Connect with us

Eğitim

MSÜ Nedir? Nasıl Kazanılır?

MSÜ Nedir? Nasıl Kazanılır? Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde kara, deniz ve hava harp okulları, enstitüler ve yüksekokulları bulunduran askeri yükseköğretim kurumudur. İstanbul, Ankara, İzmir, Yalova ve Balıkesir illerinde Milli Savunma Üniversitesi meslek yüksekokulları ve enstitüler bulunmaktadır. MSÜ’de yapılan yeni düzenlemeler neticesinde Kara, Hava ve Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu ile Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu ön lisans, Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu ve Deniz Harp Okulu lisans olarak askeri personeller yetiştirmektedir.

Yayınlanma Tarihi

-

MSÜ Nedir? Nasıl Kazanılır?

MSÜ Nedir? Nasıl Kazanılır? Askeri alanda eğitimlerin verildiği Milli Savunma Üniversiteleri, diğer üniversiteler gibi bölümlere göre ayrılmış eğitim-öğretim kurumları olmaktadır. Milli Savunma Üniversitelerinde eğitim görmek ve mezun olarak askeri personel olmayı isteyen ülkemizde milyonlarca vatandaş bulunmaktadır. MSÜ’den mezun olarak asker olmanın hayalini kuran tüm genç adaylar farklı branşlarda görev alarak mesleğe başlamaktadır. Mezun olduktan sonra Komutanlıklarda eğitim gördüğü bölüme göre de mesleğini icra etmeye başlamaktadır.

Milli Savunma Üniversitelerine girmek isteyen adayların her konuda sorularına yanıt bulabileceği bir içerik hazırladık. Milli Savunma Üniversitelerinin nasıl kazanılacağı, MSÜ başvuru şartları ve diğer merak edilenlerin yanıtı verilmiştir. Ayrıca Milli Savunma Üniversiteleri için alım süreci, alım aşamaları ve parkur süreci hakkında da detaylandırmalar yapılmıştır. Tüm bu aşamaların sonucunda MSÜ’de öğrenci olunabilir mi? MSÜ’yü kazanmak için neler yapılmalı? Ve daha fazlası…

MSÜ Nedir? Nasıl Kazanılır?

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Nedir?
Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Nedir?

Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde kara, deniz ve hava harp okulları, enstitüler ve yüksekokulları bulunduran askeri yükseköğretim kurumudur. İstanbul, Ankara, İzmir, Yalova ve Balıkesir illerinde Milli Savunma Üniversitesi meslek yüksekokulları ve enstitüler bulunmaktadır.

MSÜ’de yapılan yeni düzenlemeler neticesinde Kara, Hava ve Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu ile Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu ön lisans, Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu ve Deniz Harp Okulu lisans olarak askeri personeller yetiştirmektedir. Ön lisans programından itibaren lisansüstü programlara kadar olan askeri standartta yükseköğretim eğitimleri normal üniversiteler gibi fakülte fakülte şeklinde olmaktadır. Milli Savunma Üniversitesinin kurulduğu zaman da Harp Okullarının kuvvet komutanlıklarına bağlılığının kalkması nedeniyle askeri personeller sivil gözetiminde yetiştirilmeye başlanmıştır. 4 yıl boyunca yetiştirilen asker adayları eğitimleri sonucu mesleki yeterlilikleriyle Kara, Hava ve Deniz Harp Okulu mezuniyetine göre subay olarak TSK’de görev alabilecek niteliğe sahip olmaktadır.

MSÜ Nasıl Kazanılır?

MSÜ Nasıl Kazanılır?
MSÜ Nasıl Kazanılır?

Milli Savunma Üniversiteleri daha önce de bahsettiğimiz gibi normal üniversiteler gibidir. Ancak öğrenci temini söz konusu olurken bazı farklı prosedürler uygulanmaktadır. Temelde ortak olan prosedürlerse öğrenci adaylarının ister meslek yüksekokulları isterse de harp okulları için taban puan şartını sağlıyor olmasıdır. MSÜ sınavı ile elde edilecek taban puanlar bu üniversitelerde eğitim alma fırsatını sağlayacaktır. MSÜ Sınavı ne zaman sorusunu merak eden adayların duyuruları takip etmesi gerekmektedir.

Duyuruların ardından adaylar sınavı kazanmaları sonucunda MSÜ başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir. Ancak taban puanlara veya daha yüksek puanlara sahip olmak bile yeterli olmayacaktır. Çünkü MSÜ bölümleri için öğrenci temininde birtakım yeterlilik testleri uygulanmaktadır. Bunlar ön sağlık kontrolü, fiziki yeterlilik ve sözlü mülakat aşamasıdır. Özetle MSÜ sınavı üniversitede eğitim görmeniz için gereklidir ancak yeterli değildir. Yeterlilik testleri için iyi bir hazırlık eğitimi almak şarttır.

MSÜ sınavı hakkında merak edilen bilgileri aktardıktan sonra, MSÜ Başvuru koşulları neler inceleyelim. Milli Savunma Üniversitesinin kazanılması için öncelikle adayların başvuru koşullarını sağlıyor olması gerekmektedir.

MSÜ Başvuru Şartları Nedir?

MSÜ Başvuru Şartları Nedir?
MSÜ Başvuru Şartları Nedir?

MSÜ Başvuru sürecinin başlayacağı askeri öğrenci temini kılavuzuyla birlikte tüm adaylara sunulmaktadır. MSÜ başvuru işlemleri için tüm adayların öncelikli olarak kılavuz bilgilerini incelemesi gerekmektedir. MSÜ başvuru şartları ise şunlardır;

1. T.C. Vatandaşı olmak. (Çifte vatandaşlığa sahip adayların MSÜ bölümlerinin herhangi birinden mezun olacağı zamana kadar diğer vatandaşlıklarından vazgeçmeleri gerekmektedir.
2. Astsubay Meslek Yüksekokullarına yalnızca erkek öğrenci alımı yapılacaktır. Harp Okullarına ise kadın ve erkek adayları alınacaktır.
3. Astsubay Meslek Yüksekokulları için en fazla 21 yaşında, Harp Okulları içinse en fazla 20 yaşında olmak. Kadınlarınsa yalnızca Harp Okullarında eğitim görebileceğinden buradaki üst yaş sınırı 20’dir.
4. Lise ve dengi eğitim kurumlarından mezun olmuş olmak. (Lise eğitimi devam edenler için MSÜ Başvuru ardından kesin kayıt tarihine kadar mezun oluyor olmak.)
5. MSÜ Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına başvuru yapabilmek için MSÜ Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına katılmış ve Bakanlıkça belirlenen tabana puana sahip olmak.
6. YKS TYT-AYT oturumlarına katılım sağlamış ve Milli Savunma Bakanlığınca belirlenen MSÜ taban puanları sağlıyor olmak.

Yukarıda belirtilen MSÜ Başvuru ve Giriş Koşulları 2022 – MSÜ kılavuzunda yer almaktadır. Detaylı başvuru ve giriş koşullarını ise MSÜ Başvuru Kılavuzunda bulabilirsiniz. MSÜ taban puanları hakkında bilgiler güncellendikten sonra tekrar paylaşılacaktır.

MSÜ başvuru şartları ardından Milli Savunma Üniversitesine katılmak isteyen adayların en fazla merak ettiği konular arasında MSÜ puan hesaplama işlemlerinin nasıl yapılacağı da yer almaktadır.

MSÜ Puan Hesaplaması Nasıl Yapılır?

MSÜ puan hesaplama işlemi yapmak, üniversiteye girişte adaylar için çok önemli bir konu olmaktadır. Bu süreçte adayların sorumlu olacağı TYT, AYT ve MSÜ sınavları bulunmaktadır. Tüm bu sınavlardan başarılı olabilmek için adayların kaç puan almalarını gerektiğini bilmesi gerekmektedir. Puan hesaplaması için de sorumlu olunan sınava göre elde edilmesi gereken netler hesaplanmalıdır. Hangi sınavda kaç netiniz bulunmalı? Toplam doğru ve yanlış sayıları kaç olmalı? MSÜ taban puanları bazında hesaplanarak en az kaç net gerektiği araştırılmalıdır. Bu, ayrıca adayların kendini test edip geliştirebilmesine de imkan sağlayacaktır.

MSÜ taban puanları için ilk başta adayların sorumlu olduğu sınavdan kaç net alması gerektiğini bilmelidirler. Minimum net sayısı öğrenildikten sonra da toplam doğru ve yanlış yapılan sorular hesaplanmalıdır. Net sayısı belirlenirken de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Bu hesaplamaya göre de kalan doğru sayısı ”net” olacaktır. MSÜ puan hesaplama işleminde sistem bu şekilde olmaktadır. Ayrıca TYT ve AYT sınavlarında da aynı kural geçerli olmaktadır. Geçtiğimiz dönem MSÜ alımlarının taban puanlarını inceleyerek toplam yapmanız gereken net hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak mutlaka unutmamanız gereken bir durum vardır, o da her sorunun puan değeri aynı olmaz. Yani Türkçe yazılı sınavından herhangi bir sorudan kazanabileceğiniz puanla Matematikteki puanınız aynı olmaz. Hatta aynı ders içerisinde soruların değerleri bile birbirinden farklı olabilir. Ancak yine de MSÜ puan hesaplama sayesinde ortalama kaç nete ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz.

MSÜ Taban Puanları Nedir?

MSÜ Taban Puanları Nedir?
MSÜ Taban Puanları Nedir?

MSÜ puan hesaplama ardından üniversitenin Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları için belirlenen önceki dönem MSÜ taban puanları nedir?

Merak edilen MSÜ taban puanları ise aşağıda bulabilirsiniz. Puanlar 2020 yılı geçmiş dönem bilgileri olmaktadır. Erkek ve kadın adayların MSÜ Harp Okulları ve MYO için taban puanlar şu şekildedir.

Harp Okulları(ERKEK): Hava Harp Okulu sayısal 326 puan, Deniz Harp Okulu sayısal 276, Kara Harp Okulu eşit ağırlık 275 puandır
Harp Okulları(Kadın): Hava Harp Okulu sayısal 357 puan, Deniz Harp Okulu sayısal 349, Kara Harp Okulu eşit ağırlık 348 puandır. 
Astsubay MYO: Kara, Hava ve Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu sayısal 233 puan, Kara ve Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu eşit ağırlık 256 puandır. Ayrıca Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu MSÜ taban puanları ise 164 (İlk tercihi Bando olan.) ve 120 (Konservatuar ve Güzel Sanatlar Bölümü) olmaktadır.

MSÜ sınavı kazanmak isteyenlerin başta yeterliliklerini kanıtlamaları gerekmektedir. İlk olarak MSÜ taban puanları ile bunu sağlayan adaylar daha sonra fiziki yeterlilik parkuru ve sözlü mülakat aşamasında başarılı olarak kendini kanıtlamalıdır. Bunun içinse hazırlık eğitimlerinin donanımlı eğitmenlerle beraber alınması büyük önem arz etmektedir. Sınavı kazanmak ve MSÜ’de okuyarak TSK bünyesinde asker olmak isteyen adaylarımızın kondisyon eğitimlerine başlaması çok önemlidir. 

MSÜ başarı puanları yanı sıra çok fazla adayın merak ettiği konulardan birisi de MSÜ sınavı ne zaman olmaktadır. Bu konuyla alakalı bilgilendirme ise aşağıda yer almaktadır.

MSÜ Sınavları Ne Zaman Yapılır?

MSÜ Sınavları Ne Zaman Yapılır?
MSÜ Sınavları Ne Zaman Yapılır?

MSÜ sınavı ilk olarak aday belirleme üzerine olmaktadır. İlk seçim aşamasında başarılı olanlar aday olarak MSÜ ikinci seçim aşamasına geçmektedir. MSÜ sınavı ne zaman yapılır sorusunun yanıtıysa

Askeri Öğrenci Temini Kılavuzu ile paylaşılmaktadır. Genellikle il merkezlerinde yapılacak MSÜ sınavı sonucunda yeterli puana sahip olanlar ikinci aşama için çağırılmayı bekleyecektir.

MSÜ taban puanları sonucunda MSÜ ikinci seçim aşamasına geçmeye hak kazanan adayların sınava çağırılma tarihleri ise ayrıca paylaşılmaktadır. Çağırılan adaylarda ikinci seçim aşamasında fiziki yeterlilik ve sözlü mülakat gibi aşamalardan test edilmektedir. MSÜ sınavı ne zaman sorusunun cevabı ardından adaylar bilmesi gereken önemli bir ayrıntı bulunmaktadır. Bu da, adayların sınav sonuçlarına göre diğer yükseköğretim kurumlarına yerleşemeyeceği ve yatay-dikey geçiş imkanlarından faydalanamayacağıdır. Bu konuda adaylara gerekli bilgilendirme Kılavuzda belirtilmektedir.

MSÜ Sınavı Kaç Sorudan Oluşur?

MSÜ Sınavı Kaç Sorudan Oluşur?
MSÜ Sınavı Kaç Sorudan Oluşur?

MSÜ başvuru kılavuzunda yer alan bilgilerden biri de adayların sorumlu olacağı dersler ve soru sayısı olmaktadır. Ortaöğretim düzeyinde sorulacak sorularsa çoktan seçmeli olarak adaylara yöneltilecektir. Tek kitapçık halinde adaylara dağıtılan testlerde tüm adayların 165 dakika sınav süresi bulunmaktadır. 2022 – MSÜ sınavı için paylaşılan Kılavuzdaki bilgilerse yalnızca 2022 alımlarında uygulanmaktadır. Test kitapçığında adayların sorumlu olduğu derslerse Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri olarak sunulmaktadır. İçeriğinde ise Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sosyal Bilimler konuları olmaktadır. Fen Bilimleri bulunan kısımda ise adaylar Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin ortaöğretim düzeyinde sorularından sorumlu olacaktır. Toplam soru sayısı ise Türkçe (40), Sosyal Bilimleri (20), Temel Matematik (40) ve Fen Bilimleri (20) ile beraber 120’dir. 

MSÜ’de Hangi Konular Çıkar?

Yukarıda da bahsedildiği üzere MSÜ 1’inci seçim aşamasında Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) ve Fen Bilimlerinden (Fizik, Kimya ve Biyoloji) konularından sınav uygulanmaktadır. Toplam 120 sorudan sorumlu olacak MSÜ adayları kılavuzda bahsi geçen tüm derslerin konularına çalışmalıdır. Sınavda ise hangi konuların yer alacağı belirtilmemektedir. Ancak MSÜ sınavı ortaöğretim düzeyinde olacağından tüm derslerin konu içeriği de ortaöğretim konularını içermektedir. Yani adayların ilgili derslerin ortaöğretim müfredat konularına hazırlık yapmaları gerekmektedir. Sınava giriş yapılmadan önce de tüm adaylar mutlaka belgelerini eksiksiz yanında bulundurması gerekmektedir.

MSÜ Sınavından Ortalama Kaç Puan Almak Gerekir?

MSÜ Sınavından Ortalama Kaç Puan Almak Gerekir?
MSÜ Sınavından Ortalama Kaç Puan Almak Gerekir?

MSÜ adaylarının ilk olarak tercih yapmak istediği bölümün taban puanlarını incelemelidir. MSÜ taban puanları ise başvuru duyuruları sonrası mutlaka katılacaklar için paylaşılmaktadır. Taban puanı ise daha önce de belirttiğimiz gibi Bakanlık tarafından belirlenmektedir. Duyuruların mutlaka takip edilmesi ve belirtilen taban puana sahip olunması gerekmektedir. MSÜ sınavı ne zaman sorusundan sonra adayların merak ettiği konulardan biri olan MSÜ sınavından ortalama kaç puan alınması gerektiği ise, Harp Okulları ve Astsubay MYO’ya göre farklılık göstermektedir. İlk olarak adayların TYT sınavından en az 150 puan almış olması gerekmektedir. Daha sonra Harp Okulları için YKS-AYT oturumlarında en az 180 puana sahip olunması gerekmektedir. Bu puanlar 2022 MSÜ adayları için YKS sınavlarının baraj puanı olmaktadır. Astsubay Meslek Yüksekokulları içinse aynı oturumda üniversitenin belirlediği taban puan karşılanmalıdır. 

MSÜ başvuru ve diğer detayların ardından adayları bekleyen 2. Seçim aşaması olmaktadır. Bu aşamada MSÜ öğrenci adaylarını başta fiziki kontrol, daha sonra parkur ve sözlü mülakat aşamaları beklemektedir. Ciddi anlamda öğrencilerin motivasyona ihtiyaç duyduğu bu aşamada neler bilmek gereklidir? MSÜ parkuru ve hazırlık eğitimleri hakkında önemli olan detaylar neler? Detaylarını inceleyebilirsiniz.

MSÜ’de Parkur Ne Kadar Zor?

MSÜ'de Parkur Ne Kadar Zor?
MSÜ’de Parkur Ne Kadar Zor?

Milli Savunma Üniversitesi adaylarının ön sağlık ve fiziki kontrol ardından girdikleri aşama fiziki yeterlilik testi (fyt) olmaktadır. İlk aşamada sağlık veya fiziksel nedenlerle elenen aday sayısı oldukça fazlaydı. Özellikle dövme, faça izi ve konuşma bozukluğu elenmelerin başlıca nedenleri olmuştur. Ancak asıl elemeler büyük oranda fiziki yeterlilik testi ve sözlü mülakat aşamasında gerçekleşmektedir. Buna bağlı olarak da MSÜ parkurunun oldukça zor olduğu söylenebilir. Bunun için adayların son derece profesyonel hazırlık yapmaları gerekmektedir. MSÜ öğrenci adaylarını yetiştiren Mülakat Merkezi, hazırlık kursları ile öğrencilerini sınava hazırlamaktadır. Zorlu ve elemelerin oldukça yoğun olduğu parkur aşamasında öğrencileri deneyimli ve donanımlı profesyonel eğitmenler yetiştirmektedir. Zorlu parkur için verilen kurs eğitimi aynı zamanda öğrencileri sözlü mülakat için de hazırlamaktadır. Öğrencilere ihtiyacı olan tüm yeterlilikler kazandırılmaktadır.

Milli Savunma Üniversitesi Parkurunun Süresi

Milli Savunma Üniversitesi Parkurunun Süresi
Milli Savunma Üniversitesi Parkurunun Süresi

Milli Savunma Üniversitesi fiziki yeterlilik testi aşaması toplam 3 branştan oluşmaktadır. Adaylar 3 farklı branşa göre değerlendirilmeye alınmaktadır. Bu branşlardan elde edilecek puanlarsa komisyon tarafından nihai kararla kabul edilmektedir. Ancak adayların 2 veya daha fazla branştan puan alamaması durumunda toplam elde edilen puana bakılmaksızın elenmektedir. 

Kılavuzda fiziki yeterlilik testi aşaması hakkında parkur süreleri ile ilgili branşa göre test tamamlama süreci göz önünde bulundurulmaktadır. Yani adaylar hangi branşı ne kadar sürede tamamlarsa süresine göre puan kazanmaktadır. Ancak süre-puan ilişkisi bakımından 1 ve 2. Branşlar farklıdır. Yani Mekik ve Şınav testleri. Adaylar mekik ve şınav testinde 1 dakika üzerinden değerlendirilmeye alınmaktadır. İlk olarak mekikte 1 dakikada aday kaç mekik çekebildiyse 25 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Daha sonra şınavda da aynı sürede çekilen şınav miktarı 25 puan üzerinden değerlendirilir. Son olarak da 400 metre koşu ile adaylar test edilir. 400 metre koşu ne kadar sürede tamamlanırsa ona göre 50 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Erkek ve kadın adaylar için süre-puan bilgileri ise ÖSYM, MSÜ Kılavuzunda TABLO-3’te yer almaktadır.

Kadın MSÜ Adayları İçin
Erkek MSÜ Adayları için.

MSÜ Geçmiş Dönem Parkur Bilgileri

MSÜ parkur, yani fiziksel yeterlilik testi 2021 ve 2022 yıllarında 3 aşamadan oluşmuştur. Yukarıdaki başlıkta aşamalar hakkında yeterli bilgiler yer almaktadır. Ancak 2020 dönemindeki fiziksel yeterlilik testi hem erkek hem de kadın adaylar için daha farklıydı. Adayların sorumlu olduğu 5 aşama bulunmaktaydı. Bunlarsa;

– Barfikste kol çekme,
– Durarak uzun atlama,
– Basketbol topu fırlatma,
– Mekik ve
– 400 metre koşu olmaktadır.
2020 MSÜ

2022 parkur bilgilerinden farklı olarak uygulanan 2020 bilgileri dikkate alındığı zaman parkur zorluğunda esneklik olduğu görülmektedir. Ancak bu durum adaylar için dezavantaj olabilir. Eskiden fiziksel yeterliliğe sahip olan adaylar MSÜ sınavında iyi bir puan elde ederek önemli bir avantaja sahip olabiliyordu. Ancak parkur biraz daha esnetildiğinden tam puan almanın önemi artmıştır. Tam puan ya da tam puana yakın alamayan adayların sözlü mülakat sonucunda elenme ihtimalleri artacaktır. Sözlü mülakata katılan örneğin 5 adayın mülakat sonucu eşit olursa komisyon karar vermek için parkurdaki başarıyı dikkate alacaktır. Bu nedenle MSÜ adaylarının parkur aşamasını ciddiye alması gerekmektedir. Bu hususta size kondisyon kazandıracak profesyonel MSÜ kurslarını tercih edebilirsiniz.

MSÜ Parkur Sınavları Nerede Yapılır?

MSÜ Parkur Sınavları Nerede Yapılır?
MSÜ Parkur Sınavları Nerede Yapılır?

MSÜ birinci seçme aşaması olan yazılı sınavları tüm il merkezlerinde yapılmaktadır. Fiziki yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat merkezleri ise birinci aşamayı başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar duyurulmaktadır. Duyurularda sınav yerleri hakkında henüz bir açıklama yapılmamıştır. Sınav yerlerinin paylaşılması ardından ikinci aşamaya hak kazanan tüm adaylara sınav merkezleri açıklanacaktır. Adayların mutlaka sınav zamanı spor kıyafetleriyle sınavın yapılacağı yerde bulunması gerekmektedir.

MSÜ Fiziki Yeterlilik Sınavından Önceki Aşama

MSÜ Fiziki Yeterlilik Sınavından Önceki Aşama

MSÜ fiziki yeterlilik sınavı bilindiği üzere 2. Seçim aşamasının en zorlu testlerinden biridir. Şınav, mekik ve koşunun bulunduğu sınavda adayların iyi hazırlık yapmış olmalar büyük ölçüde önemli olmaktadır. Ancak bu aşamaya geçmeden önce adayları bekleyen evrak kontrolü ve fiziki değerlendirme aşaması bulunmaktadır. İlk aşamada adayların komisyon üyelerine veya ilgililere evraklarını eksiksiz bir biçimde sağlamış olması gerekmektedir. Başta fotoğraflı kimlikleri ve sınav için gerekli belgelerin getirilmesi gerekmektedir. Kontroller sağlandıktan sonra sorun çıkmazsa adaylar fiziki değerlendirme testine alınır. Bu test, beden kitle indeksi ölçümüne yönelik olmaktadır. Yaşına göre değerlendirilecek adaylarsa TSK ve JGK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne göre esaslarına uygun olmaktadır.

MSÜ Fiziki Yeterlilik Sınavından Sonraki Aşama

MSÜ Fiziki Yeterlilik Sınavından Sonraki Aşama
MSÜ Fiziki Yeterlilik Sınavından Sonraki Aşama

MSÜ fiziki yeterlilik sınavından sonraki aşamalarsa ilk olarak sözlü mülakat olmaktadır. Daha sonra Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu bölümü veya Hava Harp Okulu bölümlerine ilişkin adaylara testler uygulanır. Uygulanan testle Bando Astsubay MYO için adayların müzik yeteneği ve bilgisi tespit edilir. Hava Harp Okulu içinse adaylara Psikomotor testi uygulanmaktadır. Temelde adayların koordinasyonu, algı ve tepkileri ölçülür ve yetenek testine göre adaylar değerlendirilir.

MSÜ’de Parkur Aşamasındaki Elenmelerin Oranı Nedir?

MSÜ'de Parkur Aşamasındaki Elenmelerin Oranı Nedir?
MSÜ’de Parkur Aşamasındaki Elenmelerin Oranı Nedir?

MSÜ 2. Seçim aşamasının hemen hemen tüm aşamalarında elemeler oldukça fazladır. Ancak özellikle fiziki yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat aşamasında elemeler çok daha fazladır. Bu, yalnıza Milli Savunma Üniversitesi öğrenci alımları için değil; EGM, JGK, BESYO ve diğer alımlarda da elemelerin sayısı oldukça fazladır. Özellikle katılımcı adaylardan neredeyse %20 oranında her sene parkur elemeleri söz konusu olmaktadır. Ayrıca %35’in üzerinde elemeler de fiziki yeterlilik sınavından hemen sonra gelen sözlü mülakat aşamasında olmaktadır.

Bu iki aşama için hazırlık çok önemlidir. Adayların sorumlu olduğu fiziki yeterlilik sınavı için kurs eğitimlerine başvurması gerekebilir. Çünkü birçok MSÜ öğrenci adaylarımız önceki senelerde kondisyon ve fiziki yeterlilik eksiklerinden dolayı sınavı kazanamamıştır. İyi bir kurs seçimi ve kurs gözetiminde devamlı hazırlık çalışması alım sürecinin tüm aşamasında büyük önem arz etmektedir.

MSÜ Fiziki Yeterlilik Aşamasına Nasıl Hazırlanılmalıdır?

MSÜ Fiziki Yeterlilik Aşamasına Nasıl Hazırlanılmalıdır?
MSÜ Fiziki Yeterlilik Aşamasına Nasıl Hazırlanılmalıdır?

MSÜ fiziki yeterlilik aşaması için yaklaşık 2 ila 4 aylık bir süreç dikkate alınmaktadır. Bu süre zarfında kurs ortamında ve eğitmen gözetiminde hazırlanan adaylar çoğunlukla sınavda tam nota yakın başarılar elde etmektedir. Üstelik bunların bir kısmı da başarıları neticesinde tam not(100) almaktadır. Özetle fiziki yeterlilik aşamasına hazırlık yapmayı düşünen adayların profesyonel bir eğitime ihtiyacı vardır. MSÜ fiziki yeterlilik sınavında başta el-göz-ayak koordinasyonu ile kondisyon gücünün yeterli olması gerekmektedir. Bu uyumu sağlamak hiç kolay değildir. Özellikle yeterince forma sahip olmayan adayların profesyonel eğitim almadan fiziki yeterlilik aşamasını tamamlaması oldukça zordur. Bu yüzden hazırlık ve parkur kursları öğrenci adaylarını sınavlarda başarılı olmaları için eğitmektedir.

MSÜ Parkuruna Hazırlanmak İçin Kurs Seçimi

MSÜ Parkuruna Hazırlanmak İçin Kurs Seçimi
MSÜ Parkuruna Hazırlanmak İçin Kurs Seçimi

MSÜ fiziki yeterlilik testine hazırlanacak adaylar için kurs seçimi hassas olunması gereken bir noktadır. Normalde tüm hazırlık ve parkur kursları daima öğrencileri başarılı olabilmeleri için eğitmektedir. Bu doğrultuda tüm parkur kursları güvenilirdir, ancak sizin için önemli olan şey imkanların ne kadar yeterli olduğudur. Adaylar için imkanlar ilk kriter olmalıdır. Daha sonra eğitmenlerin tecrübeleri ve kursların başarı oranları olmaktadır. Bu konuda tüm öğrenci adaylarına en fazla imkanların sunulduğu hazırlık kursları Mülakat Merkezi güvencesiyle bulunmaktadır. Piyasada güvendiğiniz parkur kurslarıyla çalışmaya gayret göstermelisiniz. Bu süreçte eğitmenlerinizin tavsiyelerini dikkate almalı, emek vererek sınavı kazanmaya odaklanmalısınız. Bunun dışında tüm gereklilikler kurs imkanlarıyla sağlanacaktır.

MSÜ Parkuruna Kursla Hazırlanmak

MSÜ Parkuruna Kursla Hazırlanmak
MSÜ Parkuruna Kursla Hazırlanmak

Milli Savunma Üniversitesine hazırlanacak adaylar için kursla hazırlık yapmanın birçok konuda avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar özellikle sınavların kazanılmasına yöneliktir, bunun başlıca nedeniyse eğitimlerin odak noktasının sınavı kazanmak olmasıdır. Bu eğitimlerse nitelikli spor hocalarıyla birlikte verilmektedir. Spor hocalarının tamamı da tüm il ve ilçelerde sertifika sahibi donanımlı eğitmenlerdir. Yani tüm MSÜ adayları hazırlık için güvenilir ellerdedir. Adayların sınava kadar yapacakları tek şeyse kursta devamlı pratik yapmak ve hazırlanan programlara uymaktır. Özellikle disiplin konusunda adayların dikkatli olması gerekmektedir. Profesyonel hazırlıkta bile disiplinin önemi çok fazladır. Eğer adaylar eksiklerini giderebilecekleri programlara uymazsa başarısız olacaktır. Bu uyumun sağlanabilmesi için de devamlı spor hocalarının önerileri dikkate alınmalıdır.

Hazırlık Kursları Hangi Aşamalara Hazırlar?

Hazırlık Kursları Hangi Aşamalara Hazırlar?
Hazırlık Kursları Hangi Aşamalara Hazırlar?

Hazırlık kursları MSÜ öğrenci adaylarını 2. Seçim aşamasının hepsine hazırlamaktadır. Verilen genel parkur eğitimleri ve sözlü mülakat prova eğitimleri öğrencileri söz konusu aşamalara hazırlamaktadır. Özellikle bazı altın değerinde ipuçları da öğrencilere paylaşılmaktadır. Bu, tüm kurs eğitmenlerinin öğrencilerine başarılı olabilmeleri için verdikleri son eğitimlerdir. Fiziksel ve ruhsal açıdan maksimum performansla sınavı kazanmaları hedeflenmektedir. Tüm süreç boyunca alınan eğitimler sınav esnasında meyvesini vermeye başlamaktadır. MSÜ öğrenci adaylarının aşamalara hazırlık yaparken eksiklerini geliştirebilecekleri eğitimlerde aktif olarak bulunmaya gayret göstermelidir. Bu hususta öğrenci adaylarımız için Mülakat Merkezi’nde aktif disiplin çözümleri bulunmaktadır. Tüm imkanlar emek veren ve hayalini kuran öğrencilere sağlanmaktadır. Bu aşamalarda adayların yalnızca emek vermesi ve kendini geliştirebileceği fırsatları değerlendirmesi gerekmektedir.

Hazırlık Kurslarının Eğitimleri Nelerdir?

Hazırlık Kurslarının Eğitimleri Nelerdir?
Hazırlık Kurslarının Eğitimleri Nelerdir?

Hazırlık kurslarında verilen eğitimler aşamalara göre farklı olmaktadır. İlk önemli aşama parkur eğitimi olmaktadır ve bu aşamada adaylara hem genel hem de istasyon bazlı eğitimler verilmektedir. Üstelik tüm bu eğitimler periyodik olarak 2 – 3 ay devam etmektedir. Gerektiğinde şınav ve mekik için bireysel programlar uygulanabilmektedir. Öğrenci adaylarının tüm istasyonlarda hızları takip edilmektedir. Tamamlama sürelerine göre devamlı olarak geliştirici metotlar uygulanmaktadır. Kademe kademe artırılan eğitimler 400 metre koşuda adayların maksimum verim elde edebileceği şekilde devam etmektedir. Parkur eğitimlerinin sonunda adaylar sözlü mülakat provaları ile eğitilmeye başlamaktadır. Bu aşamadaysa olabildiğince adayların psikolojik değerlendirme kabiliyetleri geliştirilmektedir. Çıkması muhtemel sorular tüm adaylar için sunulacaktır ancak özellikle komisyon karşısında profesyonel davranılması gerekmektedir. Bu konuda da ayrıca destekleyici prova eğitimleri verilmektedir.

Hazırlık Kurslarının MSÜ’yü Kazanmadaki Önemi Nedir?

Hazırlık Kurslarının MSÜ'yü Kazanmadaki Önemi Nedir?
Hazırlık Kurslarının MSÜ’yü Kazanmadaki Önemi Nedir?

Yukarıda da değinildiği üzere hazırlık kursları MSÜ’yü kazanmak isteyen tüm adayların ihtiyaç duyduğu profesyonel bir eğitimdir. Bu konuda kurs eğitimlerinin ve eğitmenlerinin öğrencilerin eğitimine sağlayacağı katkılar belirtilebilir. Ancak MSÜ’yü hazırlık kursu eğitimi almadan kazanmanın mümkün olup olmadığı araştırılmalıdır. Yani MSÜ adayları hazırlık kursu eğitimi almadan sınavı kazanabilir mi? Amatör MSÜ sınavı hazırlığı yapmak demek başta salon ve ekipman imkanları olmadan çalışmak demektir. Üstelik donanımlı eğitmenlerin hazırladığı bir kondisyon programına sahip olmazsınız. En önemlisi ise eğitiminizi gözetleyen ve eksiklerinizi bildiren bir eğitmene ihtiyacınız vardır. Amatör hazırlıkla MSÜ sınavını kazanmanız oldukça düşük ihtimaldir. Bu yüzden MSÜ alımlarına hazırlık için kurs eğitimleri tercih edilir.

4 Comments

4 Comments

  1. Namea

    Ekim 22, 2022 at 1:46 pm

    inşallah bu sene hava giricem kg

  2. Pingback: rtp dultogel

  3. Pingback: ติดเน็ตบ้าน AIS

  4. Pingback: EC

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eğitim

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küçük çocuklara nasıl tuvalet eğitimi verilmelidir? Bu eğitim nasıl olmalıdır? Bu eğitim türünü gerçekleştirirken dikkat edilecekler gibi konuları merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Öncelikle tuvalet eğitimini tanımlamak gerekirse; küçük çocuklara çiş veya kakalarını rastgele yerlere yapmamaları, etrafı ve altlarını pisletmemeleri için verilen eğitim türüne denir. Bu bağlamda baktığınızda tuvalet eğitimine direkt olarak çocuk doğduğundan itibaren başlamanız mümkün değildir. Çocukların çiş veya kakalarını tutabilme yaşları geldiğinde ancak başlayabilirsiniz ki bu yaş da çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilmektedir ve belirli faktörlere bağlıdır. Örneğin kızlarda çiş ve kaka tutma süresi erkeklere göre daha erken gözlenebilmekle birlikte bu durum da benzer şekilde değişiklik gösterebilmektedir. Peki bir ebeveyn çocuğuna ne zaman tuvalet eğitimi vermelidir.

Published

on

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küçük çocuklara nasıl tuvalet eğitimi verilmelidir? Bu eğitim nasıl olmalıdır? Bu eğitim türünü gerçekleştirirken dikkat edilecekler gibi konuları merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Öncelikle tuvalet eğitimini tanımlamak gerekirse; küçük çocuklara çiş veya kakalarını rastgele yerlere yapmamaları, etrafı ve altlarını pisletmemeleri için verilen eğitim türüne denir. Bu bağlamda baktığınızda tuvalet eğitimine direkt olarak çocuk doğduğundan itibaren başlamanız mümkün değildir. Çocukların çiş veya kakalarını tutabilme yaşları geldiğinde ancak başlayabilirsiniz ki bu yaş da çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilmektedir ve belirli faktörlere bağlıdır. Örneğin kızlarda çiş ve kaka tutma süresi erkeklere göre daha erken gözlenebilmekle birlikte bu durum da benzer şekilde değişiklik gösterebilmektedir. Peki bir ebeveyn çocuğuna ne zaman tuvalet eğitimi vermelidir.

Bunu iyi gözlemlemeniz şarttır. Çocuğunuzun tuvalet tutma yaşının geldiğini fark etmelisiniz. Ki bu genelde erkek çocuklar kakalarını 18.aydan itibaren çişlerini ise 24.aydan itibaren tutabilmeye başlarlar. Kızlarda da bu durum benzer sayılardadır fakat kızlarda daha erken görülebilmektedir. Bu duruma başlama durumunda yeni bir kardeş doğumu, aile içinde bu eğitim şeklini engelleyebilecek durumlar gibi şeylere rastlamadan yapılmalıdır. Peki çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Bu soru aslında ebeveynlerin tuvalet eğitimi konusunda en çok kafasını karıştıran sorulardan biri, cevaplar arasında birçok madde bulunmakla beraber en önemlilerini şimdi sizler için sıralayacağım. Ayrıca unutmayın ki çocuğun bu eğitim çeşidine hazır olup olmadığı konusundaki belirtiler fiziksel, ruhsal ya da zihinsel olabilmektedir. Fiziksel belirtilere baktığımızda şunlarla karşılacağız:

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Altı kuru şekilde uyanma. Eğer çocuk altı kuru kalktıysa bu artık tuvalet eğitimine hazır olduğu konusunda bir belirti olabilir. Çünkü demektir ki; çocuk uyurken çişini tutabilmiş ve kuru kalkmış.
  • Gün içerisinde 2 saaten altını pisletmeden durabilme. Özellikle düzenli olarak su içen çocuklar gün içerisinde 2 saatten fazla kuru kalabiliyorlarsa bu da eğitimi almaya hazır olma durumları hakkında önemli belirtilerden biri olabilmektedir.
  • Bezlerin ıslaklığının sıklığının azalması. Unutmayın ki çocukların bu eğitim türüne hazır olmaları konusundaki en önemli belirti çişlerini veya kakalarını artık tutup tutamamalarıdır. Bu da benzer şekilde çocukların çişlerini veya kakalarını tutup tutamamaları konusunda bilgi vermektedir.
  • Kaka ve çiş saatlerinin düzene girmesi. Çocuklar tarafından düzenli yapılan kaka ve çiş onların artık çişlerini ve kakalarını tutabilmekte olmaları hakkında bilgi vermektedir. Ebeveynlerin dikkat etmeleri hakkında bilgi vermektedir.
  • Son olarak ıslak ve kuru arasındaki farkı ayırt edebiliyorlarsa bu da tuvalet eğitimine hazır olmaları konusunda bir belirti olabilir ve ebeveynlerin dikkat etmelerinde fayda vardır.

Tabii ki bu belirtiler fizikselle kalmamakla birlikte zihinsel belirtiler de bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak şu şekilde ifadeler kullanabiliriz:

  • Çişinin geldiğini, kakasının geldiğini ifade edebilme, sıkıştığını ifade edebiliyorlarsa bu da önemli belirtilerdendir. Hatta direkt burada örnek verdiğim belirtiler arasında en önemlisi denilebilir bunun için.
  • Söylenenleri yapabiliyorsa , bu da çocuğun belirli bir olgunluk çağına geldiğini ve artık kakasını ve çişini tutabildiğine, tuvalet eğitimine hazır hale geldiğinin göstergesi olarak sayılmaktadır.

Son olarak çocukların tuvalet eğitimine hazır olup olmamaları konusunda büyük önem arz eden ve hatta ebeveynlerin genel olarak bu konuyu anladıkları olguya gelecek olursak, bu da ruhsal belirtilerdir. Ruhsal belirtileri genel itibariyle sıralamak gerekirse şu şekilde olacaktır :

  • Aile bireylerini taklit etmeye meyilli olma. Aile bireylerini taklit etmeye meyilli olan çocuklar belirli bir zihinsel yaşa ve olgunluk seviyesine ulaşmış, artık tuvalet eğitime hazır hale gelmiş olabilmektedir. Ebeveynlerin bu bağlamda bu konuya dikkat etmesi gerekmektedir.
  • Kakalı veya ıslak bezden utanma, iğrenme durumu. Eğer çocuk çiş veya kaka yaptığı bezden iğreniyorsa ve ondan kurtulmak istiyorsa, ebeveynlerine bu konu hakkında belirtilerde bulunuyorsa bu durum onun artık tuvalet eğitimine hazır olduğu konusunda güzel bir belirti olabilmektedir.
  • Lavaboda vakit geçirmeye razı olabilme. çişlerini veya kakaları bitene kadar lavaboda durabiliyorsa, buna katlanabiliyorsa ve artık bu durum onun için bir sorun olmaktan çıktıysa, çocuğunuz artık tuvalet eğitimine hazır olabilir. Diğer belirtileri de incelemenizi tavsiye ederim.
Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu belirtileri geçtikten sonra tuvalet eğitimi konusunda ailelere bilimsel tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Çocuğunuzun bu eğitimi alması konusunda aceleci olmamanız gerekmektedir. Eğer yukarıdaki belirtileri incelediyseniz ve çocuğunuzun artık bu eğitimi almaya hazır olduğuna kanaat getirdiyseniz çocuğunuzla bu konuyla ilgili bir konuşma yapmanız gerekmektedir. Bu konuşmaların içeriğine baktığımızda şu tarz şeyler geçmelidir : “Büyükler tuvaletini şuraya yapıyor, sen de artık buraya yapmalısın, yaparsan eğer şöyle şöyle hediye vereceğim”, ”Kuru olmak daha iyi, altını ıslatmazsan daha iyi olur” gibi konuşmalar yapılmalıdır. Bezini değiştirme süreci içinde tekrar bağlanmasını istemezse ona lazımlık ya da lavabo kullanımı teşvik edilebilir.

Bu çocuğun tuvalet eğitimi için önemli maddelerden biri olacaktır. Ayrıca önemli bir nokta olarak izlediği çizgi filmlerde veya öykülerdeki karakterlerin tuvaletlerini lavaboya vs. yaptığını belirterek çocuğunuzu tuvaletini altına değil de lavaboya yapması gerektiği konusunda teşvik edebilirsiniz. Hatta çocuğunuzun bu eğitimi alma konusunda istekli olduğunu görürseniz onunla beraber lazımlık almaya gidebilirsiniz ve beraber onun istediği lazımlığı alarak bu eğitim konusunda çocuğunuzu teşvik edebilirsiniz. Lazımlık onun odasında durabilir ve lazımlığa alışması için başka lazımlık kullanan çocukları örnek gösterebilirsiniz veya lazımlığı onun odasına taşıyabilirsiniz. Tuvaletini yapacağı zaman lavaboya taşıyabilirsiniz.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır

İlk başta başlangıç olarak günde toplam 3 kere 5 veya 10 dakika lazımlık üzerinde oturması sağlanırsa çocuğun lazımlığa alışması ve tuvaletini artık lazımlığa yapması üzerinde etkili olabilir. Lazımlığın tam olarak nasıl kullanılacağı konusu üzerinde çocuğa karmaşık olmadan ebeveynleri tarafından rehber verilmelidir. Bu bağlamda çocuğa tatlı dille ve basit şekilde lazımlığı nasıl kullanabileceği üzerinde konuşmalar yaparsanız bu, onun için güzel bir örnek olacaktır. Ayrıca lazımlığa oturma seansı yemeklerden 20-30 dakika sonrasında yapılırsa daha etkili olabilmektedir. Eğer çocuğun lazımlığa alışma durumu tespit edilirse ona ödüller verilerek zihnine doğru işi yaptığı konusunda sinyaller gönderilmelidir. Eğer hiç sonuç olarak lazımlığa çiş veya kakasını yapamasa bile tuvalete gitmesini bile ödüllendirebilirsiniz.

Bu, çocuk için iyi bir örnek olacaktır. Beze kaka yapıldığında çocuğa lazımlık gösterilerek; bak, onun yeri burası tarzı ithamlarda bulunarak kakasını ve çişini lazımlığa yapması konusunda çocuk teşvik edilebilir. Bunların hepsinin sonunda çocuk doğru yere kakasını veya çişini yaptığında ona, onu tatmin edecek ödüller verilerek bu işi devam etmesi konusunda teşvik edilmelidir. Özellikle bu yaşlarda ödül sisteminin kullanılması çocuk için önemli bir mevzudur. Eğer lazımlığı kullanamıyorsa veya bunu kullanmayı öğrenmekte zorluk çekiyorsa çocuğu asla utandırmamalısınız veya ona sert yaklaşmamalısınız uygun bir dille ve farklı tekniklerle lazımlığı nasıl kullanabileceğini öğretebilirsiniz. Tuvalet eğitimi süresince her ne kadar çocuğun sabırlı olması gerekmekteyse ebeveynlerin de bir o kadar sabırlı olması gerekmektedir. Çünkü bakıldığında, bu süreç 6-8 ay süresince sürebilmektedir.

Direkt 1-2 günde bitmesini bekleyen ebeveynleri kötü haberler bekliyor… Bu eğitimin durumuna bakıldığında yaz ayları gibi çocuğun bezsiz dolaşma imkanının bulunduğu aylar daha uygun olacaktır. Yaz aylarında tuvalet eğitimi daha rahat verilebilmektedir. Ayrıca aileler unutmamalıdırlar ki; örneğin bir arkadaşının çocuğu 3 4 ayda sökmüş olabilir tuvalet eğitimini ama onların çocukları 5-6 ayda sökebilir. Bu durum ve çocuğun daha kolay şekilde nasıl tuvalet eğitimi alacağı konusu çocuktan çocuğa ve ailenin kullandığı yöntemlere, çocuğun öğrenme şekline göre değişiklik gösterecektir. En popüler yöntemlere bakıldığında genel itibariyle ödüllendirme yöntemi ile öğretme vardır. Çocuğu eğitimi konusunda yaptığı olumlu şeyler bağlamında ödüllendirirseniz doğru bir yönde olduğunu düşünüp olumlu yaptığı şeyleri yapmaya devam edecektir ve bu ebeveynlerin istediği bir durumdur.

Tuvalet Eğitimi Sırasında Rastlanabilen Olumsuzluklar

Bu eğitim sırasında bazı olumsuzluklar ve istenmeyen durumların yaşanması olasıdır. Bu istenmeyen durumlara örnek olarak çocuk lazımlık kullanmayı tamamen reddedip saldırgan hareketlerde bulunabilir, ilgisi farklı yönde olabilir ilgisini lazımlığa veya eğitimine vermeyi reddedebilir. Bunların yanında lazımlığa oturmayı kabul edip, hatta oturup, kakasını yapmayabilir ama bezi bağlandığı an kakasını beze yapabilir. Kakasını tutarak günler boyu kabız olabilir, bu bağlamda çocukla ebeveynler arasında anlaşmazlıklar çıkabilmektedir. Çocuk olayı inata bağlarsa ona sakince yaklaşılmalıdır.

Agresif tavırlar çocuğu sadece eğitiminden soğutacaktır. İnata bağlarsa çocuğa birkaç gün zaman tanınmalı ve sonrasında eğitime devam edilmelidir. Bu süre çocuğa kendini tanıması ve düşünmesi için yeterli süre verecek şekilde olmalıdır. Ayrıca sakince ve kıskanma tarzı durumlara yönelmeden yaşıtlarının bu tuvalet eğitimini aldığı, onun da alması gerektiği konusunda atıflarda bulunularak çocuk teşvik edilebilir. Çocuğunuzun tuvalet eğitiminin başarısız olduğu kanısına asla varmamalısınız. Bu eğitimi başaramayan bir çocuk dahi yoktur. Tüm çocuklar elbet eğitimlerini başarıyla tamamlamaktadırlar. Bu süreç içinde çocuğunuzu daha iyi tanımaya ve onu sevmeye özen gösterirseniz süreci hızlandırırsınız.

Unutmayın ki; ne kadar sakin ve rahat şekilde, çocuğunuza güvenerek ve ona iyi sinyaller yollayarak ebeveynlik yapıp eğitim verirseniz çocuğun eğitimi bitirme süresi de o kadar azalacaktır. Ayrıca unutmamak gerekir ki; bu eğitim türünü tamamlamış bir çocuk dahi olsa, 4-5 yaşına kadar altına kaçırmalar devam edebilmektedir. Bu tarz durumlarda çocuğa böyle şeyler olabileceğini söylemek ve içini rahatlatmak güzel bir seçenek olabilir.

Tuvalet Eğitimi Esnasında Sık Yapılan Hatalar

Tuvalet Eğitimi Esnasında Sık Yapılan Hatalar

Bu eğitim süresince ebeveynler tarafından çeşitli hatalar yapılabilmektedir. Bunlar da genel itibariyle sabırsızlıktan, zaman bulamamaktan kaynaklanmaktadır. Bu hatalara ve çözümlerine baktığımızda şunlarla karşılaşacağız :

  • İlk eğitime başlamadan önce çocuğunuzun bu eğitimi kısa sürede kavrayacağını düşünerek başlamanız size önayak olabilmektedir. Sabırlı ve rahat olarak çocuğunuzun da bu şekilde hissetmesini sağlamalısınız ki daha rahat öğrensin.
  • Çocuğunuz lavaboya gitmek istediğinde onu aceleci bir şekilde, gergin bir şekilde lavaboya götürmeyin. Çocuğu olabildiğince rahat hissedebileceği şekilde lavaboya götürmek eğitim açısından olumlu sonuçlar doğurabilmektedir.
  • Çocuğunuza bu konuda kızmayın. Bazı ebeveynler fazla sinirlenerek çocuklarına kötü örnek olabilmektedirler. Çocuğunuza kızmak, onu başka çocuklarla kıyaslayarak değersiz hissettirmek tuvalet eğitimini hızlandırmayacağı gibi ileride çocuğunuzun psikolojisini olumsuz etkileyerek daha kötü sonuçlara yol açabilmektedir.
  • Karşınızdaki kişinin bir çocuk olduğunu unutmadan hareket etmek ciddi anlamda bu süreç için önem arz etmektedir. Bazı ebeveynler karşılarındaki çocuğu kendileri gibi düşünerek ona göre hareket etmektedirler fakat bu tamamen yanlış bir davranıştır. Çocuğa güvenli ve rahat şekilde davranarak, onu azarlamadan hareket etmek eğitim konusunda olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Genel itibariyle buradan anlamamız gereken ebeveynlerin sabırlı ve çocuklarına karşı iyi niyetli olması gerektiğidir. Karşıdakinin bir çocuk olduğunu unutmadan iyi tavırlar sergilenmelidir ki hem eğitim hızlı ilerlesin hem de çocuğun psikolojisine zarar gelmesin.


Özel Eğitim Öğretmenliği 2023 Taban Puanları TIKLA

Okumaya Devam Et

Eğitim

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır?

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Değişen iş şartları ve koşulları ile birlikte güvenlik sektörü de öne çıkmaya başlamıştır. Güvenlik sektörünün en gözde mesleklerinden biri de yakın koruma olmaktır. Yakın korumalık yapanlar alacakları maaş karşılığında kurum veya kişileri korurlar. Oluşabilecek maddi tehlikeleri önceden fark ederek bertaraf etmeye çalışırlar.

Published

on

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Değişen iş şartları ve koşulları ile birlikte güvenlik sektörü de öne çıkmaya başlamıştır. Güvenlik sektörünün en gözde mesleklerinden biri de yakın koruma olmaktır. Yakın korumalık yapanlar alacakları maaş karşılığında kurum veya kişileri korurlar. Oluşabilecek maddi tehlikeleri önceden fark ederek bertaraf etmeye çalışırlar. Yakın koruma olabilmek için belli eğitimlere tabi olmak, bazı kurslar neticesinde sertifikalar edinmek gerekir. Başarılı olunduğu takdirde silahlı ya da silahsız olarak görev yapmak mümkündür. Güvenlik personeli sınıfında çalışan yakın korumalar, korudukları kişi ve kurumları her türlü tehdit ve tehlikeye karşı uyarır. Eğitim kurumlarının açmış olduğu sertifika programlarına belli şartları taşıyan tüm adaylar başvurabilir ve yakın koruma olarak eğitim alabilirler.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır?

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Bu mesleğe ilgi duyan herkesin aklındaki ilk sorulardan biri de yakın koruma sertifikası nasıl alınır olmaktadır. Öncelikle bu alanda bir ihtiyaç olduğunu belirtmek gerekir. Her geçen ülkemizde nitelikli yakın koruma personellerine olan ihtiyaç artmaktadır.

Yakın koruma olmaya ilgi duyuyor ve kendinizi buna uygun bir aday olarak görüyorsanız belli eğitim programlarına dâhil olabilirsiniz. Tüm bu eğitimleri alabilmek için de bazı şartları taşıyor olmak gerekir. Yakın koruma eğitimi olmak isteyenlere eğitim veren çok sayıda özel eğitim kurumu bulunur. Bu kurumların bazıları tamamen özel güvenlik sektörüne eleman yetiştirirken bazıları ise başka alanlarda da eğitim verebilir.

Yakın koruma olmak için akla ilk etapta fiziki yeterlilik şartları gelir. Elbette ki korumalık yapabilmek için belli bir fiziğe sahip olmak gerekir. Bunun yanı sıra dövüş sanatlarına karşı da ilgi duymak gerekir. Hatta bir iki spor dalı ile ilgili eğitim almak da gerekebilir. Bunlar mesleği şart değildir ancak mesleği icra ederken kişiye daha özgüvenli bir duruş sağlar.

Yakın korumalığın riskli bir meslek olduğu bilinir. Koruduğunuz kişi ya da kurumun başına gelmesi muhtemel her türlü zorluğa sizin göğüs germeniz gerekir. Hem fiziki hem de psikolojik anlamda sağlam bir bünyeye sahip olmak gerekir.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yakın koruma eğitimleri için özel güvenlik kursları tercih edilebilir. Bunun yanı sıra bazı üniversite ve yüksekokulların sürekli eğitim merkezlerinde de eğitim programları vardır. Yakın korumalık eğitimleri için dilediğinizi tercih edebilirsiniz.

Ülkemizde eğitim almadan yakın korumalık yapmak mümkün değildir. Eğitim sonrası alacağınız yakın koruma kartı ile iş ilanlarına başvurabilirsiniz. Alacağınız eğitimlerin çok büyük bir kısmının uygulama derslerinden de oluştuğu bilinmelidir. Hem teorik hem de uygulama dersleri eşliğinde kaliteli kalifiye yakın koruma elemanları yetiştirilir.

Yakın korumalar görev yaptığı süre boyunca sadece fiziki bir savunma sağlamaz aynı zamanda bilgi toplama, planlama ve elektronik destek gibi önleyici yeteneklere de sahip olmaları beklenir. Bu mesleği yapabilecek kadar kendinize güveniyorsanız, ilgili eğitimleri alabilir, yakın koruma unvanı ile çalışabilirsiniz.

Yakın Koruma Belgesi Kaç Para?

Yakın Koruma Belgesi Kaç Para?

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Size en uygun mesleğin yakın korumalık olduğuna karar verdiyseniz, kendinize bir yol haritası belirlemeniz gerekir. Bu işin eğitim alınmadan yapılmayacağını öğrenmiş olmalısınız. O halde yakın koruma sertifikası nasıl alınır, nereden alınır ve ne kadara alınır gibi sorulara cevap arayalım.

Yakın koruma olmak için eğitim veren çok sayıda özel güvenlik kursu bulunur. Bazı üniversitelerin bünyesinde de yakın koruma eğitimleri bulabilirsiniz. Tüm bu eğitimlerin ortak amacı, eğitim sonrasında yakın koruma olmak için yeterli gelecek tüm teorik ve uygulamalı bilgilere sahip olabilmektir. Bunun için ise hem sınıf dersleri hem de saha eğitimi tercih edilir.

Eğitim için iyi araştırma yapmak gerekir. Özel güvenlik, gözde iş alanlarından biri olduğu için bu anlamda eğitim verdiğini iddia eden çok sayıda kuruma rastlayabilirsiniz. Bunların çoğu yetersiz kalabilir ve yakın koruma kartı almış olsanız bile eğitim açısından sizi tatmin etmeyebilir.

Bazı eğitim programları çok kısa süreli olurken bazıları ise daha uzun tutulabilir. Fiyatlar da buna göre değişmektedir. En doğru fiyat bilgisini eğitim içeriği ile birlikte kurumlardan öğrenebilirsiniz ancak günümüz şartlarında Türkiye’de yakın koruma eğitimleri ortalama 7.000 TL ila 15.000 aralığında değişmektedir.

Silahlı ya da silahsız eğitim programlarında yakın dövüş, atış teknikleri, silah kullanma teknikleri, istihbarat eğitimi, ilk yardım vb. dersler bulunur. Kaliteli ve kalifiye koruma elamanı yetiştirmek her zaman önemlidir. Bu sebeple kurs tercih ederken fiyattan ziyade, donanımlı eğitim verilip verilmediğine odaklanmak gerekir.

Eğitimin içeriği, tamamlandığında kursiyere neler katacağı oldukça önemlidir. Teoriden ziyade uygulama derslerinin doluluğu da önemlidir. Örneğin, bir yakın koruma adayı yakın dövüş konusunda yetenekli olmalıdır. Kendini kursla birlikte geliştirmeli, alanında da en iyisi olmalıdır.

Yakın koruma mesleğiniz bu kadar revaçta tutan şeylerden biri de dolgun maaş imkânlarıdır. Tehlikeli bir meslek olmasına rağmen maaşlarının iyi oluşu çok sayıda gencin bu alana yönelmesini sağlıyor.  Kendini geliştiren yakın korumalar ise alacakları ücretleri daha da yukarı katlayabilir. Her zaman için iyi yetişmiş bir koruma daha iyi maaş alabilir.

Yakın Koruma Olmak için Ne Gerekli?

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yakın koruma olmayı merak ediyorsunuz ve araştırmalara başladınız, aklınıza ilk takılanlardan biri de hangi şartları taşımanız gerektiğidir. Öncelikle bu işin maddi gereklerinden ziyade manevi gerekleri olduğunu unutmayınız. Yakın korumalık zor bir meslektir, mesleğin adrenalin oranı her daim yüksek olabilir. Bir o kadar da streslidir. Yani öncelikle bu işe psikoloji olarak hazır olmanız da gerekir.

Eğitim almak için kendinize bir yakın koruma kursu bulduysanız, burada da sizden istenecek olan bazı şartlar bulunur. Psikolojik olarak hazır olduğunuzu düşündüğünüz bu mesleğin fiziki gereklilikleri de vardır. Fiziken boy ve kilo olarak bu mesleği yapmaya uygun olmalısınız.

Yakın koruma eğitimi veren bazı kurslar, belli kilo ve boy sınırında olmayan kişileri eğitime almamaktadır. Örneğin, 1.85 boy ve 85 kilo altındaki kişiler eğitime kabul edilmeyebilir. Bazı kurslar ise bu konuda daha esnektir. Her halükarda bu işi yürütmek isteyenlerin diğer insanlardan fiziki olarak avantajlı olması gerektiği unutulmamalıdır. Yakın koruma olmak için gerekli diğer şartlar da şöyle sıralanabilir:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Programda tanımlanmış fiziki yeterliklere sahip olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az lise veya dengi bir okuldan mezun olmak
  • Adli sicil kaydı temiz olmak
  • Eğitim sonrası yapılan teorik ve uygulama sınavlarından başarılı olmak
  • Bu işi yapmaya psikolojik ve fiziki olarak yeterli olmak

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Koruma eğitimi almak istiyorsanız kursların sizden talep edeceği şartlar aşağı yuları böyledir. Bu zorlu ve stresli işi yapabilmek için hazır olduğunuzu düşünüyorsanız siz de hareket geçebilir, eğitim alabilirsiniz. Maaş ve iş olanakları iyi olan bu alanda gerçekten kendini yetiştirmiş kişilere ihtiyaç vardır.

Eğitim aldıktan sonra kendinize bir kariyer de belirleyebilirsiniz. Örneğin, cumhurbaşkanlığı koruması olmak, VIP ünlü korumalığı vb. Cumhurbaşkanlığı korumaları polis okullarından seçildiği için sizde kariyerinizi bu yönde planlayabilirsiniz. Her halükarda yakın koruma olmak için çok çalışmak ve özverili olmak gerekir.

Yakın Koruma Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Yakın Koruma Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yakın koruma eğitimi almak için gidebileceğiniz çok sayıda eğitim ve kurs bulabilirsiniz. Bu eğitimlerin süresi ise değişebilir. Bazı kurslar kısa olabilirken bazıları ise belli bir saatlik eğitimin tamamlanmasına bağlıdır. Örneğin, 4-5 günlük hızlandırılmış eğitimler bulabilirsiniz. Bu eğitimlerin bir kısmı uygulamalı olmak zorundadır.

Bu kadar hızlı kurslar elbette ki pek önerilmez. 150 saatlik, 160 saatlik eğitimler daha idealdir. Eğitim sisteminin online eğitim alternatiflerine evrilmesiyle de bazı kursların online olan kısımları da bulunabilir.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Eğitim programlarının kontenjanlarına da dikkat etmek gerekir. İçeriği ve donanımı konusunda ünlenmiş eğitimlerin kontenjanları çok daha hızlı dolar. Bazı kursların programları sadece İstanbul’da iken bazılarını bulunduğunuz şehirde de bulabilmek mümkündür. İstanbul merkezli eğitim programların da belli bir kontenjanı yakalarsanız, bulunduğunuz şehir de de eğitim alabilirsiniz.

Eğitimin içeriği de bir başka önemli konudur. Hızlı kurslar bu anlamda bazı noktalarda yetersiz kalabilir. İyi bir yakın koruma programında aşağıdaki dersler olabilir:

  • Özel Güvenlik Hukuku ve İnsan Hakları
  • Güvenlik Sistemleri ve Cihazları
  • Genel Kollukla Kurulacak İlişkiler
  • Tüm Güvenlik Tedbirleri
  • Kalabalık Yönetimi ve Becerisi
  • Hayatta Kalabilme Becerisi
  • Temel İlk Yardım Dersleri
  • Yangın ve Afet Eğitimi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Bilinci
  • Etkili İletişim Yolları ve Beden Dili Eğitimi
  • Protokol Eğitimi
  • Uyuşturucu Maddeler Hakkında Eğitim
  • Kişi Koruma Hizmetleri
  • Kurum Kuruluş Koruma Hizmetleri
  • Silah Bilgisi ve Yeteneği
  • Temel ve Taktik Atış Teknikleri
  • İleri Sürüş Teknikleri
  • Temel Yakın Savunma Teknikleri
  • Mekân Güvenliği
  • Takım Çalışması

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yukarıda saydığımız dersler iyi bir yakın koruma eğitim programının size sunacağı ortalama ders içerikleridir. Siz de yakın koruma sertifikası nasıl alınır diye düşünüyorsanız, alacağınız eğitimin içeriğini mutlaka sorgulayınız. Eğitimlerden sonra yapılacak olan sınavlarda başarılı olabilmek için tüm bu eğitimlerin donanımlı kişiler tarafından verilmesi şarttır. Eğitim sonrası başarılı olunan sınav sonrası E-Devlet’e işlenen yakın koruma sertifikası ve kimlik kartı edinebilirsiniz.

VIP Koruma Kursu Kaç Gün?

VIP Koruma Kursu Kaç Gün

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? VIP Koruma eğitimleri her kurs bünyesinde farklı eğitimlerden oluşabilir. Eğitimlerin içeriğine göre süre de değişecektir. VIP koruma adayları belli yakın koruma eğitimlerini almak zorundadır. Bu eğitimlerin içeriği de önemlidir. Eğitim sonrasında 5188 sayılı kanuna istinaden verilen sertifikalar alınır. Eğitim sonrasında yapılan sınavlarda başarılı olmak yeterlidir.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Zorlu bir meslek olduğunu bilerek bu işe girmek önemlidir. Yakın korumalık çoğu kez zorlu şartlarda yapılabilir. Korumalık eğitimi sonrasında kendinize bir kariyer yolu da çizmeniz gerekir. Her durumda sakin kalma yeteneği olması gereken yakın koruma adaylarının kariyer hedefleri de oldukça farklı olabilir.

Ülkemizde bugün itibariyle çok sayıda VIP koruma eğitimi veren kurs ve özel eğitim merkezi bulabilirsiniz. Tamamen bu yöne odaklanmış kursların eğitimleri de hem donanımlı hem de uzun süreli olabilir. İyi bir VİP koruma kursla edindiği bilgileri hem teorik hem de uygulamalı biçimde geliştiren kişidir.

VIP Koruma adayları 5188 Sayılı Kanun’a istinaden özel güvenlik sertifikası ve kartı alabilmek için düzenlenen sınavlardan en az 70 puan almalıdır. Bununla birlikte silahlı ya da silahsız olarak planlanan eğitimleri mutlaka belirtilen sürede tamamlamalıdır.

Kursların temel eğitim süreleri daha az iken 120-190-90 saatlik eğitimler ile karşılaşabilirsiniz. Bazı kurslarda paketler halinde düzenlenmiş eğitim formatları da bulunur. Bu paketlerin içerikleri önceden kursiyerlere belirtilir.

Yakın koruma olacak kişilerin hem fiziki hem de psikolojik biçimde diğer insanlara karşı bir üstünlüğü olmalıdır. VIP ünlü korumalığı yapması gereken kişiler her daim kalabalık içinde bulunmak zorunda ve bu kalabalığı en iyi şekilde yönetmek zorundadır. Daha zorlu çalışma şartları da söz konusu olabilir.

Bazı eğitimlerin boy ve kilo şartı olduğunu da unutmamak gerekir. Fiziki açıdan boyu uzun ve belli bir kilonun üzerindeki insanlar eğitimlere kabul edilir. Tehlike anında soğukkanlı olabilmek ve bu krizi en doğru şekilde yönetebilmek de önemlidir. Bu sebeple sürekli eğitim felsefesine sahip, kendini geliştiren ve yeniliğe açık kişiler olmalıdır. Nitelikli yakın korumalar, her zaman öne çıkarlar.

Kimler Yakın Koruma Olabilir?

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yakın korumalık sadece özenme ile yapılabilecek bir meslek değildir. Bazı meslek gruplarının yıpratıcı etkisini unutmamak gerekir. Yakın korumalık da bunlardan biridir. Güçlü bir psikoloji ve soğukkanlı bir duruş ister. Bireyin silah taşıma durumu olduğu için adli sicilinin de bu yönde sağlıklı olması gerekir.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yakın korumalık hem maaş hem de iş olanakları açısından revaçta olan mesleklerden biridir. Bu mesleğe yönelebilmek için 18 yaşını doldurmak yeterli olduğu için, çoğu gencin bu alanda ilerlediğini görebiliriz. Kursların verdiği eğitimler ve sertifika programları çoğu kez yeterli gelse de kişinin bu yolda kendini her zaman geliştirmesi ve hepsinden önce yeniliğe açık olması gerekir.

Yakın savunma teknikleri konusunda da eğitim alan kişiler, bu anlamda ilerleyen zamanlarda sürekli pratik yapmalı farklı eğitimleri de takip etmelidir. Yetişmiş yakın koruma elemanına her zaman fazlasıyla ihtiyaç vardır. Zaman içinde bu alan dolacak ve gerçekten nitelikli elemanlara yer kalacaktır.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yakın koruma olabilmek ve bir kursun eğitimine katılabilmek için bireyden istenen şartlar ve yeterlilikler de söz konusudur. Kimler yakın koruma olabilir, Yakın koruma olabilmenin şartları şöyle sıralanabilir:

  • 18 yaşını doldurmuş her kadın ve erkek yakın korumalık yapabilir. Özellikle kadınların da bu mesleğe yönelmesine ciddi derecede ihtiyaç vardır.
  • İstenen ve belirlenmiş fiziki şartlara sahip olmak gerekir.
  • Gerekli eğitimler neticesinde yapılan sınavlardan yeterli puanları almak şarttır.
  • En az lise mezunu olmak gerekir ki yüksekokul mezunu olmak da bu iş de yükselme imkânını arttırır.
  • Adli sicilinde yakın korumalığa engel olacak bir suç olmaması gerekir. Kamu haklarından yasaklı olmama gerekir.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yukarıda sayılan özellikleri sağlayan herkes ilgili eğitimleri alabilir ve yakın koruma olabilir. Çoğu yerde geçmese de VIP koruma olabilmek için yüksekokul mezunu olmak, yabancı dil biliyor olmak da büyük avantajdır. İyi bir yakın koruma kendine mutlaka bir kariyer planlaması yapmalıdır. Sahip olduğu nitelikleri ve becerileri ortaya çıkardığı takdirde işinde ön plana çıkabilir ve daha mutlu olabilir.

Yakın Koruma Silah Alabilir Mi?

Yakın Koruma Silah Alabilir Mi

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Elbette, yakın koruma eğitimlerinde hem silahlı hem de silahsız eğitimler söz konusudur. Silah kullanımı konusunda deneyimli olmak bunun içinde eğitim almak gerekir. Yakın korumalar üstlendikleri bu görevi çeşitli tehlikeler pahasına yapar. Bu bir kişi, kurum, kuruluş ya da nesne olabilir. Her durumda olası tehlikeleri bertaraf edebilmek için silah taşımak gerekebilir.

Özel eğitim kursları da verdikleri eğitimler de hem silahlı hem de silahsız programlar belirler. Hayati risk de taşıyan bu iş için silahlı programlar sıklıkla tercih edilir. Günümüzde maalesef ki bireyler kendini güvende hissetmeyebilir. Sadece bu durumun sonucu olarak bile silahlı yakın koruma talebi artmaktadır.

Nitelikli bir yakın koruma eğitiminin her alanı ve her dersi için özen gösterir. Silah eğitimi dersleri de bunlardan biridir. Birinci sınıf özellikte bir silah bilgisine sahip olmak gerekir. Günümüz şartlarında artık bir yerin kişinin kurumun kendini koruması daha da zor hale gelmiştir. Bu durumda ortaya çıkan silahlı yakın koruma ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.

Ortaya çıkan eğitimlerinde niteliği gelişen teknoloji ile birlikte artmıştır, bireyler yakın koruma sertifikası nasıl alınır diye düşünürken, kendini yoğun eğitimlerin içinde bulmaktadır. Bu eğitimler neticesinde yapılan sınavlarda gerekli başarıyı göstermek gerekir. Gelinen nokta da güvenlik artık ciddi bir konudur ve eğitim almış kişiler tarafından yürütülmelidir.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Silahlı eğitim alacaklar için kursların paket programlarında bazı ibareler bulunur. İlk defa koruma eğitimi alacak olan kişilere poligon ortamında güvenli atış talimleri yaptırılır. Bazı eğitimlerde ise VIP koruma personellerinin kullanmış olduğu silahlar tanıtılır bu konuda eğitim verilir.

Bazı polis kökenli kişilerin alacağı yakın koruma programları farklı şekilde planlanır. Zaten silah eğitimleri olduğu için deneyimli oldukları düşünülür ve verilen eğitimlerin içeriği de buna göre düzenlenir.

 Bu eğitimleri işin uzmanı, kendini kanıtlamış kurslardan edinmek gerekir. Ticari amaçlar güden çok sayıda yetersiz kurs olduğu da unutulmamalıdır. Silahlı yakın koruma eğitimi alan kişiler silah taşıyabilirler. Bu işi gerçekten amaç edinecek ve görevini layıkı ile yapacak olan silahlı silahsız çok sayıda personele ihtiyaç vardır.

Yakın Koruma Belgesi Ne İşe Yarar?

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yakın korumalar, almış oldukları üst düzey eğitimle kişi, kurum ya da kuruluşları korumak için yetkili kişilerdir. Belli eğitimler sonrasında alınacak bir sertifika ile yakın koruma unvanı alınır. Yakın korumalar almış oldukları bu eğitim belgesiyle yüksek rütbeli kişileri, evleri, şirketleri, her türlü tesisi ve akla gelebilecek birçok mekânı koruyabilirler.

Devlet görevlilerinin yoğun günlük temposunda, halk içinde iken onları koruyabilir oluşabilecek her türlü tehlikeyi bertaraf edebilirler. Ünlü korumalığı yapabilir, kalabalık ortamlarda onların en yakınında yer alarak muhtemel tehlikelere karşı koruma sağlayabilirler. Yakın korumalar almış oldukları bu belge ile aşağıdaki kurum ve kuruluşlarla bağlantılı işlerde de çalışabilirler:

  • Devlet bankaları ve özel bankaların hassas güvenlik işleri
  • Tüm hastaneler
  • AVM’ler
  • Halkın sürekli bulunduğu parklar, gezi yerleri
  • Şahsa ait ev, ofis, iş yeri vb. mülkler
  • Koruma ihtiyacı duyulan farklı işler
  • Ticaret merkezleri ve fuarlar

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yakın korumalar nereyi veya kimi korurlarsa korusunlar soğukkanlı olmaları gerekir. Ani biçimde ortaya çıkabilecek kriz anlarını yönetecek yeterliliğe sahip olmalıdırlar. Bir koruma görevlisi inisiyatif alma anlamında he zaman cesur ve çözüm odaklı olmalıdır.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yakın korumalık aynı zamanda refakat koruması olarak da bilinir. Bir kişiye edilen refakat ile birlikte onu tüm tehlikelerden korumak amaçlanır. Yanın korumlar almış oldukları eğitimle bir yakın koruma belgesi edinir ancak bununla birlikte kendilerini bir kariyer yol haritası da çizmeleri gerekir. Yakın korumalar kariyerlerini şöyle şekillendirebilir:

  • Ünlü, siyasetçi, VIP kişi korumalığı
  • Özel Uluslararası Görevlerde yapılan koruma görevi
  • Üst düzey perakendecilere yönelik varlık koruması
  • Konut Güvenliği üzerine uzmanlaşma

Gördüğünüz gibi yakın korumalık için çok çeşitli kariyer hedefleri de bulunur. Dileyenler aldıkları eğitimle kalmaz ve kendilerini daha da geliştirebilirler. Bu mesleğin revaçta olduğunu ve tercih edildiğini unutmamak gerekir, belge almanın tek başına yeterli olacağını düşünmek yanlış olur. Yeniliğe ve kendini geliştirmeye açık olmak gerekir.

Yakın Koruma Olmanın İncelikleri

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yakın koruma olmak istiyor ve yakın koruma sertifikası nasıl alınır diye düşünüyorsanız, işiniz de en iyisi olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Her ne kadar maaş ve istihdam olanakları açısından iyi bir iş de olsa, bu işe çok sayıda kişinin merak saldığını unutmayınız.

Aldığınız eğitimleri sadece sertifikada bırakmayarak kendinizi geliştiriniz. Yakın korumalık stresli bir iştir, her zaman buna kendinizi hazırlamalı ve böyle hareket etmelisiniz. Zor çalışma şartları sizi yıldırmamalı ve işinizi her zaman sevmelisiniz.

İyi bir yakın koruma tüm teorik ve uygulamalı bilgilere sahiptir. Güven verir ve fiziki açıdan da güçlüdür. Aranan ve maaş olanakları yüksek bir yakın koruma olmak için her daim kendinizi geliştirmelisiniz.


VIP Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? TIKLA

Yakın Koruma Maaşları Ne Kadar? TIKLA

Okumaya Devam Et

Eğitim

VIP Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır?

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yakın koruma, özel güvenlik sektörünün en önemli meslek dallarından biridir. Yakın korumaları tercih eden kişiler çoğunlukla önemli şahıslardır. Dilimize VIP olarak geçen bu kavram “Very Important Person” yani “çok önemli kişi” anlamına gelir.

Published

on

VIP Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Yakın koruma, özel güvenlik sektörünün en önemli meslek dallarından biridir. Yakın korumaları tercih eden kişiler çoğunlukla önemli şahıslardır. Dilimize VIP olarak geçen bu kavram “Very Important Person” yani “çok önemli kişi” anlamına gelir.

VIP kişilerin koruması da yakın korumalar tarafından yürütülür. Görev ve konum itibariyle genellikle stratejik bir konumda bulunan VIP’ler yakın koruma olmadan hareket etmezler. VIP Yakın koruma olmak için ise belli özel eğitimlere tabi olmak gerekir.

Bu eğitimleri sunan özel güvenlik kursları vardır, çoğu kişi bu alana yönelmek istediğinde VIP yakın koruma sertifikası nasıl alınır diye merak eder. Dolu dolu bir eğitim sonrasında bu işe uygun kişiler, sertifikalarını alabilir.

VIP Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır?

VIP Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır?

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? VIP yakın koruma olabilmek artık günümüzde çok sayıda kişinin hayali olmuştur. Eğitim almadan yapılamayacak bu iş için donanımlı özel güvenlik kurslarının eğitimlerine dâhil olmak gerekir. Yakın korumalık revaçta olduğu için piyasa da bu işi yapan çok sayıda yetersiz kurum da bulunur.

Tavsiyemiz tamamen nitelikli yakın koruma elemanı yetiştiren eğitim kurumlarına yönelmenizdir. Burada verilen temel eğitimler sonrasında VIP yakın koruma unvanı ve belgesi alabilirsiniz. Maaş ve iş istihdamı iyi olan bu alan çoğu kişi tarafından tercih ediliyor.

Kurslarda silahlı ya da silahsız olmak üzere VIP koruma eğitimi alabilirsiniz. Değişen dünya insanlara aynı zamanda farklı güvenlik tedbirleri almayı da sunduğu için yakın korumalar hep hayatımızda olacaktır.

VIP kişiler evlerini, iş yerlerini bulundukları herhangi bir mekanda kendilerini korumak için donanımlı bir yakın korumaya ihtiyaç duyar. VIP’lerin günlük hayattaki huzuru, rahatlığı için çalışan yakın korumalar bu anlamda gereken tüm teorik ve uygulamalı bilgilere sahip olmalıdır.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Bu bilgilerin öğrenilebileceği yer ise özel güvenlik kurslarıdır. VİP korumaların en önemli özelliklerinden biri de hem korudukları kişiden hem de diğer insanlardan fiziki açıdan üstün olmaları gerekliliğidir. Fiziki şekilde avantajlı olmak, VIP koruma olmanın ilk gereklerindendir. Hatta bazı kurslar belli kilo ve boy şartı altındaki kişilere eğitim vermemektedir.

Her kursun ve eğitim programının içeriği farklı olabilir. Başvuru yapmadan önce programda hangi eğitimlerin, kimler tarafından verileceğini öğrenmek gerekir. Teorik dersler kadar uygulamalı dersler de önemlidir. Uygulamalı derslerde, eğitimin tam bir biçimde yapılabilmesi esastır.

VIP yakın koruma olmak isteyen kişiler kursun süresi, aşamaları, nerede ne şekilde yapılacağı vb. bilgileri önceden edinmeli ve bu şekilde kayıt yaptırmalıdır. Eğitim sonrasında da kendini geliştirmeli bu alanda tercih edilen bir VIP koruma olmalıdır.

Verilen eğitimlerde bu işi yürütürken oluşabilecek problemler için hukuki mevzuat dersleri de bulunur. VIP korumanın önceliği koruduğu kişi iken ilgili prosedüre de hâkim olarak hareket etmelidir. VIP koruma eğitimi bu anlamda bir bütündür.

VIP Koruma Kursu Kaç Gün?

VIP Koruma Kursu Kaç Gün?

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Eğitim almaya karar verdiğinizde aklınıza ilk gelecek sorulardan biri de kursun eğitim süresi olacaktır. Bu konuda sabit ve genel geçer bir süreden bahsetmek zordur. Eğitimin içeriğine ve kursun niteliğine göre değişen süreler bulunur.

Genellikle ders saati üzerinden hesaplanan VIP yakın koruma eğitimleri, 40 saat, 120 saat, 190 saat vb. şekilde belirlenebilir. Kısa süreli kurslar yetersiz olabilir, bunun için hem saat hem de içerik analizi yaparak kurs tercih etmek gerekir.

Verilen eğitimlerin bir kısmı teorik bilgiden oluşurken bir kısmı da uygulamalıdır. Her iki ders formu da oldukça önemlidir ve kaçırılmadan dâhil olunmalıdır. Uygulamalı derslerdeki verim için donanımlı hocalardan ders alınmalıdır. 

Bazı kursların online eğitim seçenekleri de bulunur. Online eğitim artık, ülkemizde önemli bir yere sahiptir, vakit sıkıntısı çeken kişiler çeşitli sebeplerle online eğitimlere de dâhil olabilir. Yüz yüze eğitimin daha etkili olacağı düşünülürse sınıf ortamındaki dersler idealdir.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Uygulamalı derslerde kursiyerler her detayı görür ve bizzat uygular. Soğukkanlılık kazanmak, kendini gerçekten bir VIP koruma olarak hissedebilmek için uygulamalı dersler önemlidir. Uygulamalı derslerde ilk defa yakın koruma eğitimi alacak olan kişiler için atış poligonunda talim de yapılır.

Güvenlik sektörüne yabancı olmayan ya da zaten hali hazırda böyle bir iş yürütenler için VIP korumaların kullandığı silahlar tanıtılır ve detaylı bir biçimde öğretilir. Bu silah eğitimleri çoğu kez şehirden uzak yerlerde yapılır. Güvenlik kaygısı ile şehre uzak yerlerde yapılan bu eğitimler donanımlı eğitimciler tarafından verilmelidir.

Yakın savunma teknikleri de uygulamalı derslerin bir parçasıdır. Bu eğitimi almaya hem fiziki hem de psikolojik anlamda yeterli olmak gerekir. Yakın koruma ve yakın savunma teknikleri için çok çalışmak, eğitim sonrasında da kendini geliştirmek gerekir.

Tüm bu saydığımız eğitimler kurs süresi boyunca kursiyerlere verilmelidir. Eğitim seçilirken içeriği mutlaka incelenmeli hatta tek tek kontrol edilmelidir. Genel hatları ile VIP koruma eğitim içerikleri aynı olsa da kurstan kursa bazı değişiklikler olabilir.

VIP Yakın Koruma Silah Taşıyabilir mi?

VIP Yakın Koruma Silah Taşıyabilir mi?

VIP yakın koruma olmak isteyenlerin başvurduğu kurslar ve eğitim programları dâhilinde hem silahlı hem de silahsız eğitimler verilir. Yakın korumaların çalışma şekli ve ortamı itibariyle silahlı eğitim almaları tercih edilir. Silahlı eğitimler sonrası ruhsat edinebilir ve görevlerini silah taşıyarak gerçekleştirirler.

VIP bireyler günlük yaşamlarına devam ederken yakın koruma ile hareket etmek zorunda kalabilirler. Eğitimli bireylerin yakın markajında hayatlarına devam ederlerken profesyonel bir eğitim almış kişileri tercih etmek isterler.

Kaliteli, donanımlı VIP yakın koruma elemanı yetiştirme maksadı ile düzenlenen bu eğitim programları bünyesinde silahlı ve silahsız eğitimler verilir. Bu eğitimler de atış veya silah konusunda hiç bilgisi olmayan kişilere atış poligonlarında talimler de yaptırılır.

İlk defa bu eğitimi alacak olanlar olduğu gibi, asker polis vb. meslekleri yürütmüş yakın koruma eğitimi almak isteyenler de olabilir. Her iki grubunda silahlı eğitimleri vardır. VIP korumaların kullandığı silahların özellikleri ve çeşitleri öğretilir.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Kurslarda verilen eğitimlerde silahsız koruma hizmetlerinde daha çok yakın savunma teknikleri gösterilir. Korumalar görevlerini yerine getirirken ateşli silah değil de dövüş sanatlarından yararlanır. Eğitim boyunca yakın dövüş sporları yoğun bir biçimde öğretilir, yakın koruma adayları ise eğitimden sonra da dövüş konusunda kendilerini geliştirmelidirler.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Silahlı kurslar ise silah bulundurma ve taşıma ruhsatı olan, alabilecek olan kişilere verilir. Silahlı koruma hizmetinde bulunacak olan kişilerin aynı zamanda uzman atış sertifikasına da sahip olması gerekir. Silahlı koruma görevinde ağır silahlı yakın koruma hizmeti de vardır. Bu eğitimi alanlar oldukça zorlu ve tehlikeli şartlarda çalışırken çoğu kez çelik yelek de giyebilir.

Görüldüğü üzere VIP koruma eğitimi almak isteyenler için hem silahlı hem de silahsız eğitimler bulunur. Silahlı personel olabilmek için bazı şartlar da bulunur. Her durumda VIP koruma personelleri hem korudukları kişiyi hem de kendilerini kollayarak çalışır.

VIP yakın korumalık yapabilmek ve silah taşıyabilmek için psikolojik anlamda da hazır olmak gerekir. Bu zorlu görevi yerine getirirken soğukkanlı, kriz yönetebilen, çözüm odaklı olmak da gerekir.

VIP Koruma Nasıl Olunur?

VIP Koruma Nasıl Olunur?

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Korumalık görevi insanlar ve gençler arasında özenilen mesleklerden biridir. Bu işin sadece özenilerek yapılmayacağını bilmek gerekir. Yakın korumalar çoğu kez yüksek stres altında çalışır. Büyükşehirlerde insanlar kendilerini bile korumak da zorlanırken, onlar zorlu şartlarda VIP kişileri korurlar.

VIP yakın korumalık için öncelikle psikolojik olarak hazır olmak gerekiyor. Yoğun strese, sürekli kalabalık içinde bulunmaya, her durumda çalışmaya hazır olmak şarttır. Bununla birlikte fiziki açıdan da diğer insanlardan üstün olmak, bedeniyle de bu işi yapabileceğine insanları ikna edebilmek gerekir.

Hem psikolojik hem de fiziki anlamda hazırsak şimdi donanımlı ve dolu bir eğitim programına kaydolmak gerekiyor. Çeşitli özel güvenlik kursları bünyesinde verilen eğitimlerin içerikleri, süreleri, silahlı, silahsız oluşları gibi detayları iyice araştırmak gerekir. Kurslara ve eğitimlere dâhil olabilmek için bireyin taşıması gereken özellikler ise şunlardır:

  • Hızlı ve mantıklı kararlar alabilen
  • Kişisel ahlakın yanı sıra iş ahlakına da sahip olan
  • Diksiyonu ve dış görünüşü düzgün
  • Soğukkanlı olan, kriz anlarında sakin kalabilen
  • Hukuki mevzuata hâkim
  • En az lise mezunu olan
  • Kendini geliştirmiş
  • En az bir yabancı dile sahip
  • Kolluk kuvvetleri ile iletişimi kuvvetli
  • İnsanlarla iletişimde becerikli
  • Silah kullanımında iyi
  • Araç kullanabilen
  • VIP korumalık yaptığı kişiye ve özel hayatına saygılı

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Bu liste böyle uzar gider,  gördüğünüz gibi VIP korumalar aslında gerçekten deneyimli ve nitelikli insanlardır. Sertifika alan tüm bireylerin bu mesleği hak etmesi ve iyi taşıması gerekir. Donanımlı VIP koruma personelleri her zaman için çok daha kolay iş bulurken maaş olanakları da gelişmiş olur.

Bir özel güvenlik kursu bünyesinde VIP yakın koruma eğitimi almak isteyen kişilerin de bazı gereklilikleri yerine getirmesi gerekir. 18 yaşını doldurmuş olmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, adli sicili temiz olmak, kamu görevinden yasaklı olmamak, istenilen fiziki şartları sahip olmak vb. şartları taşımak gerekir.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Tüm bu şartlara sahip olan kişiler istihdam alanı yüksek olan VIP yakın korumalık yapmak için eğitim alabilir, eğitim sonunda alacağı sertifika ile göreve başlayabilir.

VIP Yakın Koruma Ne İş Yapar?

VIP Yakın Koruma Ne İş Yapar?

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? VIP yakın korumalar, bulunduğu konum ve statü itibariyle imtiyaz hakkına sahip olan kişileri(devlet başkanları, siyasetçiler, üst düzey yöneticiler, varlıklı aileler, ünlü kişiler) kişileri koruma hizmetini yürütür.

Yakın korumalık görevi yürütmek ve en kısa şekilde VIP yakın koruma sertifikası nasıl alınır diye düşünüyorsanız, bir eğitime tabi olmanız gerektiğini unutmayınız. Bu eğitimler sonucunda alacağınız sertifika ile VIP yakın koruma unvanı alabilirsiniz.

VIP yakın korumalar almış oldukları eğitimler de silahlı veya silahsız olarak çalışır. Ülkemizde genellikle silahlı yakın korumalar tercih edilir. Silahsız VIP korumalar üst düzeyde yakın dövüş sanatları öğrenerek savunma taktikleri ile çalışırlar.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Silahlı korumalar ise silah taşıma ruhsatı ve yeterliği olan kişilerden seçilir. Çoğu kez daha tehlikeli durumlarda görev yapan kişiler özel olarak da seçilir. Bir VIP Koruma, koruduğu kişiyi rahat ettirmeli, onu dışarıdan ve içeriden gelecek tehlikelere karşı güvende tutmalıdır. VIP yakın korumalar,

  • Korudukları kişinin sağlığından, huzurundan, günlük planlarından da sorumludur.
  • Ailesinin de yakın takibinden ve korunmasından sorumludur.
  • Bunları yaparken korunan kişinin özel hayatına da saygı duymalıdır.
  • Mahrem bilgileri kimseyle paylaşmamalı, işine saygının gereği olarak bu konuda ketum olmalıdır.
  • Dışarıdan gelecek olan her türlü fiziki tehlikeye karşı uyanık ve tetikte olmalıdır.

VIP yakın koruma olmak, zor şartlar altında çalışmayı gerektirir. Bunu baştan kabul etmek ve işini ciddiye alarak korumasını yaptığı kişiyi iyi temsil etmek gerekir. Stres altında çalışıldığı için buna dayanabilmek ve problem anında soğukkanlı olabilmek önemlidir.

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? Eğitim ile birlikte Özel Güvenlik Kimlik kartına sahip olmak gerekir. Sektöre yabancı olmadığı için çoğunlukla TSK’dan emekli kişiler de VIP yakın koruma görevini yürütebilir. Özel Kuvvetler de bu alanda eleman yetiştirmektedir. Belli eğitim programlarına dâhil olan VIP koruma eğitimi alan kişiler de fazladır. Her durumda bu işi nitelikli biçimde yürütmek gerekir.  Ülkemizde bu alandaki boşluğu doldurmak için profesyonel eğitim almış VIP yakın korumalara ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

VIP Yakın Koruma Maaşları

Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır? İnsanları en çok ilgilendiren konulardan biri de bu iş ile kazanılacak olan maaştır. Sektörün maaş olanakları gerçekten çok iyidir. Kişinin kendini sürekli bir tehlike altında hissederek çalıştığı düşünüldüğünde maaştan ziyade işin zorlukları da akla gelebilir.

Bugün itibariyle güncel maaş bilgileri ile 9000 TL ila 25.000TL arasında gidip gelen maaşlar ile çalışmak söz konusudur. Siz de VIP yakın koruma sertifikası nasıl alınır diye düşünüyorsanız, hem eğitimleri hem de maaş bilgilerini iyi derece de araştırmalısınız. Kendini yetiştirmiş bir yakın koruma olabilmek için yeniliklere ve gelişmelere açık biçimde eğitim almalı, mesleğinizi hep çok sevmelisiniz.


Yakın Koruma Maaşları Ne Kadar? TIKLA

Okumaya Devam Et

Trend İçerikler