ayrıca bahsettiğimiz Gemlik ilçesinde bulunan bu TOGG fabrikasında binlerce çatı panel montajı ve binlerce metrekare montaj yapılmıştır.
Bu üretim hattı boya tanklarının yerleştirilmesi tamamlanmış durumdadır. TOGG ile bir Çin firmasının (Farasis) ortaklığı bağlamında kurulmuş olan SIRO, TOGG’un da fabrikasının bulunduğu Bursa’nın Gemlik ilçesinde üretim tesisi kuracaktır. SIRO’nun temel amacına baktığımızda ise genel bağlamda elektrik araçların popülerliğinin artmasıyla ve dünya çapında ün kazanmasıyla batarya problemlerinin ortaya çıkma sorunu yer alıyor. SIRO, elektrikli araçlara yeni batarya sistemleri üretmeyi amaçlayan bir firma şeklinde TOGG ve Farasis ortaklığında ortaya çıkmıştır. TOGG’un çıkması beklenen ilk modeli SUV modelidir. C segment bir SUV olarak piyasaya çkacak olan TOGG’un şuanki beklenen çıkış tarihi Mart 2023’tür. Bunun yanında Sedan bir TOGG’da çıkması beklenen yerli üretim araçlar arasındadır fakat C segment Sedan TOGG’un çıkış tarihinin 2024’ü bulması beklenmektedir.
Bunun yanında TOGG hakkında popüler olan bir diğer konu ise TOGG’un tasarımıdır. TOGG’u diğer bu tarz araç ve otomobillerden ayıran kısımlarından en büyük önemli bölümlerinden birinin de tasarımı olduğu söylenmektedir. Otomobilin tasarım bölümüne baktığımızda İtalyan tasarımlardan kalan ayrıntılar görmemiz mümkündür, bu bağlamda bir şeyler söylemek istersek İtalyan bir büro olan Pininfarina tarafından tasarlanmış olan kısımda tamamen özgün olarak nitelendirilebilecek değişiklikler yapılmıştır. Bu İtalyan firma ile çalışılmasından sonra normal olarak TOGG otomobilinin ilk prototipleri İtalya’da üretilmiştir. Bu otomobilin tasarım çalışmalarında toplam 121 kişilik bir mühendis kadrosu görev almıştır, ayrıca aracın tasarımı bağlamında 7 standart 2 tane ise opsiyona bağlı olarak sunulabilecek hava yastığı bulunacaktır.
TOGG’un bu kadar iyi anlatılmasından ve fark yaratacak olarak bahsedilmesinden sonra illa ki hakkında eleştiriler de bulunmaktadır. Bu eleştirilerden birkaçı hakkında konuşmak gerekirse; çeşitli içerikte ve çeşitli durumdaki yazarlar tarafından oldukça eleştiri alan TOGG otomobilin en temel eleştiri aldığı noktalardan biri TOGG’un çıkış tarihi oldu. Bu bağlamda yapılan eleştirilerde genel olarak şu konudan bahsediliyordu : Türkiye’de otomobil üretimi konusunda herhangi bir eksik bulunmasa bile elektrikli otomobil gibi yeni bir teknoloji için gerekli altyapıya sahip olunmadığı söylenmiş ve 2 yıl içinde bu otomobilin bitmesinin çok zor, hatta imkansız olduğunu dahi söyleyenler olmuştur.
TOGG’un sahip olduğu segment olan elektrikli SUV segmentine baktığımızda, elektrikli SUV fiyatları normal kesimden vatandaşlar için ciddi anlamda yüksek bir miktar olacak gibi gözükse de TOGG otomobilinin fiyatını genel olarak otomobil piyasasında klasik olan piyasa belirleyecektir. Fakat bu bağlamda otomobil ne kadar güzel gibi gözükse de eleştiriler bitmeden, tam hızıyla devam etmiştir. Bazı sosyal medya kullanıcıları ve yazarlar yerli otomobili seçim için siyasi bir yatırım olarak değerlendirdi ve kısa süreli bir araç olacağı, uzun sürmeyeceği belirtildi. Ayrıca İmza isimli hayata geçirilemeyen araç projesi ile kıyaslanarak eleştirilere maruz bırakıldı.
Bunun yanında Habertürk’de yazarlık yapan Fatih Altaylı, TOGG fabrikasına göndermeli olarak sıfırdan oluşturulan bir araç fabrikasındansa yerli bir marka olacak bir olguya ihtiyacımız olduğunu belirtmiştir. Yine eleştiriler bağlamında Kemal Özkiraz, yıllar 2019’da ve tarih 27 Aralık’a dayanmış iken yapılan TOGG test sürüşü esnasında hız göstergesinde problem oluşu, araç hareket ederken vitesin aslında park modunda oluşu ve cumhurbaşkanı’nın aracın direksiyonunu çevirmesi fakat aracın düz yolda dümdüz şekilde gitmesi ile birlikte bu videonun, etkinliğin sahte olduğunu iddia etmiştir. Ayrıca tarih 2022’nin 9 Ocak’ına dayandığında Ali Babacan, TOGG projesini siyasi bir propaganda ve seçim projesi olarak değerlendirmiş ve bu bağlamda TOGG’a gelen en büyük eleştirilerden birini belirtmiştir.
TOGG Otomobil İçin Otonom Sürüş Kavramı Nasıldır?
TOGG otomobilinde akıllı, otonom sürüş dediğimiz elektrikli araçların birçoğunda bulunan ve ciddi anlamda bu bağlamda önem arz eden sürüş de olacaktır. Otonom sürüş nedir? Nasıl çalışır gibi sorulara yanıt arıyorsanız şu şekilde açıklayabiliriz.
Otonom sürüş : Otonom sürüş, tanım gereği herhangi bir insan müdahalesi olmadan, tamamen yapay zeka ve çeşitli yazılımlarla aracın kendi kendini sürmesine verilen isimdir. Son zamanlarda tesla gibi bu özelliğe sahip araçların piyasaya çıkışından sonra popülerleşmiş olan otonom sürüş özelliği, yeni çıkacak otomobillerde de ciddi anlamda önem arz ediyor. Bu önemin yanı sıra artık teknolojinin bu yönde ilerlemesinden dolayı birçok insanın otomobil satın alırken aradığı özellikler arasında bulunuyor. Otonom araçların standartlarına baktığımızda şunlarla karşılaşacağız :
- 0.Seviye : Bu seviyede herhangi bir otomasyon bulunmamaktadır. Genelde eski nesil otomobillerde kullanılan bu seviyeyi açıklamak için genel itibariyle şu ifadeler kullanılır : Araç kontrolünün tam olarak sürücüde olduğu, sürücüye yardım için çeşitli özellikler barındırabilen fakat belirttiğim üzere tam olarak sürücü tarafından kontrol edilen otomobiller için kullanılan seviyedir.
- 1.Seviye : Bu seviyede sürücü yardımı yapılabilmektedir. Fakat bu demek değildir ki oluşabilecek problemlerden araç sorumludur. Bu 1.seviye için yanlış bir algıdır. Oluşabilecek problemler veya sorunlar tamamen sürücünün sorumluluğu altındadır. Bu bağlamda her şekilde gözü ve kafası trafikte olmalıdır. Olası bir kaza durumunda aracı yönetebilecek zihin seviyesinde olabilmelidir. Seviye 1’de olan genel özelliklere baktığımızda hızı belirli bir düzeye sabitleyecek sistemler vardır, ayrıca sürücü konforu için de belirli sistemler bulunmakla birlikte çeşitli şekilde sürücü kaza durumlarına yaklaştığında onu uyaran sistemler de içinde bulunmaktadır.
- 2.Seviye : Bu seviye de tam olarak otomasyon olmamakla beraber kısmi otomasyon olarak geçmektedir. Bu seviyeye tam olarak baktığımızda 1.seviyeden farkını şu şekilde açıklayabiliriz : Sistem, aracın her türlü bölümünde tam erişime sahiptir. Bu seviyede yapılmış olan kaliteli otomobillerde çeşitli kaliteli sensörler bulunmaktadır ve bu sensörler hızı sınırlayabilir, kaza durumlarında acil durum yönetimi yapabilir ve otoyol gibi yerlerde aracın hızını duruma göre ayarlayabilir. Fakat 2.seviye otonoma sahip olan araçlar, her ne kadar çeşitli önemli özelliklere sahip olsa da yine de her türlü olaydan sürücü sorumludur ve 2.seviye otonomlu otomobillerle sürücünün dikkatini yoldan ayırmamasını sağlamak ve kaza durumlarını en aza indirmek için bu otomobiller sürücünün düzenli periyotlar içinde direksiyona dokunmasını istemektedir.
- 3.Seviye : Bu otonom seviyesine genel itibariyle koşullu otomasyon seviyesi denmektedir. Bu seviyede otonom durumu bir üst duruma taşınıyor diyebiliriz. Bu seviyede otomobil, sürücüye tam olarak sorumluluk yüklememekle birlikte belirlenen yasal durumlar koşulunda çevrenin kontrolünü üstlenmektedir. Ayrıca ilgili kurum, insanın bu otonom seviyesinde sürüş dışı faaliyetlerde bulunabileceğini belirtmektedir. Bu bağlamda 3.seviye otonom sistemler otoyol, uzun mesafe gibi belirli durumlarda sürebilmektedirler. Fakat bu demek değildir ki aracın kontrolü tamamen araca bırakılmalıdır. Sürücünün yine de her türlü oluşabilecek probleme karşı tetikte olması ve oluşabilecek bir kaza durumunu engelleyebilecek mentalitede olması gerekmektedir.
- 4.Seviye : Bu seviye 3.seviyenin de üstü olmaktadır ve ismi yüksek otomasyon olarak geçmektedir. 4.seviyeye geldiğimizde tam anlamıyla otonom sürüş olarak söylenmektedir. Fakat bu demek değildir ki arabanın kontrolü tamamen arabada olacaktır. İnsan sürücü kontrol talep edebilmekte ve kontrolü eline alabilmektedir. 4. seviyede neredeyse tüm sürüş durumlarının üstesinden gelebilmektedir otomobil. Kendi stratejilerini yapay zeka yardımıyla belirleyebilen bu sistem, herhangi bir şekilde tam veya orta şekilde zarar verebilecek arıza durumlarında aracı kurtarabilmektedir. Sürücünün uyumasına olanak sağlayan bu otonom seviyesinde sürücüye belirli süre sonra bir uyarı yapılır ve eğer sürücü bunu dikkate almadan yaptığı işe devam ederse araç kendini kenarı doğru çekecek ve güvenli duruma geçecektir.
- 5.Seviye : Bu, otonom seviyeleri arasında sonuncu ve tam olarak kontrolün verildiği seviyedir. Sürücülere herhangi bir şekilde kontrol verilmemektedir. Hatta öyledir ki sürücülerin ehliyete sahip olmasına, yola bakmasına dahi gerek yoktur, araç her şeyi kendi kendine yapmaktadır. Bu tarz otomobillerde gerçekleştirilen teknolojiler yeni yeni kullanılmaya başlandığı için kesin güvenlik tedbirleri alınmalıdır, bu bağlamda bu araçlar otoyol ve açık alanlar gibi alanlarda kullanılmalıdır ki güvenlik konusunda problem olmasın.
Togg’un bu otonom seviyelerinden 3.seviyeye sahip olacağı resmi merciler tarafından açıklanmıştır. Peki, yakın geçmişte hayal gibi görülen bu teknoloji nasıl aniden hayatımıza geçti? Bu bağlamda neler kullanıldı ve neler kullanılmakta? Otonom teknolojileri, otomobillerde güvenilir mi? Gibi soruları yanıtlamak gerekirse 360 derece görüş sensörleri kullanılmaktadır.
Trafikte normal bir sürücü için de ciddi anlamda önemli olan trafiği görmek, izlemek gibi durumlar, otonom araçlar için de önemlidir bu bağlamda lidar sensörler gibi etrafı gözlemlemek için kullanılan profesyonel düzeyde ve güvenlikte sensörler kullanılmaktadır. Ayrıca bunun yanında GPS sistemi de bu sistemlerde kullanılan bir başka teknolojidir. GPS teknolojisi, aracın, belirlenmiş varış noktasına varması için olasılık işlemi yapması ve en uygun rotayı seçmesi için gereklidir. Hatta yazılımda bunun adına path finding denmektedir ve bu tarz durumlar için çok kullanılan bir sistemdir. Ayrıca unutmamak gerekir ki yapay zeka gibi konuların da yoğun olarak kullanıldığı otonom sistemler için ciddi anlamda bu işi iyi bilen insanlar gerekmektedir. Ayrıca yakın gelecekte araçların kendi kendilerini temizlemeleri için de sistemler beklenmektedir.
TOGG Fiyat Listesi Belli Oldu Mu?
TOGG, yerli ve milli otomobilimizi herkesin beklediği konusunda hemfikiriz. Herkes nasıl bir iş ve işçilik ortaya çıkacağını bekliyor ve şuandan bile almak için sırada bekleyen insanlar mevcut. Fakat biliyorsunuz ki bu kadar beklenmenin yanında merak edilen şeyler de mevcut, bu merak edilen şeylerin en başında genel itibariyle fiyat ibaresi yer almaktadır. TOGG’un fiyat listesi belli oldu mu? TOGG fiyat listesi neye göre değişecek? TOGG tam olarak ne zaman çıkacak? Bu gibi TOGG üzerinden sorulan sorular üzerinde ciddi anlamda araştırmalar bulunmakta ve TOGG’un Ceo’sunun yaptığı bir açıklamada TOGG’un sahip olacağı ortalama fiyat ortaya çıkmıştır.
Genel olarak insanların TOGG’un ücreti hakkında ilk yorum yaptığı bölüme bakacak olursak bu bölüm; TOGG Ceo’su Gürcan Karakaş’ın yaptığı bir açıklama olacaktır. Bu açıklamada fiyat bölümünde C segment SUV araçlarla rekabet edecek bir otomobil olacağı belirtilmiştir. Tabii ki sizin de anlayacağınız üzere bu fiyat hakkında net ve müşterileri tatmin edecek bir açıklama değildir. TOGG fiyatının ne kadar olduğu ile ilgili sorular hala gündemde kalmaya devam etmektedir. TOGG’un Ceo’su fiyatla ilgili yaptığı diğer açıklamalarda fiyatı belirleyen en temel etkenin ilgi ve alım olacağını söylemektedir. Şuanki alınan geri bildirimlere göre TOGG’a olan ilginin yüksek olduğunu belirten Gürcan Karakaş, cümlesine şunları da ilave ederek devam etti : Hiçbir profesyonel otomobil şirketi önümüzdeki ay çıkacak ürünüyle ilgili kesin bir fiyat bilgisi veremez, vermez, vermemeli.
Çünkü fiyatı piyasa ve arz talep dediğimiz mevzu belirler. Ayrıca bir önceki konuşmasından doğan yanlış anlaşılmaları en aza indirgemek için birkaç ifade daha ekleyerek konuşmasına devam etti. TOGG ile aynı segmentte olan ve tam anlamıyla elektrik gücü kullanan, tamamen aynı batarya ve kapasiteye sahip olan diğer araçların fiyatlarına baktığımızda 1.600.000 TL civarından başladığını söylemek mümkündür. TOGG’un genel itibariyle pazara 1.000.000 TL civarından sunulacağı beklense de yukarıda da belirtildiği üzere bunu pazar belirler. Arz talepe göre, eğer talep az olursa 1.500.000 TL civarlarını görebileceği konuşulmaktadır.
TOGG Güç Seçenekleri Nasıl Olacak?
TOGG, ayrıca elektrikli bir araç olmasının yanında 2 güç seçeneği ile piyasaya sunulacaktır. Bu güç seçenekleri otomobilin 150 kW ve 300 kW seçenekleri ile ortaya konacağını söylemektedir. Ayrıca şarj konusunda sıkıntı çekmeyeceği düşünülen gelecekteki TOGG sahiplerine şöyle bir haber mevcut; TruGo isimli firmayla anlaşan TOGG, bu firmayla onların şarj markalığını yapmaları için anlaşmıştır ve bu bağlamda geçen günlerde gerçekleştirilen bir testte aracın bataryasının %80’inin 25 dakika gibi bir sürede doldurulduğunu belirtmektedir. Ayrıca TOGG bağlamında satın alım gerçekleştirmek isteyen müşteri adayları bir diğer beklediği haber ise TOGG’un seri üretimi içindir.
TOGG’dan kaç tane üretileceği konusunda içine kurt düşen müşteri adayları ise 2030 yılına kadar tamı tamına 1 milyona kadar araç üreteceği konusunda planlar yapılmaktadır. TOGG için bir ön sipariş veya talep gibi mevzular söz konusu değildir. TOGG’un Ceo’su olan Gürcan Karakaş’ın yaptığı açıklamalar bağlamında bu durumda da kesin şekilde talep veya ön sipariş gibi durumların söz konusu olmadığı belirtilmiştir. TOGG otomobil üzerinde özellikle teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı ve teknolojinin yeni yeni ciddi anlamda gelişmeye başlayan kısımları kullanıldığını baz alırsak fiyatlar hakkında kesin bir şey söylemek daha da zorlaşıyor. Çünkü piyasaya ve iş yüküne bağlı olarak fiyatlar artıp azalabilmektedir.
TOGG Fabrikası Nerede?
TOGG fabrikası nerede bulunuyor? TOGG’un üretimi nerede gerçekleştiriliyor? TOGG ne zaman seri üretime geçecek? Gibi sorulara yanıt arıyorsanız doğru yerdesiniz. TOGG’un fabrikasının nerede olduğuna bakacak olursak; 2020’de kurulmuş olan bu fabrika Bursa ilimizin Gemlik ilçesinde kurulması için inşa faaliyetlerine başlanmıştır. 2021’de tamamlanan bu fabrikada üretilecek olan TOGG otomobilinin 2022’nin sonlarına doğru üretime, 2023 yılında ise seri üretime hazır olması beklenmektedir. Ayrıca yerli bir şirket olan TOGG şirketinin yerli parça kullanım oranını da arttırmak üzerinde ciddi şekilde aktiviteleri bulunmaktadır. Ayrıca sayısal değerlerle örneklendirmek gerekirse %51 oranında olan yerli parçaların oranının bir sonraki modellerle %68 gibi oranlara çıkarılması planlanmaktadır. Yerli parçaların kullanım oranının artması Türkiye’de tüketim yerine üretim faaliyetlerinin artması konusunda önemli ve beklenen atılımlardan biridir ve önem arz etmektedir.
Halkın TOGG Fiyat Beklentisi
Halkın TOGG üzerindeki fiyat belirtisi nasıldır? TOGG’un fiyatı neye göre değişecektir? TOGG fiyatı ne kadar olacaktır? Öncelikle halkın yorumundan önce değinmek istediğim bir nokta var. TOGG’un CEO’sunun yaptığı açıklamalara göre her profesyonel otomobil şirketinin de izleyeceği politika gibi TOGG’da da fiyat piyasaya ve arz talep meselesine göre belirlenecektir. Bu bağlamda halkın beklentisinden ziyade halktan alınacak talep TOGG’un asıl fiyatını belirten husus olacaktır.
Ayrıca TOGG ile aynı segmentte olup benzer mekanik özelliklere sahip olan elektrikli otomobillerin fiyatlarına baktığımızda 1.000.000TL ile 1.600.000TL arasında olduğunu görmekteyiz. Bu bağlamda TOGG’un fiyatının da eğer talep normal ve iyi düzeyde olursa 1.000.000 TL civarında başlayacağı fakat talep az olursa 1.500.000 TL’ye kadar çıkabileceği beklenmektedir. Bu bağlamda TOGG, halktan bazı kişilerin alabileceği bazılarının ise alamayacağı bir yerli otomobil olarak kalacaktır. Fakat daha fazla yerli parça kullanılmasıyla birlikte bazı araştırmacılar tarafından fiyatın düşeceği belirtilmektedir. Bunu zaman gösterecektir ve ileride, TOGG’un seri üretime geçmesiyle hepimiz fiyat durumuna tam olarak kanaat getirmiş olacağız.
TOGG Mekanik Özellikleri
TOGG’un genel olarak teknik ve mekanik özelliklerine bakacak olursak bu otomobil, gücünü lityum iyon pillerinden alacaktır. Bir kez şarj edilerek 300 ve 500 km gibi menzillere sahip 2 farklı (biri 150kW diğeri ise 300 kW) güçlerde bulunan paketler sunulacaktır. Araç üzerinde yapılan testlere baktığımızda 25 dakika gibi kısa bir sürede %80 şarj ile dolduğu görülmüştür. Ayrıca, 30 dakika gibi sürede %100 gibi şarj seviyesine ulaşan bu araçta rejeneratif fren sistemi de bulunmaktadır ve bu fren sistemi ile yavaşlama durumları gerçekleştiğinde motorların pili tekrardan şarj edip menzilini %20 seviyesi kadar uzatması planlanmakta ve hazırlanmaktadır.
Otomobilin genel itibariyle arkadan itişi 200 HP ve 4 teker boyunca çekişinin sayısal değeri 400 HP civarında iki motor üretilecek ve araca tanınan en son hız 180 km/sa olarak belirlenecektir. Ayrıca 400 HP sürümündeki motorda 0-100 km/sa’ya hız olarak çıkma süresi 4.8 saniye olarak ölçülmüş, 200 HP olan versiyonda da bu süre uzayarak 7.6 saniyeye çıkmaktadır. Ayrıca yeni teknolojiye ayak uydurmak bağlamında 4G/5G gibi hücresel veri internet bağlantıları ile birlikte araca gelecek yeni güncelleme veya yeni durumların araca entegre edilmesi için fabrikadan alınması gibi işlemler gerçekleştirilmektedir.
Ayrıca, Tesla arabalarda gördüğümüz ve özellikle sosyal medyada karşınıza çok çıktığını düşündüğüm otonom sürüş gibi özelliklerin de 3. seviye otonom sürüş gibi özelliklere sahip olacağı belirtilmiş ve açıklanmıştır. 3.Seviye otonom özelliğe sahip olması yukarıda da belirttiğim gibi güvenlik açısından daha ideal olacaktır çünkü daha üst otonom seviyelerinde güvenlik açıkları olabilmektedir ve sürücünün tam olarak güvenliği hala kesinlikle söylenememektedir. Bu bağlamda oluşabilecek problemler bulunabilmektedir.
Haber
2023 Stajyer Maaşı Ne Kadar?
2023 Stajyer Maaşı Ne Kadar? Milyonlarca çalışan kişi tarafından heyecanla beklenen Asgari ücret 22 Aralık itibari ile belli oldu. Devletin sunduğu asgari ücret zamları belli olması ile özel sektörde ve kamu kurumlarında stajyer olarak çalışanların da maaşı atmıştır. Yapılan asgari ücret zammı ile birlikte zorunlu staj ücreti ne oldu sorusu karşımıza çıkmaktadır. 2023 yılı Ocak ayında Asgari ücretli maaşı olan çalışanlara %54,5 oranında asgari ücrete zam yapıldı. Bununla birlikte birçok vatandaşı ilgilendiren sosyal yardımlara da zam geldi. Staj görevini yapan stajyer çalışanlarına da devlet ücret vermektedir.
2023 Stajyer Maaşı Ne Kadar? 22 Aralık’ta açıklanan asgari ücret zammı, milyonlarca çalışan için merakla bekleniyordu. Hem özel sektör hem de kamu kurumlarında stajyer olarak çalışanlar da bu zamdan etkilendi. Ancak asgari ücret zammı ile birlikte zorunlu staj ücreti ne oldu sorusu da gündeme geldi. 2023 yılı Ocak ayında asgari ücretli çalışanlara %54,5 oranında zam yapılacak. Bu zammın yanı sıra, birçok sosyal yardımda da artış yaşandı. Ayrıca, staj görevini yapan stajyerlere de devlet tarafından bir ücret ödenmektedir.
Staj Ücretleri
Stajyer maaşı zamları, özellikle gençlerin dikkatini çeken konular arasındadır ve son olarak 22 Aralık 2022 tarihinde açıklandı. Bu zamlar, öğrencilerin çalıştığı kamu kurumları ve özel sektör firmalarını da kapsamaktadır. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle asgari ücret maaşı %54,5 oranında artışla 5.500 TL’den 8.500 TL‘ye yükseldi. Bu zam ile birlikte stajyer maaşları da arttı ve öğrenciler için olumlu bir gelişme oldu.
2022 Stajyer Maaşı Ne Kadar?
Stajyer çalışanların aldığı maaşın asgari ücretin %30’unun altında olamayacağı yasalara göre belirtilmiştir. Ocak ayındaki artışla birlikte asgari ücret net maaşı 8500 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre, 2023’te en düşük stajyer maaşı net 2.550 TL olacaktır. Cumhurbaşkanı son dakika açıklamasında en düşük stajyer maaşının asgari ücret olacağını müjdeledi. Yani, yeni yılda en düşük stajyer maaşı 2.550 TL’nin altında olmayacaktır.
2023 Staj Ücretleri
Ek zamlar sonrasında asgari ücretin belli olması ile stajyer maaşı tutarı gündeme geldi. Kamu ya da özel herhangi bir kurumda stajyer olarak çalışanlar zorunlu staj ücretlerini de araştırmaya başladı. Staj yapan öğrenciler net asgari ücretin %30’undan daha az bir ücret almamaktadır. Staj yapmak için işletmelere giden lise ve Üniversite öğrencilerine verilen staj maaşı da yeni asgari ücret ile aynı oranda yükselecek. Böylelikle 8500 lira olan asgari ücret ile en düşük stajyer maaşı 2550 lira oldu. İşletmelerde stajyer olan öğrencilere asgari ücretin %30’undan düşük olmamak üzere ücret ödenmektedir. Asgari ücret zammı ile en düşük staj ücreti 1.650 TL’den 2.550 TL’ye çıktı.
Zorunlu Staj Nedir?
Birçok öğrenci için zorunlu staj, eğitimlerinin önemli bir parçasıdır. Fakat birçok öğrenci için, zorunlu stajın ne anlama geldiği hakkında yeterince bilgiye sahip değildir. Bu nedenle, zorunlu staj nedir, nasıl çalışır ve öğrenciler için hangi faydaları sağlar, tüm bu sorulara bu yazıda cevap vereceğiz.
Zorunlu staj, öğrencilerin eğitimleri sırasında çalışma hayatına dair deneyimler kazanmalarını sağlayan bir programdır. Genellikle, öğrencilerin önceden belirlenmiş bir süre boyunca bir şirkette veya kurumda çalışmaları gereklidir. Bu çalışma, öğrencilere iş dünyasında nasıl başarılı olabileceği, işyerindeki etik kurallar ve teknikler, ve farklı meslek grupları hakkında bilgiler sağlamayı amaçlar.
Öğrenciler için zorunlu staj, birçok fayda sağlar. Bunlar arasında:
- Öğrenciler, iş dünyasında farklı meslekler ve işlerle ilgili deneyimler kazanırlar.
- Öğrenciler, çalışma hayatının işleyişi hakkında pratik bilgiler edinirler.
- Öğrenciler, potansiyel işverenlerle bağlantı kurabilirler.
- Öğrenciler, mezun olduktan sonra istihdam edilebilme ihtimallerini artırırlar.
Özetle, zorunlu staj, öğrencilerin eğitimleri sırasında iş hayatı hakkında pratik bilgiler edinmelerine olanak sağlayan bir programdır. Öğrenciler için birçok faydası vardır ve potansiyel işverenlerle bağlantı kurmalarına da yardımcı olur. Eğer bir öğrenciyseniz, mutlaka zorunlu staj programlarınızı yapın ve farklı meslekler hakkında bilgi edinin!
Yaz Dönemi Üniversite Stajı Nedir?
Yaz dönemi üniversite stajı nedir? Üniversite öğrencilerinin bir iş yerinde geçirdikleri belirli bir süredir. Bu süre genellikle 1-3 ay arasında değişmektedir. Staj, öğrencinin mesleki deneyim kazanması ve teorik bilgilerini pratikte uygulama fırsatı bulması için bir fırsattır.
Üniversite stajı, öğrencilerin mezun olduktan sonra iş bulmalarına yardımcı olur. Stajyerler, çalışma ortamındaki profesyonellere gözlem yaparlar ve mesleki becerilerini geliştirmek için fırsat bulurlar. Ayrıca, bazı şirketler stajyerleri gelecekte işe almak için bir fırsat olarak görürler.
Bazı üniversiteler, öğrencilerinin iş bulma olasılığını artırmak için stajları zorunlu tutarlar. Bu zorunluluk, öğrencilerin şirketlerde profesyonel bir çevrede çalışarak deneyim kazanmasını sağlar. Ayrıca, staj sırasında öğrenciler, genellikle üniversitede öğrenemedikleri pratik iş becerilerini kazanırlar.
Amaç | Katkıları |
---|---|
Mesleki deneyim kazanmak | Mesleki becerilerin gelişmesine yardımcı olur |
İş bulma olasılığını artırmak | Gelecekte işe alımlar açısından daha fazla şans sağlar |
Staj yaparken öğrencilerin bir maaş alma hakları vardır. Bu maaş genellikle şirketin büyüklüğüne, sektöre ve öğrencinin yaptığı işe göre değişir. Stajyerlerin maaşları, normal çalışanların maaşlarından daha düşük olabilir. Ancak, birçok şirket, stajyerlere iş dışında eğitim ve öğrenim fırsatları sunar. Bu öğrenim fırsatları da kişisel ve mesleki gelişimi destekler.
Yaz dönemi, üniversite stajı için en uygun zamanlardan biridir. Öğrencilerin derslerinin olmadığı bu zaman, tam zamanlı bir işte çalışmak için uygun bir zamandır. Üniversite stajı, öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirmeleri ve iş dünyasına uyum sağlamalarına yardımcı olur. Ayrıca, iş verenler de stajyerlerinin çalışma ve performanslarını değerlendirerek, gelecekteki işe alım sürecinde faydalı bilgiler edinebilirler.
İsteğe Bağlı Yapılan Staj
İsteğe bağlı yapılan staj, özellikle üniversite öğrencileri için oldukça önemli bir fırsattır. Bu stajlar, öğrencilerin iş hayatına atılmadan önce deneyim kazanmalarına ve kendilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Peki, isteğe bağlı yapılan staj nedir ve nasıl yapılır?
Bir işletmede isteğe bağlı olarak yapılan staj, öğrencinin kendi isteği doğrultusunda gerçekleştirilir. Yani öğrenci, staj yapmak istediği bir işletmeye başvurarak stajyer olarak çalışabilir. Bu stajlarda öğrenci, başvurduğu işletmedeki çalışanlarla birlikte çalışma fırsatı bulur ve iş hayatı hakkında deneyim kazanır.
İsteğe bağlı stajlar, özellikle öğrencilerin kendi alanlarında deneyim kazanmalarına yardımcı olur. Örneğin, bir öğrenci mühendislik bölümünde okuyorsa ve bir inşaat firmasında staj yaparsa, bu öğrencinin mühendis olarak sahip olması gereken yetenekleri geliştirmesine yardımcı olur.
İsteğe Bağlı Stajların Özellikleri |
---|
– Öğrencinin kendi isteği doğrultusunda gerçekleştirilir |
– Öğrenciye iş hayatı hakkında deneyim kazandırır |
– Öğrencinin kendi alanında deneyim kazanmasına yardımcı olur |
İsteğe bağlı stajlarının bir diğer önemli özelliği ise öğrencinin staj yaptığı işletmenin bir çalışanı olmamasıdır. Yani öğrenci, staj süresince maaş almaz ve sigortası işletme tarafından ödenmez. Ancak bu stajlar, öğrencinin CV’sini zenginleştirmesi, iş hayatı ile ilgili deneyim kazanması ve gelecekte daha iyi bir iş bulabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Genellikle öğrenciler, üniversitelerin staj koordinatörlükleri aracılığıyla isteğe bağlı staj başvurusu yaparlar. Bu koordinatörlükler, öğrencilerin staj yaptığı süreyi belirler ve staj süresince öğrencinin karşılaşabileceği sorunlara çözüm üretirler.
Sonuç olarak, isteğe bağlı yapılan stajlar, öğrencilerin iş hayatına hazırlanması açısından oldukça önemlidir. Bu stajlar sayesinde öğrenciler, kendi alanlarıyla ilgili deneyim kazanırlar ve gelecekte daha iyi bir iş bulma şansını arttırırlar.
Stajyer Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Staj yapmak çoğu zaman öğrencilerin hayatında önemli bir yer tutar. Staj yaparak teorik bilgileri pratiğe dökmek mümkün olur. Ancak staj yaparken en önemli konulardan biri de stajyerin ücretidir. Peki, stajyer maaşı nasıl hesaplanır?
Stajyer maaşı hesaplanırken öncelikle staj yeri ve staj süresi göz önünde bulundurulur. Staj yeri olarak bir kamu kuruluşunda ya da özel bir şirkette staj yapılabilir. Her iki durumda da stajyer maaşı belirlenirken stajın yapıldığı kurumun bütçesi göz önünde bulundurulur.
Staj süresi ise en az 20 gün olmak üzere üst sınırı belirleyen bir yasal düzenleme yoktur. Ancak, genellikle stajyerler en fazla 60 gün staj yapabilirler. Bu süre içerisinde stajyerin ücreti belirlenir ve ödenir.
Staj Süresi | Stajyer Maaşı |
---|---|
20-30 gün | Asgari ücretin %30’u |
31-59 gün | Asğari ücretin %50’si |
60 ve üzeri gün | Asğari ücretin %60’ı |
Buna göre, stajyerin maaşı staj süresine göre belirlenir ve asgari ücretin belli bir oranına göre ödenir. Ancak unutulmamalıdır ki stajyerlerin ücreti belirlenirken yasal düzenlemeler de göz önünde bulundurulur.
Ayrıca stajyerler için ödenen ücretler vergiye tabi değildir. Bu nedenle stajyerlerin vergi ödemesi gerekmez. Ancak, stajyerin sigorta primi ödenir ve bu prim stajyerin maaşından kesilir.
Staj yaparken ücretin yanı sıra diğer konulara da dikkat edilmelidir. Staj yapılacak kurumun seçimi, stajyerin sorumlulukları ve yapacağı işler gibi konular da staj yaparken önemli olan konular arasındadır. Bu nedenle staj yapılacak kurum ve stajyerin yapacağı işler de iyi bir şekilde araştırılmalıdır.
2023 Lise Stajyeri Maaşı Nedir?
Lise stajyer öğrencilerin 2023 yılında alacakları maaşı birçok liselinin gündemindedir. 2023 yılında geçerli olan yeni asgari ücretin açıklanmasından sonra bir stajyeri 2.550 TL alacaktır. Lise öğrencileri için belirlenen 2.550 TL maaş ödemesi, işletmeler tarafından yapılacak minimum maaş ödemesidir. Yani stajyerler, çalıştıkları kurumlara bağlı olarak, daha yüksek aylık ödemeler ile karşılaşabilmektedirler.
Üniversite Stajyer Maaşları
2023 yılı üniversite stajyer maaşı lise stajyer maaşların belirlenmesinde kullanılan formüle göre hesaplanır. Bu nedenle lise stajyerlerinde olduğu gibi üniversite stajyerlerinde de asgari ücret baz alınır. Böylelikle üniversite stajyerlerinin alacakları en düşük maaş 2.550 TL olarak belirlenmiştir. Ancak üniversite stajyerlerinin okudukları bölümlere göre stajyer maaşı değişiklik gösterebilmektedir.
Banka Stajyer Maaşları
Banka bölümü stajyerlerinin aylık ücreti, bankadan bankaya göre de değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle stajyer maaşı hesaplama formülü ile hesaplanan ve 2023 yılı ikinci yarısında geçerli olan banka öğrencisi stajyer maaşı en az 2.550TL’dir.
Stajyer Savcı Maaşları Ne Kadar 2023
Stajyer savcıların stajyer maaşı savcı olmak isteyen ve ya hali hazırda hukuk fakültesini bitmiş ve savcılık sınavına hazırlanan pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Hukuk fakültesinden mezun olan ve daha sonra savcılık sınavına girerek başarı elde eden savcı adayları, yaklaşık 17 ay boyunca stajyer savcı olarak tanımlanır. Bunun yanı sıra savcılara ödenen stajyer savcı maaşı, 2023 yılı içerisinde 10 bin 533 TL olarak belirlenmiştir.
Stajyer Hemşire Maaşları Ne Kadar?
2023 yılı stajyer hemşirelerin alacakları aylık maaşı birçok hemşire adayı tarafından heyecanla merak edilmektedir. Meslek lisesinde okuyan hemşire adaylarına yatan stajyer maaşı, yine asgari ücret baz alınarak hesaplanır. Asgari geçim indirimi net asgari ücretten düşürülür. Daha sonra kalan tutarın %30’u, stajyer maaşı vermektedir. Bu kapsamda stajyer hemşirelere ödenen asgari ücret, 2.550 TL olarak belirlenir.
Adliye Stajyer Avukat Maaşları 2023
Staj görevini adliyede yapan avukatların maaşı bağlı oldukları baroya göre değişiklik göstermektedir. Fakat genellikle stajyer avukat maaşı 4 bin 500 TL – 6 bin 500 TL arasında değişmektedir. Yine bu stajyer maaşı fiyatları kuruma bağlı olduğu için artabilmektedir.
Uzun Dönem Stajyer Maaşları
Uzun dönem stajyer öğrencilere ödenen maaşı yani aylık ücreti, stajyerin iş hayatındaki performansına göre değişebilmektedir. Fakat 2023 yılı Temmuz ayında yapılan ek zamlar sonrasında bu yıl içerisinde uzun dönem stajyer maaşı, 1700 TL ile 4000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
İŞKUR Stajyer Maaşları Ne Kadar?
İŞKUR üzerinden çalışan stajyer öğrenciler de yeni yapılan zamlardan yararlanmaktadır. Asgari ücrete göre aylık stajyer maaşı 2023 yılı içerisinde 115 TL günlük belirlenmiştir. İŞKUR kurumu staj yapmak isteyen öğrenciler adına bir program oluşturur. Oluşturduğu bu programda stajyer öğrencilere, staj seferberliği maaşı vermektedir. Bunun dışında stajyer öğrenciye sigorta imkânı da sunulmaktadır.
Stajyer Öğrencilere Maaş Verilmesi Zorunlu mu?
Staj yapan öğrenci stajyerlere aylık bir maaşı verilmesinin zorunluluk durumu vardır. Bu durum, yasalar ile kontrol altına alınmış bir kanundur. Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim öğretim gören öğrenciler, aldıkları eğitim çerçevesinde, staj yapma zorunluluğuna sahiptir. Öğrencilerin staj yaptıkları işletmeler staj süresi boyunca öğrencilere ödeme yapmak zorundadırlar.
Haber
TOEFL Sınavına Nasıl Girilir?
TOEFL Sınavı İngilizceyi üniversite düzeyinde kullanabilme beceresini ölçen akademik bir sınavdır. Dünyanın en saygın İngilizce seviye ölçme sınavları arasındadır. Üniversitenin bazı programlarında gerekli olabilen bu sınav ayrıca anlama yeteneğini de ölçer. İlgili programlara katılacak olan öğrenciler için bu sınav konuşma ve yazma becerisinin yanı sıra dinleme ve okuma üzerine de seviye tespiti yapmaktadır.
TOEFL, İngilizce bilgi ve becerilerinin üniversite düzeyinde ölçülmesi amacıyla yapılan akademik bir sınavdır. Dünya genelinde saygın bir seviye ölçme aracıdır. Bu sınav, üniversite programlarına katılmak isteyen öğrencilerin İngilizce anlama yeteneklerini ölçmenin yanı sıra konuşma, yazma, dinleme ve okuma becerilerini de değerlendirir. Böylece öğrenciler, ilgili programlara katılmak için gerekli düzeyi belirlemiş olurlar.
ETS(Educational Testing Services)
TOEFL sınavı, İngilizce dil seviyesini ölçmek için ETS (Educational Testing Services) şirketi tarafından düzenlenmektedir. Bu sınava, ana dili İngilizce olmayanlar da katılabilir. TOEFL, dünyanın 100’den fazla üniversitesi tarafından yaygın olarak kullanılan bir sınavdır.
TOEFL sınavına nasıl girilir sorusunu yanıtlayacak olursak eğer, online kayıt zorunluluğunun bulunduğunu belirtmemiz gerekir. Online kayıt ardından belirtilen tarihlerde online katılımla sınav gerçekleşebilmektedir. Bu yüzden TOEFL kayıt işlemleri için aşağıdaki başvuru rehberi dikkatlice incelenmelidir.
TOEFL Açılımı Nedir?
TOEFL Açılımı Nedir?
TOEFL sınavı, akademik seviyede İngilizce öğrenmek isteyenlerin kaygı duyduğu bir konudur. Bu sınav, kendi becerilerini ölçmenin yanı sıra kariyerlerini ilerletmek isteyen öğrenciler tarafından da tercih edilir. TOEFL sınavına nasıl girileceği ise sıkça sorulan bir sorudur. Endişelenmeyin, size en güvenilir kaynaklardan derlediğimiz bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Bu bilgiler sayesinde TOEFL sınavına hazırlık yapabilir, sınavı başarıyla geçebilirsiniz.
TOEFL, yani Test of English as a Foreign Language sınavı birçok farklı meslekte iyi bir gelecek planı için önemli bir sınavdır. Yalnızca İngilizce konuşulan programda okuyacaksanız TOEFL katılmanız önemlidir. Çünkü dünya çapında 10.000’e yakın üniversiteye katılma şansınız olur. Elde edilen başarı seviyesi farklı ülkelerde özel kurumların kapısını da açabilir. TOEFL sınavının temel amacı girecek olan öğrencilerin üniversite düzeyinde sahip öldükleri dil bilgisini ölçmektir. Üniversite programında yazılan, konuşulan ve duyulan İngilizcenin anlama ve kullanma becerisi ölçülür.
TOEFL Sınavına Nasıl Girilir?
TOEFL Sınavına Nasıl Girilir?
Öğrencilerin başarılı bir kariyere sahip olmaları için ETS tarafından kaynaklar sunuluyor. Sınavı başarıyla tamamlamak isteyen öğrenciler ETS’nin resmi kaynaklarını kullanmalı. ETS’nin hazırladığı sınav kariyer açısından önemlidir ve sınava nasıl girileceği merak ediliyor. Tüm detaylar için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz: https://www.ets.org
TOEFL sınavına nasıl girileceğini açıkça söyleyelim; ETS’nin resmi web sayfasını ziyaret etmelisiniz. Sınavı almak için gerekli işlemler, merkezi panel üzerinden yapılır. Yönergeleri takip eden adaylar, başarılı TOEFL katılımcısı olarak kabul edilir. Sınav sonucu ve duyuruları da ETS tarafından takip edilebilir. Tüm diğer işlemlere ise sadece kayıtlı kullanıcılar erişebilir.
TOEFL Nasıl Bir Sınav?
TOEFL Nasıl Bir Sınav?
TOEFL Sınavına Nasıl Başvuru Yapılır?
TOEFL sınavına başvurmak isteyenler için adımlar çok basit. İlk olarak sınavın online yapıldığını bilmelisiniz, yani sınavı bilgisayar başında yapabileceksiniz. Başvuru işlemleri de online olarak gerçekleştiriliyor. En çok kullanılan başvuru yolu, resmi ETS web sitesi üzerinden yapılıyor. ETS’nin web sitesine girerek kayıt menüsüne ulaşabilirsiniz.
Türkçe dil desteği sunmayan yabancı bir şirketten bahsediyoruz, ama bir kez kayıt olunduktan sonra panel üzerinden sınav tarihleri ve yerleri gibi diğer bilgileri almak mümkün oluyor. Yani kayıt öncesi sıkıntı yaşanabilir ama sonrasında işler yoluna giriyor.
TOEFL Belgesi Nasıl Alınır?
TOEFL Belgesi Nasıl Alınır?
TOEFL belgesi elde etmek, aslında TOEFL sınavındaki başarılı performansla eşdeğerdir. Bu belge, İngilizce yeterliliğini arayan özel kuruluşlara, lisans ya da doktora programları gibi eğitim alanlarında katılım hakkı verir. TOEFL sınavı 4 farklı bölümden oluşur ve tamamlandığında belge sahibi olunur. Bu belge ile yurtiçinde ve yurtdışında eğitim kariyerini daha iyi yönlendirmek mümkündür.
TOEFL Sınavına Nasıl Hazırlanılır? Tıkla Öğren!!
Haber
TOEFL Sınavına Nasıl Hazırlanılır?
TOEFL Sınavına Nasıl Hazırlanılır?; İngilizce seviyelerimizi göstermek için yapılan sınavlara girmek ve iyi puan almak gerekir. Bu sınavlardan birisi de Test of English as a Foreign Language olmaktadır. Bu sınav TOEFL kısaltması ile kullanılmakta ve ilk kez 1964 yılında uygulanmıştır. Bu sınav Birleşik Krallık, Avustralya, Hollanda gibi ülkelerin içerisinde bulunduğu yüz oyuz ülkede ve birçok üniversitede kabul görmektedir. Bu sebeple TOEFL sınavına hazırlanırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
TOEFL Nasıl Geçilir?
TOEFL Nasıl Geçilir?
TOEFL sınavı, İngilizce bilmeyenler için zor geçebilen bir sınavdır. Fakat kuralları takip ederek düzenli çalışanlar kazanabilir. Bu sınav, İngilizce dil yeterliliğinin ölçüldüğü bir testtir. Sınava göre öğrenci alımları yapılır ve puanlama 0-120 arasında ölçeklendirilir.
TOEFL sınavı ile ilgili kurumlar, belirledikleri taban puanlar doğrultusunda öğrenci veya çalışan alımı yaparlar. Sınavda okuma, yazma, konuşma ve dinleme olmak üzere dört bölüm bulunur. TOEFL sınavına nasıl hazırlanılacağı ise genellikle bu bölümlerden başlayarak cevaplanır. Bu nedenle sınav adayları, her bölüm için ayrı ayrı çalışarak sınava en iyi şekilde hazırlanabilirler.
TOEFL’a Nasıl Çalışılır?
TOEFL’a Nasıl Çalışılır?
TOEFL sınavına hazırlanırken dört farklı bölüme çalışmanız gerekiyor: okuma, yazma, dinleme ve konuşma. Her bölümün kendine özgü özellikleri var ve hepsi için ayrı çalışma yöntemleri kullanmak önemlidir. Okuma bölümünde, pratik yaparak İngilizce metinleri anlama becerilerinizi artırabilirsiniz. Yazma bölümünde, örnekler ve kalıplar kullanarak etkili yazma becerileri geliştirebilirsiniz. Dinleme bölümü için, İngilizce konuşulan materyalleri dinleyerek anlama becerinizi iyileştirebilirsiniz. Konuşma bölümünde, konuşma pratiği yaparak kelime haznenizi artırabilirsiniz. TOEFL sınavına hazırlanmak zorlu bir süreç olabilir, ancak doğru planlama ve çalışma yöntemleri ile başarılı olabilirsiniz.
TOEFL sınavında okuma bölümü nasıl işler? TOEFL sınavına katılım sağlayacak birçok kişi, İngilizce okuma becerilerinin TOEFL sınavını nasıl etkilediğini merak etmektedirler. Okuma bölümü, öğrencilerin okuma becerilerini ölçmeye odaklanır. Bu kısımda, öğrencilere üç veya dört farklı metin sunulur ve metinlerin okunarak cevaplanması istenir. TOEFL sınavındaki okuma bölümü oldukça önem taşır ve başarıya ulaşmak için düzenli İngilizce okuma alıştırmaları yapmak gerekir.
Okuma bölümünde iyi performans göstermek için, okuma alışkanlıklarımızı ilerletmemiz gerekiyor. Bu yüzden sık sık okuma yapmamız ve okurken fark etmediğimiz dilbilgisi yapıları ve kelimeleri kaydetmemiz gerekiyor.
TOEFL sınavında en önemli bölümlerden biri olan Writing, yani yazma kısmı, öğrenciler için büyük bir önem taşımaktadır. 50 dakikalık süre içerisinde bu bölümden dolayı sınava giren öğrenciler, başarılı olmak için tutarlı ve bütünsel bir metin oluşturmalıdır. Bu metinlerinde dil bilgisi hatalarından kaçınılmalı ve cümleler arasında mantıklı geçişler sağlanmalıdır. Başarılı bir Writing sınavı için bu noktalara dikkat etmek gerekmektedir.
Yazılı sınavlara hazırlananlar, belirli kalıplar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Özellikle yazma bölümü için hazırlık yaparken bu kalıpları öğrenebilmek başarı için önemlidir. Başlangıçta “I strongly believe that” ifadesi kullanılarak konuya girebilirsiniz. Bu kalıpları doğru öğrenmek ve kullanmak, yazılı sınavda başarılı olmak için gereklidir.
TOEFL sınavının dinleme bölümüne hazırlananlar için önerimiz, dizi izlemeye başlamalarıdır. Düzenli olarak bol bol dizi izlemek, iyi bir aktivitenin yanı sıra sınava hazırlık açısından da oldukça faydalıdır. Popüler haber kanallarını takip etmek ve canlı yabancı radyo yayınlarını dinlemek de dinleme bölümü için önemli birer kaynak olabilir. Bu sayede sınavda başarılı olma şansınızı artırabilirsiniz.
TOEFL Belgesi Nerelerde Geçerli?
TOEFL Belgesi Nerelerde Geçerli?
TOEFL sınavı, birçok alanda geçmişli bir testtir. Dünya genelinde 150’den fazla ülke ve 10.000’den fazla üniversite ve çok sayıda diğer kurumda TOEFL puanları geçerlidir. Ayrıca göçmenlik ofisleri veya çalışma vizesi başvuruları için de TOEFL sınavının sonuçları kullanılabilir. Türkiye’de, TOEFL sınavı YDS’ye denk kabul edilir. Yani, YDS puanının işe yaradığı yerlerde TOEFL puanları da kabul edilir.
TOEFL sınavına nasıl gireceğinizi merak ediyorsanız, size yardımcı olacak bir kaynak var. Mulakatmerkezi.com’da yer alan TOEFL Sınavına Nasıl Girilir? adlı rehberi inceleyebilirsiniz. Bu yazıda, TOEFL sınavına kayıt olma sürecinden test gününde yapılması gerekenlere kadar her ayrıntı detaylı bir şekilde anlatılıyor. Ayrıca yazıda TOEFL sınavına hazırlanmak için öneriler de yer alıyor. TOEFL sınavına girme konusunda endişeleriniz varsa, bu yazı size yardımcı olabilir!
-
Sağlık1 yıl ago
Fucicort Krem Ne İşe Yarar?
-
Ekonomi2 yıl ago
Dünyanın En İyi Kripto Para Yorumcusu Kimdir?
-
Besyo2 yıl ago
Elazığ Fırat Üniversitesi BESYO Özel Yetenek Sınavı Ve Parkuru Nasıl? Nasıl Hazırlanılır?
-
Haber2 yıl ago
2022 Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Ne Zaman Yapılıyor? Kriterler Nelerdir?
-
Spor2 yıl ago
Giresunspor Tarihçesi
-
Besyo2 yıl ago
Karabük Üniversitesi Besyo Özel Yetenek Sınavı Ve Parkuru Nasıl? Nasıl Hazırlanılır?
-
Kamu Alımları2 yıl ago
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi 316 Sözleşmeli Personel Alacağını Duyurdu!
-
Eğitim2 yıl ago
Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır?
Pingback: sex bạo dâm
Pingback: StealthEX crypto exchange