Yemek Tarifi
Mayalı poğaça tarifi, Mayalı poğaça nasıl yapılır?
Mayalı poğaça tarifi ve nasıl yapılır sorusu oldukça merak edilmektedir. Mayasız poğaça, mayalı poğaçalara nazaran daha sönük oldukları için bazıları mayasız halini tercih etse de en lezzetli ve en çok tercih edilen hamur mayalı poğaça hamurudur. Bu poğaça hamuru tarifi ile hazırlanmış poğaçalar çok daha kabarık ve mayasız poğaça hamuru tarifi ile hazırlanmış poğaçaların tersine çok daha yumuşaktır. Ayrıca mayalı poğaça hamuru ile hazırlanmış poğaça tarifi daha uzun saklama ömrüne sahiptirler ve daha geç bayatlarlar. Peki, nasıl yapılır?
Mayalı poğaça tarifi ve nasıl yapılır sorusu oldukça merak edilmektedir. Mayasız poğaça, mayalı poğaçalara nazaran daha sönük oldukları için bazıları mayasız halini tercih etse de en lezzetli ve en çok tercih edilen hamur mayalı poğaça hamurudur. Bu poğaça hamuru tarifi ile hazırlanmış poğaçalar çok daha kabarık ve mayasız poğaça hamuru tarifi ile hazırlanmış poğaçaların tersine çok daha yumuşaktır. Ayrıca mayalı poğaça hamuru ile hazırlanmış poğaça tarifi daha uzun saklama ömrüne sahiptirler ve daha geç bayatlarlar. Peki, nasıl yapılır?
Mayalı poğaça hamuru nasıl hazırlanır?
Mayalı poğaça nasıl yapılır? Öncelikle tarifi için özenle seçtiğiniz orta büyüklükteki 2 adet yumurtanın sarıları ve beyazlarını ayırıyoruz. Ayırdığımız yumurta beyazını hamuru hazırlayacağımız derin kâsemize döküyoruz. Yumurta aklarının üzerine ılık sütümüzü ekliyoruz. Sonra 1 su bardağı sıvı yağı karışımımıza ekliyoruz. Tarifi için zeytinyağı da tercih edilebildiği gibi, bu tamamen kendi damak tadımızla alakalı olduğu için, seçim tamamen sizin. Yağdan sonra yine 1 su bardağı ılık suyumuzu karışımımıza ekliyoruz. Ilık suyun temiz su olmasına özellikle dikkat etmemiz gerekiyor.
Karışımımıza 1 paket instant mayamızı da ekledikten sonra 4 yemek kaşığı şekeri ekleyerek kabımızda hafif hafif karıştırmaya başlıyoruz. Ölçü için kullanılan su bardaklarının klasik ölçülerdeki su bardağı olduğunu unutmuyoruz. Bir süre hafif hafif karıştırdığımız hamurumuza 6 su bardağı unumuzu yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. Karışımın kıvamı için daha sonra yine kontrollü olarak un karışıma eklenebilir. 1 yemek kaşığı tuz eklendikten sonra yavaş yavaş karıştırmaya devam ediyoruz. Hamur yavaş yavaş karıştırılırken sert bir cisimle karıştırmak yerine plastik kaşık ya da plastik spatula yardımı ile karıştırmak tarifi için hamurun ilk kıvamını alması için oldukça yardımcı olacaktır.
Hafif sertliğe kavuşmuş hamuru bir süre daha oldukça yavaş hızla plastik spatula ile karıştırdıktan sonra artık hamur elle yoğrulmaya hazır. Hamuru kabımızdan üstüne bir miktar un dökülmüş tezgâha alıyoruz. Tarifi sırasında ve hamur yoğurma kısmındaki en dikkat edilecek nokta hamuru uzun uzun yoğurmak. Hamuru uzun uzun yoğurmak malzemelerin birbiriyle tamamen bağlanmasını ve hamurun daha iyi kabarmasını sağlayacaktır. Bu yüzden bıkmadan uzun süre yoğurmaya devam ediyoruz. Tarifi konusunda mayalanma aşamasında en önemli noktalardan birisi de hamurun yoğrulma süresidir.
Hamur kıvamını aldıktan sonra hamurumuzu tekrar temizlediğimiz kabımıza alıyoruz. Üzerini streç filmle sıkıca kapattıktan sonra, ekstra olarak yine temiz bir bezle bütün kabımızı sarıyoruz ve hamurumuzu dinlenmeye bırakıyoruz. Hamurun dinlenme ve mayalanma süreci çeşitli süreler tavsiye edilse de bu konudaki en iyi bekleme süresi bir buçuk iki saat olarak önerilmektedir. Hamurunuzu daha kısa zamanda mayalamak ve daha az zaman harcamak isterseniz hamurunuzu önceden ısıtılmış 60 derecelik bir fırında yaklaşık 40-50 dakika pişirirseniz bekleme sürenizi kısaltarak hamurunuzu mayalayabilirsiniz. Ama vaktiniz varsa kesinlikle hamurunuzun 1,5 – 2 saat arası kendi kendine mayalanması tavsiye edilmektedir.
Gereken süre geçtikten sonra mayalı poğaça hamuru güzel bir şekilde kabarmış ve oldukça büyük bir hacme gelmiştir. Öncelikle bezi ve streç filmi çıkardıktan sonra mayalı poğaça hamurunu önceden un serptiğimiz tezgâhımıza tekrar koyuyoruz. Kabaran hamurun havası yine yavaş yavaş yoğurarak alındıktan sonra hamurumuzu bölmeye başlayabiliriz.
Mayalı poğaça nasıl yapılır?
Nasıl yapılır? Hazırladığımız mayalı poğaça hamurunu bölmeye hazır hale getirdikten sonra eşit parçalar şeklinde hazırlıyoruz. Bölme işleminin kolay olması için metal spatula kullanabiliriz. Ayrılan hamurları poğaça şekline getirmek için yine çok hafif şekilde elde yuvarlayıp yoğurduktan sonra kenara koyup bir süre daha beklemeye bırakıyoruz. Klasik poğaça şeklinde yapılabileceği gibi yine kişinin isteğine göre içine başka malzemeler koyarak ya da başka şekiller ya da kalıplar kullanarak da poğaçamızı yapabiliriz.
Öncelikle poğaçalarımızı pişireceğimiz, hazırladığımız hamurlar için doğru ölçüde fırın tepsisini hazırlamaya başlıyoruz. Fırın tepsisine poğaçaların pişerken yapışmaması ve pişerken formunun bozulmaması için uygun ölçüde kestiğimiz pişirme kâğıdını seriyoruz. Böldüğümüz hamurlarımızı kestiğimiz pişirme kâğıdına uygun aralıklarla diziyoruz. Poğaçaların formunun bozulmaması için dizerken yuvarlamaya devam edebilirsiniz. Tüm hamurları tepsiye dizdikten sonra hamurların son kez mayalanması için üzerini temiz bir bezle örtüp 40-50 dakika bekliyoruz. Yine bu süreyi kısaltmak isterseniz 50 derecelik fırında 10-15 dakika pişirerek hamurları pişmeden önce son kez mayalayabilirsiniz.
Son mayalanma işlemi gerçekleştikten sonra hamurlarımızın üzerindeki örtüyü kaldırıp tarifin en başında ayrılan 2 yumurta sarısının üzerine 2-3 kaşık sıvı yağ ekleyip plastik fırça yardımı ile özenli bir şekilde sürüyoruz. Özellikle bu aşamada yumurta sarıları sürülürken poğaçaların delinip hava almaması için ekstra çaba sarf ederek sabırlı bir şekilde bu işlemi yapmak oldukça önemli.
Yumurta sarılarını özenle sürdükten sonra hamurumuzun üstüne isteğe göre çörek otu, susam ya da ikisini de beraber ekliyoruz ve nihayet son aşama olarak hazırladığımız hamurumuzu fırınımıza veriyoruz. Hazırladığımız mayalı poğaça 190 derecelik fırında 20-25 dakika kadar pişecektir. Yine de tüm pişirme işlemi sırasında fırın ve hamur oldukça dikkatli şekilde izlenirse oldukça etkili bir sonuç ortaya çıkacaktır. Mayalı poğaça tarifi en iyi hale gelmesi için poğaçanın üst ve altının aynı ölçüde pişmesi gerekmektedir. Pişerken izlediğiniz poğaçaların üst ve altının piştiğini gördüğünüzde mayalı poğaçanız hazırdır.
Fırından çıkardığınız poğaçaları 20 dakika kadar bekletip oda sıcaklığına getirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
Mayalı poğaça tarifinde gerekli tüm malzemeler nelerdir?
Mayalı poğaça tarifi ve nasıl yapılır? Öncelikle mayalı poğaça hamuru tarifi için:
- 2 yumurta akı
- 1 paket instant maya
- 2 sb ılık süt
- 1 sb sıvı yağ
- 1 sb ılık su
- 4 yk şeker
- 6 sb un
- 1 yk tuz
Yine bu malzemelere ek olarak ayırdığımız 2 yumurta sarısı ve sıvı yağı da poğaçanın üzerinde kullanacağız. Ayrıca üzerine isteğe göre çörek otu ve susam kullanabilirsiniz.
Mayalı poğaça tarifi için en iyi şekilde gerçekleştirmek adına kullanılan malzemeler ne kadar basit ve bulunması kolay olursa olsun bundan bağımsız olarak malzemelerin kaliteli olması oldukça önemlidir. Daha ucuz ve göreceli olarak daha kolay ulaşılan malzemelerle yapılacak mayalı poğaça ile kalitesi kanıtlanmış göreceli olarak daha pahalı malzeme ile yapılacak poğaçanın tadı birbiriyle kesinlikle aynı olmayacaktır. Kaliteli ve gezen tavuk yumurtası olarak adlandırılan yumurta kullanmak, sütü daha kaliteli bir marka kullanmak, kullanılacak sıvı yağ ya da zeytinyağının daha sağlıklı ve iyi bir marka olarak kullanılması ya da un veya maya seçimi bile mayalı poğaça tarifi lezzetini daha iyi hale getirmede oldukça etkili olacaktır.
Mayalı poğaça ne kadar sürede hazırlanır?
Mayalı poğaça için öncelikle bu konuda ya da yemek yapma konusunda ne kadar tecrübeli olduğunuzun önemine bağlı olarak, poğaça hazırlamak için birkaç saat harcamanız gerekmektedir.
İlk kez mayalı poğaça tarifi yapacaksanız nasıl yapılır konusunda öncelikle vakit harcadıktan sonra en önemli konu malzemelere ve yapma şekline sadık kalmaktır. Temel olarak sabırlı olmak mayalı poğaça tarifi için oldukça önemlidir. Peki, tarifi nedir ve nasıl yapılır?
Öncelikle mayalı poğaça hamurunu hazırlarken aceleden kaçınmak, hazırlanan hamurun mayalanması için gerekli kadar zaman beklemek, hamuru gerektiği kadar sıkılmadan yoğurmak çok önemli. Pişirme aşamasına gelmeden önce son kez fırın mayası dediğimiz son mayalama işlemini de uygun sürede yapmak gerekmektedir.
Mayalı poğaça genellikle tüm malzemeler hazır ve ulaşılabilir durumdaysa yarım saat içersinde mayalanmaya hazır hale getirilebilecektir. Malzemeleri karıştırıp uygun sürelerde yoğrulduktan sonra poğaçamızı hazır hale getirmek 2- 2 buçuk saat kadar sürecektir. Mayalı poğaça tarifi daha kısa zamanda yapılması isteniyorsa mayalanma sürecini streç film ve temiz bir bezle kendiliğinden bekleyerek yapmak yerine hafif olarak ısıtılmış fırında çok daha kısa sürede yaparak gerçekleştirebiliriz.
Mayalı poğaça hangi yöreye ait bir yemektir?
Poğaçanın tarifi yüzyıllar öncesine kadar dayanmaktadır. Basit tanımıyla ateşte pişmiş hamur manasına gelen poğaça uzun yüzyıllar boyunca çeşitli ülkelerde çeşitli şekillerde yapılmıştır. Halen özellikle Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı isimlerle hazırlanmaktadır. Poğaça Türk yemek kültüründe yer aldığı kadar önemli şekilde İtalyan yemek kültüründe de yer almaktadır.
İtalyanca’da focaccia ismiyle yapılmakta olan poğaça en az bizim kadar popüler bir lezzet olarak İtalyan yemek kültürünün önemli yapı taşlarından birisidir. Türk kültüründe poğaça daha çok kahvaltı ya çay yanında yenilen bir lezzeti çağrıştırsa da İtalyan’lar bizden farklı olarak poğaçayı günün çeşitli saatlerinde hatta bazen ana yemeklerle tüketmektedirler.
Mayalı poğaça Türk kültüründe yüzyıllardan beri, Osmanlı döneminde de başta saray mutfağı olmak üzere, her yörede çeşitli şekilde tariflerle yapılmıştır. Osmanlı mutfağında poğaça bilinen ismiyle değil Bohça ismiyle anılmıştır. Bohça özellikle Osmanlı döneminde sarayda yabancı davetlilerin olduğu yemeklerde servis edilen bir lezzetti, yüzyıllar boyunca da şu an ki kahvaltı çağrıştıran lezzet olmasından farklı olarak saray yemeği olarak adlandırıldı ve bu şekilde hazırlanarak saray davetlilerine sunuldu. Ayrıca yine poğaça savaş dönemlerinde askerlere azık olarak hazırlanmış ve sıkça o şekilde de tüketilmiştir.
Poğaça Türkiye’nin her yöresinde oldukça sık ve oldukça farklı çeşitlerde yapılmaktadır. Poğaçanın mayalı ya da mayasız olması tadından çok kıvamını oldukça fazla etkilemektedir. Bazı yörelerde mayasız olarak kıyır kıyır tabir edilen haliyle yapılan poğaça, mayalı olarak da sade olarak ya da çeşitli malzemelerle hazırlanmaktadır. Her yörenin kendine has malzemelerle yapılmış çok ünlü poğaça çeşitleri bulunmaktadır.
Örneğin, Doğu Anadolu yöresinde mayalı poğaça un kavurmalı poğaça ismiyle yapılır ve Malatya ve çevre yörenin en ünlü lezzetlerinden biridir. Mayalı poğaça tarifi Hatay yöresinde Biberli poğaça olarak yapılır ve klasik mayalı poğaçaya ek olarak acılı biber salçasıyla çok farklı bir lezzetle hazırlanır. Bazı iç Ege yörelerinde Mayalı poğaça sakallı poğaça adıyla hazırlanır ve poğaçaya sakallı adının takılmasının sebebi içine koyulan yeşillikler ve labne peyniridir.
Yine bazı yörelerde mayalı poğaça Ayşe Hatun ismiyle hazırlanmaktadır. Ayşe Hatun poğaçasının daha çok bilinen ismi dereotlu poğaçadır ve bu poğaçalar içerisinde en karakteristik tatlara sahip olan poğaça çeşitlerinden birisi olarak kabul edilir. Halen herkesin hazır olarak ulaştığı ve en çok tüketilen poğaça çeşitlerinden biridir.
En çok bilinen mayalı poğaça çeşitlerinin dışında mayalı poğaçaya kıvamından ve pamuksu kabarık yapısından dolayı pamuk ismi de verilmiştir. Bazı yörelerde sodalı pamuk açma ismiyle hazırlanır. Yine mayalı poğaçalar çeşitlerinden bağımsız olarak isimlerini en çok ünlü oldukları bölgelerden de almıştır. Karaköy poğaçası, Eminönü poğaçası da klasik mayalı poğaça olmalarına rağmen bu isimle satılır ve farklı bir lezzeti olduğu düşünülmektedir.
Sonuç olarak mayalı poğaça tarifi oldukça çeşitli olmasına rağmen mayalı poğaçalar temelde aynı tarifler üzerine yapıldığı yörelerin kendi lezzetleri eklenerek çeşitlendirilmiştir. Tarih boyunca sarayla başlayıp her yöreye de farklı şekilde yayılmıştır.
Mayalı poğaça genel olarak tuzlu bir lezzet olarak günümüze gelse de 1990lı yıllarla beraber kent kültürüne tatlı poğaçalarda girmiştir. Anadolu’da çeşitli yerler kabartma tozlu, tahinli, cevizli olarak hazırlanan poğaçalar 90lı yıllarla beraber kent kültüründe hem hazırlandıkları orijinal halleri hem de kent kültürüne ve fast food kültürüne daha yakın çikolata, tahin ve çeşitli marmelatlarla da hazırlanmış ve kent kültürüne yeni bir tat katmışlardır.
Yemek Tarifi
Tavuk Göğsü Tarifi – Tavuk Göğsü Nasıl Yapılır?
Tavuk Göğsü Tarifi Tavuk Göğsü tatlısı nasıl yapılır sorusu en çok bulunmak istenen cevaplardan biridir. Türkiye’nin geleneksel tatlılarından belki de en bilinenlerinden biride Tavuk Göğsü tatlısıdır. Edirne’den Kars’a kadar tüm Anadolu coğrafyasında bu eşsiz lezzetin tadına bakmayan yoktur. B
Tavuk Göğsü Tarifi Tavuk Göğsü tatlısı nasıl yapılır sorusu en çok bulunmak istenen cevaplardan biridir. Türkiye’nin geleneksel tatlılarından belki de en bilinenlerinden biride Tavuk Göğsü tatlısıdır. Edirne’den Kars’a kadar tüm Anadolu coğrafyasında bu eşsiz lezzetin tadına bakmayan yoktur. Bir Türk mutfağı geleneği olarak adını altın harflerle kazıyan Tavuk Göğsü tatlısı yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekmektedir. Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezlerinden olan Tavuk Göğsü tarifi Padişah Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği tatlılardan biri olarak bilinmektedir. Yakın dünya tarihinde coğrafyamızla özdeşleşen Tavuk Göğsü tarifi geçmişi itibari ile Roma’ya kadar uzanmaktadır. Oldukça eski bir basılı kaynak olan Melceü’t-Tabbâhîn kitabında Tavuk Göğsü tarifi anlatılmaktadır.
Melceü’t-Tabbâhîn 1844 yılında yazdığı ve taş baskı olarak yayınlanan ilk yemek kitabıdır. Tavuk Göğsünün katılarak yapıldığı muhallebi tatlıları Orta Çağ sonuna kadar Avrupa ana kıtasında kullanılmıştır. Daha sonra bu tarif Avrupa’da kullanılmadığından zamanla unutulmuştur. Avrupa’nın aksine Anadolu coğrafyası tarafından benimsenen bu tarif, Türkler tarafından sevilmiş ve sıklıkla kullanılmıştır. Tavuk Göğsü tarifi ve ek olarak Türkler tarafından kazandibi tatlısı da icat edilmiş yine bu tatlıda halk tarafından oldukça sevilmiştir. Tatlının nasıl yapılır sorusu tarih boyunca farklı cevaplar bulmuş, kökeni itibari ile dünyanın birçok bölgesinde tavuk eti ile farklı muhallebiler hayata getirilmiştir.
Günümüzde Tavuk Göğsü tarifi hemen hemen birbirinin aynı gibi dursa da, satın alınan ve yapılan tatlıların tatları birbirinden farklıdır. Kendine özgü Tavuk Göğsü tarifleri ile hizmet veren binlerce sütlü tatlı ustası bulunmaktadır. Nasıl yapılır sorusunun cevabına farklı püf noktaları ile cevap veren bu ustalar, Anadolu coğrafyası ve dünya mutfağının birçok alanında hizmet vermektedir. Birçok tatlı severin favori tatlısı olan Tavuk Göğsü tarifi özellikle sütlü tatlıların vazgeçilmez tariflerindendir. Sütlü tatlı tarifi hafif olması nedeniyle şerbetli tatlılara göre çok daha fazla tercih edilmektedir.
Tavuk Göğsü halk tarafından çok sevilmektedir. Bu sebepten iki çeşit bilinen tarifi bulunmaktadır. Nasıl yapılır sorusunun genelde iki cevap verilmektedir. Tatlının birçok tarifi bulunmaktadır. Bunlardan biri yalancı, diğeri ise gerçek Tavuk Göğsü tatlısıdır. Tavuğun tadının hafif bir güzellik kattığı gerçek Tavuk Göğsü tarifi sırasıyla şöyledir;
- Adım 1: İlk önce Tavuk Göğsü etini haşlayın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra ince ince didikleyin. Didiklenen tavuğu bir kaba koyun ve içerisine su doldurun. Kaptaki suyu sürekli değiştirerek tavuğun tadının kaybolmamasını ve birbirinden ayrılmasını sağlayan. Bu işlemi birkaç kez tekrar almanızda fayda var.
- Adım 2: Pişirme işlemini gerçekleştireceğiniz tencereye, nişasta, pirinç unu, şeker, damla sakızı ve vanilya koyup karıştırın. Daha sonra bu karışımın içerisine sütünüzü yavaş yavaş ekleyerek çırpma usulü ile karıştırın.
- Adım 3: Yaptığınız karışım tenceresini ocağa koyun ve çırparak kıvamını alıncaya kadar pişirmeye devam edin.
- Adım 4: Kıvamını alan tarifi ocaktan alın ve mikser yardımı ile 5 dakika daha çırpın.
- Adım 5: Adım birde hazırlamış olduğunuz tavuk etlerinin suyunu iyice sıkın ve karışımın içine ekleyin ve daha sonra karıştırın.
- Adım 6: Karışımı tamamlanan Tavuk Göğsü tatlısını isteğe göre geniş bir cam tepsiye dökün ve soğumaya bırakın.
- Adım 7: Soğuması tamamlanan tarifi üzerine tarçın dökerek servis edebilirsiniz.
Tavuk Göğsü Tarifinde Gerekli Tüm Malzemeler Nelerdir?
Vazgeçilmez bir tatlı lezzeti olarak uzun soluklu bir mutfak gerekliliği olan Tavuk Göğsü tatlısı, meraklıları için olmazsa olmaz bir tat olarak karşımıza çıkmaktadır. Sütlü tatlı satışı yapılan esnaf lokantalarından, pastanelere, beş yıldızlı otellerden, gece kulüplerine kadar birçok farklı alanda her an bulundurulan bir lezzet olması, tatlının ne kadar çok tercih edildiğini ortaya koymaktadır. Her yörenin ve her mekânın kendine özgü Tavuk Göğsü yapış şekli ve tarifi mevcuttur. Bu sebepten birçok tatlı sever bu tatlıyı bildiği yerinden tarifi ile sevmekte ve tüketmektedir.
Tavuk Göğsü tarifi yapılırken birçok püf noktası bulunmaktadır. Bu püf noktaları sebebiyle Tavuk Göğsü tarifi ve tadı farklılık göstermektedir. Bunlardan en bilinenleri karışımın kıvamı ve içine eklenen malzemelerdir. Örneğin bazı ustalar göğüs etinin suda ne kadar uzun süre bekletilirse ve su ne kadar durulanırsa o kadar güzel olur önerisi bilinmektedir. Yine pişirme önerisi olarak arzu edilirse vanilya eklenebilir veya eklenmez.
Aynı şekilde tavuk göğsü yapımı sırasında tereyağı kullanmadan tatlıyı hazırlayanlarda bulunmaktadır. Tavuk göğsü yalancı ve gerçek Tavuk Göğsü tarifi olarak ikiye ayrılmaktadır. Orjinal tavuk göğsü için gereken tarif içerisinde tavuk eti olmazsa olmazdır. Gelin malzemeleriyle birlikte nasıl yapılır sorusunu cevaplayalım. Tavuk Göğsü tarifi için gereken tüm malzemeler aşağıdaki gibidir. Tarif 5 kişiliktir.
1 litre süt | 1 adet tavuğun göğüs eti |
2 kaşık pirinç unu | 2 adet damla sakız |
2 kaşık buğday nişastası | 1 kaşık tereyağı |
1 bardak şeker | 1 paket vanilya |
Tavuk Göğsü Ne Kadar Sürede Hazırlanır?
Tavukgöğsünün hazırlanma süresi tavuk etinin bekletilme ve kaç kişilik yapılacak olmasına göre değişiklik göstermektedir. 5 kişilik bir tarif için hazırlama ortalama 20 dakika ve pişirme ortalama 20 dakika kadardır. Uzman diyetisyenlerin 1 porsiyon Tavuk Göğsü için hazırladığı besin değerlerine göre, 13 gram protein, 75 gram karbonhidrat, 15 gram yağ bulunmaktadır. Standart tavuk göğsünün yanı sıra birçok tarifi bulunan sütlü tatlının renklendirilmiş başka çeşitleri de bulunmaktadır. Bu tariflerin hazırlanışı ve malzemeleri şöyledir;
- Bisküvili Tavuk Göğsü tarifi; 1 paket kakaolu petibör bisküvi, 1 paket petibör bisküvi, 1 litre süt, 125 gram tereyağı, 1,5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı un, 1 paket vanilya kullanılarak hazırlanır. Hazırlama süresi 10 dakika, pişirme süresi 20 dakikadır.
- İrmikli Tavuk Göğsü; 1 litre süt, 5 yemek kaşığı irmik, 6 yemek kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı buğday yada mısır nişastası, 1 yemek kaşığı margarin, 1 paket vanilya, üstüne 2 yemek kaşığı toz fıstık kullanılarak hazırlanır. Hazırlaması 5 dakika, pişirmesi 15 dakika sürmektedir.
- Supangleli Tavuk Göğsü tarifi; 125 gram tereyağı, 1 su bardağı un, 1 litre süt, 1 su bardağı toz şeker. Supangle için: 500 gram süt, 1/2 su bardağı toz şeker, 1,5 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı kakao, 1 adet yumurta sarısı, 60 gram bitter çikolata. Üzeri için: 2 yemek kaşığı kakao ile hazırlanır. Hazırlama süresi 25 dakika ve pişirme süresi 25 dakika sürmektedir.
- Çikolata Soslu Tavuk Göğsü tarifi; 1 litre süt, 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı un, 2 paket vanilya, 1 su bardağı toz şeker. Sosu için; 2 paket çikolata, 1/2 paket krema, 3 yemek kaşığı süt, 1 tatlı kaşığı tereyağı kullanılarak hazırlanır. Hazırlama süresi 10 dakika, pişirme süresi 15 dakika sürmektedir.
- Nişastalı Tavuk Göğsü tarifi; 1 litre süt, 2,5 yemek kaşığı nişasta, 3 yemek kaşığı un, 1 su bardağı toz şeker, 2 paket vanilin, 4 yemek kaşığı tereyağı kullanılarak hazırlanmaktadır. Hazırlama süresi 5 dakika olup, pişirme süresi ise 20 dakikadır.
Tavuk Göğsü Hangi Yöreye Ait Bir Yemektir?
Tavuk göğsü Anadolu ve Trakya coğrafyasının hemen her köşesinde bulunabilecek bir sütlü tatlıdır. Sütlü tatlılar ele alındığında en çok tüketimi yapılanlardan biri olan tavuk göğsü, Türkiye’nin gelenekselleşen lezzetleri arasındaki yerini almıştır. Oldukça sevilen bir tatlı çeşidi olan ürün tüketicilerin yoğun şekilde ilgisini çeken sütlü tatlıdır. Sütlü tatlılar denilince akla ilk gelenlerden biri olan tavuk göğsü tatlısı ülkemiz mutfağının en özel değerlerinden birini oluşturmaktadır. Beyaz et ve sütlü tatlının buluştuğu nadir lezzetler arasında bulunan tavuk göğsü bu kulvarda akla ilk gelen ürünlerden biridir.
Geniş bir tüketim yelpazesine sahip olan tavuk göğsü tatlısı, Türk mutfağına ait bir tatlı çeşididir. Tavuk göğsü tatlısı için özgün ve kadim bir takım tarifler bulunmaktadır. Bu tarifler onlarca yıldır İstanbul başta olmak üzere Bolu, İzmir, Muğla gibi Anadolu’nun birçok ilinde bulunan sütlü tatlıcılarda uygulanmakta ve tavuk göğsü severlerin beğenisine sunulmaktadır. Bu tatlıcılar dededen toruna geçen bu eski tarif reçeteleri sayesinde yerli ve yabancı birçok turistin tatil sezonlarında uğrak mekânlarında biri olmaktadır.
Tavuk Göğsü Yemek Faydalımı?
Nasıl yapılır sorusu kadar faydalımı sorusu da tatlılar için sıklıkla sorulmaktadır. Tavuk göğsü tatlısının içerisinde kalsiyum bulunmaktadır. Genelde süt ve süt ürünlerinde bulunan yoğun kalsiyum miktarları bir sütlü tatlı olması dolayısı ile tavuk göğsü tatlısı içerisinde de bulunmaktadır. Tavuk göğsü içerisinde bulunan kalsiyum özellikle kemik sağlığı ve kemik gelişimi bakımından oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Gündelik yaşamda tüketimlerimiz sırasında yoğurt, süt ve peynir gibi besinlerden aldığımız kalsiyum miktarını tavuk göğsü tüketerek de alabiliriz.
Yaşlılık sırasında kemik sağlığımızın önemi çok daha fazla artmaktadır. Bu sebepten kalsiyum ağırlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Bu sebepten tavuk göğsü içerisinde bulunan kalsiyum oldukça önemlidir. 1 Porsiyon orta boy tavuk göğsü tatlısının içerisinde ortalama 165 kalori bulunmaktadır. Kalori tavuk göğsü açısından düşünüldüğünde oldukça sık sorulan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tavuk göğsü içerisinde bulunmakta olan kalori miktarı günlük kalori miktarımız açısından oldukça önemlidir. Enerji kaynağımız olan kalori ihtiyacımız, günlük aktivitelerimiz açısından oldukça önemlidir.
Hayatımızdaki rutinlerimizi yerine getirmemiz için enerjiye ihtiyaç duyarız ve bu enerji kaynağını kalorilerden karşılarız. Kilo verebilmemiz açısından 7 ila 8 bin kalori eksiye gitmemiz gerekmektedir. Tavuk göğsü tatlısı sayesinde günlük kalori ihtiyacımızı bu doğrultuda dengelemek mümkün. Tavuk göğsü tükettiğimiz günlerde kalorisi az olan gıdaları tüketmemiz durumunda bu sistemi rahatlıkla hayatımızda uygulayabiliriz. Tavuk göğsü tatlısının içerisinde bulunan karbonhidrat miktarı vücudumuzun ısı ve enerji dengesinin karşılanmasını sağlamaktadır.
Yine 1 porsiyon orta boy tavuk göğsü tatlısında yaklaşık 31 gram karbonhidrat bulunmaktadır. 1 gram karbonhidrat miktarı insan vücuduna yaklaşık 4 kalori miktarı kazandırmaktadır. Bunun yanı sıra tatlıda yoğun bir lif bulunmaktadır. Günlük olarak 25 – 30 gram arası lif tüketilmesi önerilmektedir. Tavuk göğsü tatlısının porsiyonunda 4.5 gram lif bulunmakta ve günlük lif tüketimine katkıda bulunmaktadır. Tatlının içerisindeki lif miktarı sayesinde insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi bağırsak hareketlerini düzenlemesidir.
Bu düzen sonucunda kabızlık sorunlarının giderilmesi ve bağırsakların çok daha rahat çalışması sağlanmaktadır. Aşırı kilo alımının önüne geçen lifli gıdaların bir diğer özelliği ise kalp ve damar sistemini düzenlemesidir. Bunun yanı sıra liflerin kolesterol sorunlarına iyi geldiği ve tüketmeyenlere göre daha az damar tıkanıklığına sebep olduğuna şahit olunmaktadır. Tavuk göğsü nasıl yapılır yazımızı inceleyerek bu lifli tatlıyı afiyetle yiyebilirsiniz.
Yemek Tarifi
Un Kurabiyesi Tarifi – Un Kurabiyesi Nasıl Yapılır?
Un Kurabiyesi Tarifi – Un Kurabiyesi Nasıl Yapılır? Geleneksel bir lezzet olan un kurabiyesi, damak çatlatan lezzeti ve benzersiz tadı ile insanların yemeye doyamadığı bir tatlı çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Un Kurabiyesi Tarifi – Un Kurabiyesi Nasıl Yapılır? Geleneksel bir lezzet olan un kurabiyesi, damak çatlatan lezzeti ve benzersiz tadı ile insanların yemeye doyamadığı bir tatlı çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Zincir marketlerden, mahalle bakkallarına, 5 yıldızlı restoranlardan, butik pastanelere kadar birçok alanda un kurabiyelere satın alına bilinmektedir. Un kurabiyesi tarifi geleneksel bir sunum olmasına rağmen farklı yapılış çeşitleri de mevcuttur.
Günümüzde susamlı un kurabiyesi, hurmalı un kurabiyesi, bademli un kurabiyesi ve damla sakızlı un kurabiyesi gibi farklı tarifler bulunmaktadır. Un kurabiyesi nasıl yapılır sorusuna aşağı yukarı aynı cevaplar verilmektedir. Fakat tarifi gerçekleştirenin el maharetine göre insanların beğenisi aynı oranda artmaktadır. Genel olarak un kurabiyesi olarak adlandırılan bu lezzet bir çeşit bisküvi ve ya kurabiye sınıfındandır. Un kelimesi ile başlamasından anlaşıldığı üzere, hamurdan yapılan bir üründür.
Yapımı sırasında en önemli malzemelerden biride şüphesiz tereyağıdır. Un kurabiyesi tarifinde tereyağını en iyi kalitede kullanmak oldukça önemlidir. Un kurabiyesi hazırlanışı için bunların dışında yumurta ve şeker tarifi açısından dört ana hattı oluşturmaktadır. Ayrıca bazı malzemeler isteğe bağlı olarak un kurabiyesi tarifi içerisinde kullanılmaktadır. Bunlar, limon, vanilya, badem, hurma, çikolata ve sakızdır. Un kurabiyesi ile benzer özellikler taşıyan birçok kurabiye çeşidi mevcuttur. Halk arasında verilen isimleri ile tırtıl, mantar, kavala, süt kaymaklı ve Osmaniye kurabiyesi bunlardan belli başlıları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Un kurabiyesi tatlı kurabiye türleri arasında bulunmaktadır. Un kurabiyesi tarifinde ana malzemelerin yanı sıra birçok farklı malzeme geçmişten günümüze kadar kullanılmaktadır. Un kurabiyesi tarifi, tatlının yapıldığı yöreye ve alışkanlığa göre değişiklik göstermektedir. Un kurabiyesi nasıl yapılır sorusunun cevabı belirli gibi gözüküyor olsa da, farklı bölgelerde yeni un kurabiyesi denemeleri mevcuttur. Ağızda dağılan un kurabiyesi tarifi, pastane usulü un kurabiyesi ve ev yapımı gibi birçok farklı tarifi mevcuttur. Un kurabiyeleri özellikle şekilleri bakımından farklılık göstermektedir.
Klasik kesim üzeri çizgili un kurabiyesi tarifi olduğu gibi, yuvarlak, kare, dikdörtgen ve büyük kurabiye yapımları da mevcuttur. Bir porsiyon un kurabiyesi tarifi ortalama 213 kaloridir. Un kurabiyesi tarifi yapılırken çok sert olmaması oldukça önemlidir. Un kurabiyesi ağızda dağılan bir yapıda ve çok lezzetli olsun istiyorsak bunun için kullanacağımız tereyağına önem vermemiz gerekmektedir. Öncelikle kullanacağımız tereyağı için en can alıcı kısım yağı oda sıcaklığında eritmek olacaktır. Bunun nedeni un kurabiyesinin yapımı sırasında kullanılan tereyağının hamurun sertleşmesini önlemektedir.
Çok soğuk veya çok sıcak şekilde kullanılan tereyağı hamurun sertleşmesine neden olabilecektir. Bir başka önemli denense gereğinden fazla un ilavesinden kaçınmak olmalıdır. Un kurabiyesi hamuru asla ele yapışmayan hafif yağlı bir hamur olmalıdır. Bu kıvamı yakalamak için un kurabiyesi hamuruna unumuzu yavaş yavaş dökmeliyiz. Şayet hamurunuz beklediğinizden sert bir halde olursa, un kurabiyesi piştikten sonra aynı şekilde sert olacaktır.
Un Kurabiyesi Tarifinde Gerekli Tüm Malzemeler Nelerdir?
Geleneksel un kurabiyesi tarifi ile başlamadan önce başka un kurabiyesi çeşitleri olduğunu bilmekte fayda var. Un kurabiyeleri bilinen kurabiyeler arasında en popüler olanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Annelerimizin lezzetli tarifi ile ağızlarınızın alışık olduğu bu lezzet her dönem beslenme alışkanlıklarımızın vazgeçilmezi olmuştur.
Un kurabiyeleri ustaları gerçekten işinin ehli ve el lezzeti yüksek kişilerden oluşmaktadır. Un kurabiyesi işini dededen toruna geçmek süratiyle yapan müesseseler bulunmaktadır. İnsanların sevgisine mazhar olmuş bu kurabiye satıcıları ürünün başka tariflerini de gerçekleştirmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Susamlı Un Kurabiyesi: 125 gr oda sıcaklığında eritilmiş tereyağı, yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım su bardağı pudra şekeri, 2 yemek kaşığı nişasta, yarım çay kaşığı kavrulmuş susam, 1 paket vanilya, 2 çay kaşığı kabartma tozu ve 3 su bardağı un. İsteğe göre pudra şekerine bulanabilir. 10 dakika hazırlık süresi ve 35 dakika pişirme süresi vardır.
- Bademli Un Kurabiyesi ( Kavala Kurabiyesi ) : 200 gram tereyağı, 1 su bardağı iri kıyılmış badem, 2 su bardağı un, 1 su bardağı pudra şekeri, 1 paket kabartma tozu kullanılmaktadır. Üzeri için bolca pudra şekeri. 5 dakika hazırlık süresi ve 20 dakika pişirme süresi vardır.
- Damla Sakızlı Un Kurabiyesi: 125 gram tereyağı, yarım su bardağı pudra şekeri, 4/1 su bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı damla sakızı özü, yarım paket kabartma tozu, aldığı kadar un ilave edilerek hazırlanır. 10 dakika hazırlık süresi ve 20 dakika pişirme süresi vardır.
Tüm bu tariflerin yanı sıra evlerde en çok tercih edilen geleneksel un kurabiyesi tarifi olarak bilinir. Annelerimiz bu geleneksel lezzeti hazırlarken bize çok pratik bir iş gibi gelse de, iyi bir un kurabiyesi hazırlamak hiçte kolay olmayabilir. Gözden kaçırdığımız püf noktalarından biri de malzemelere dikkat etmektedir. Malzemelerin ısısı ağızda dağılan ve harika bir kıvam alan un kurabiyesi için oldukça önemlidir. Kıyır kıyır bir un kurabiyesi deneyimi için kullandığımız tüm malzemelerin önceden hazırlanması ve oda sıcaklığında bekletilmesi çok önemli.
Isıları birbiriyle aynı oranda bekletilen un, yumurta, vanilya, şeker, kabartma tozu ve süt gibi tüm malzemelerin en az yarım saat öncesinden bekletilmesi oldukça önemlidir. Hatta imkânınız dâhilindeyse bir saat önceden malzemeleri mutfak tezgâhınızın üzerine alabilirsiniz. Ayrıca kullanımını yapacağınız malzemelerin direkt güneş ışığını almadığından emin olmalısınız. Un kurabiyesi tarifi sırasında ana malzemeler olan tereyağı, un ve yumurta kurabiyenin olmazsa olmaz ana hatlarını oluşturmaktadır. Kurabiye yapılırken çıtır, taze ve ağızda dağılır olması oldukça önemlidir. Un, tereyağı ve yumurta ana malzemeleri dışında kalan diğer malzemeleri şunlardır;
10 – 12 kişilik tarif için malzemeler | 5 dk. Hazırlık süresi / 20 dk. Pişirme süresi |
125 gram margarin veya tereyağı | 1 çay bardağı pudra şekeri |
Yarım çay bardağı sıvı yağ | Yarım çay bardağı nişasta |
2 buçuk su bardağı un | İsteğe göre üzerine fıstık tozu |
Un Kurabiyesi Ne Kadar Sürede Hazırlanır?
Un kurabiyesi severler tarafından sıklıkla aranan cevaplardan biri şüphesiz nasıl yapılır sorusunun cevabı olarak karşımıza çıkmaktadır. Nasıl yapılır konusunda belirli kriterler olsa da genel olarak el lezzeti ve malzeme kalitesi iyi bir kurabiye yapımı için oldukça önemlidir. Un kurabiyesi kolay bir süreç sonucunda hazırlanabilen bir tarif olarak karşımıza çıkmaktadır.
Un kurabiyesi tarifi 5 dakika hazırlık, 20 dakikada pişirme süresi almaktadır. Tarifi belirlenen tüm tatlılarda olduğu gibi ve el çabukluğu ile bu süre kısalmaktadır. Gelin un kurabiyesi nasıl yapılır sorusunu birlikte cevaplayalım. Un kurabiyesinin yapılma aşaması ve süreçlerini sizin için derledik;
- 1. Adım: Önceden hazırladığımız margarin ya da tereyağını, sıvı yağımız ve pudra şekerimizin bir kısmı ile yoğuruyoruz. Çeyrek bardaklık pudra şekerini üzeri için kenara ayırıyoruz.
- 2. Adım: Bu malzemeleri 5 dakika boyunca yoğurduktan sonra unu ve nişastayı karşıma ilave ediyoruz. Daha sonra hamur parçalanacak olduğundan iyice yoğurmaya devam ediyoruz.
- 3. Adım: Malzemeyi yoğurduktan sonra şekil vermeye başlayabilirsiniz. 2 tane ceviz büyüklüğünde parça koparıyor ve rulo şekline getiriyoruz. Çatal yardımı ile üst, sağ ve sol kısımlarına şekil verip yan yan kesiyoruz.
- 4. Adım: Diğer tatlılardan farklı olarak tepsiyi yağlamaya gerek kalmıyor. Hamurumuz zaten yağlı olduğundan hazırladığımız harcı tepsimize dizmemiz yetiyor.
- 5. Adım: Daha önceden 160 dereceye ayarlanmış fırınımızda malzememizi yaklaşık 15 dakika boyunca pişiriyoruz. Fırınınızın ısı durumuna göre 1 dakika aşağı yukarı bir pişme süresi olabilir. Bu durumu göz gezdirerek kontrol edelim. İlk önce yumuşak ve nemli bir kıvamı olacaktır fakat zamanla kıvamını alacaktır. Pişme süresine oldukça dikkat etmemiz gerekmektedir.
- 6. Adım: Fırında pişme işlemi tamamlanan kurabiyelerimizi soğumaya bırakalım ve ardından ayırdığımız pudra şekerini kurabiyelerimize bulayalım.
Un Kurabiyesi Hangi Yöreye Ait Bir Yemektir?
Sofralarımız vazgeçilmezi olan un kurabiyesi tıpkı diğer kurabiye çeşitleri gibi mutfaklarımızın ve sofralarımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Un kurabiyesi birçok insan tarafından gün içinde satın alınarak tüketilen geleneksel lezzetlerimizden biridir. Kimi hazır alırken kimi de nasıl yapılır sorusunun yanıtını aramakta ve mutfağında yapımını gerçekleştirmektedir. Un kurabiyeleri ülkemizin hemen her köşesinde bulunan pastane, kafeterya ve fırınlarda olmazsa olmaz ürünlerin başında bulunmaktadır. Kurabiyenin her çeşidinin sıklıkla tüketildiği ülkemiz coğrafyasında un kurabiyelerinin ayrı bir yeri ve önemi bulunmaktadır. Çeşitli bölgeler ve şehirler bu kurabiye tarifini sahiplenmişlerdir.
Ağızda dağılan yapısı ve verdiği üstün lezzet hazzı sebebiyle un kurabiyesi birçok insanın favorisidir. Kurabiye tarifi Türk insanının geleneksel bisküvi çeşitleri olarak bilinmekte ve tanınmaktadır. Yurtdışı akraba ziyaretleri sırasında sıklıkla bir paket kurabiye götürülmesi bir gelenek halini almıştır.
Un kurabiyesi, kavala, damla sakızlı, pastane, mahlepli, tırtıl, bademli, fıstık ezmeli, baharatlı, cevizli ve çikolatalı diğer kurabiye rakipleri arasında en meşhuru ve en çok bilineni olarak tanınır. Un kurabiyesi tarifi tıpkı diğer kurabiye çeşitleri gibi ülkemizde sıklıkla tüketilmektedir. Kurabiye tarifi yapılan araştırmalara göre yağ kullanılarak yapılan ve badem, fıstık, fındık, kakao ve benzeri ürünlerle renklendirilen bir yiyecek türüdür.
Ortadoğu ve Balkanlara özgü bir bisküvi çeşidi olan un kurabiyesi, ülkemizin geleneksel atıştırmalıklardan biridir. Çayın, kahvenin ve ara öğünlerin vazgeçilmesi olarak kullanımı sürmektedir. Günümüzde Aksaray un kurabiyesi tarifi diğer adı ile Aksaray asker kurabiyesi 2002 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kabul edilmiştir. Kurum bu yiyecek şeklini tescillemiş ve coğrafi işaret vermiştir. Anadolu coğrafyasının tamamında bulabileceğiniz bu lezzet Türk mutfağına ait bir besin kaynağıdır. Hemen hemen her bölgede sevilerek tüketilen un kurabiyesi tatlısının nasıl yapılır sorusuna her bölgede pek çok farklı cevaplar bulunabilmektedir.
Kurabiyenin ilk olarak ortaya çıkışının 7. Yüzyılda İran’da olduğu düşünülmektedir. 7 yüzyılda bölgede şeker kullanılmaya başlandıktan sonra kurabiye tarifi yapıldığı tahmin edilmektedir. Yazılı kaynaklara ilk olarak 10. Yüzyılda giren kurabiyenin, 15 yüzyılın başlarında Osmanlı mutfağına girdiği tahmin edilmektedir. Anadolu coğrafyasında en son halini alan kurabiyeler, zamanla çeşitlenerek nasıl yapılır sorusuna farklı cevaplar verilmesine neden olmuştur. Tatlı kurabiyelerin yanı sıra tuzluda yapılır, servis edilen birçok kurabiye zamanla mutfaklarımızdaki yerini almış ve Anadolu’nun geleneksel tarifi ve vazgeçilmez lezzetleri arasına girmiştir.
Un kurabiyesi günümüzde dünyanın her yanına ülkemiz üzerinden yayılan ve gün geçtikçe daha çok insan tarafından tüketilen ürünlerimiz arasındadır. Tatlı kurabiye çeşitleri arasında benzersiz bir yeri olan kurabiyeler tüm yaş gruplarına hitap eden bir yeme içme alışkanlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Un kurabiyeleri kimi zaman çay, kimi zaman kahve, kimi zamanda ılık bir süt eşliğinde tüketilmektedir.
Yemek Tarifi
Dereotlu Poğaça Tarifi – Dereotlu Poğaça Nasıl Yapılır?
Dereotlu Poğaça Tarifi – Dereotlu Poğaça Nasıl Yapılır? İçerisine yoğurt ilave edilerek yapılan bir tür çöreğe verilen unlu mamülün ismine poğaça denir.
Dereotlu Poğaça Tarifi – Dereotlu Poğaça Nasıl Yapılır? İçerisine yoğurt ilave edilerek yapılan bir tür çöreğe verilen unlu mamülün ismine poğaça denir.
Türkiye gibi hamur işi ile beslenme oranının yüksek olduğu ülkelerde pastane ürünü diye de adlandırılabilen unlu yiyeceklerin tüketimi oldukça fazladır.
Ülkemizde özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri de poğaçadır. Poğaça ayrıca günlük hayattaki koşuşturmadan dolayı yemek yemeye vakit ayıramayan kişilerin kurtarıcı ürünüdür. Hem hızlı tüketilebilen hem de içerisinde yer alan yağ ve karbonhidrat oranıyla kişilerde uzun saatler süren tokluk yaratan bir yiyecektir.
Ülkemizde sıkça tüketilen bu yiyecek maddesiyle ilgili kişiler poğaça tarifi nasıl yapılır sorularıyla lezzetli poğaçalar yapmak için uğraşmışlardır.
Poğaçalar tek tip maddeden yapılan yiyecekler değildir. Poğaçaların da çeşitli malzemelerden yapılan farklı türleri vardır. Peynirli poğaça, zeytinli poğaça, dereotlu poğaça gibi poğaça çeşitliliğinin çok olması kişilerin hiç sıkılmadan bu ürünü sürekli tüketmelerine neden olur.
Poğaça severler peynirli poğaça tarifi nasıl yapılır, zeytinli poğaça tarifi nasıl yapılır, dereotlu poğaça tarifi nasıl yapılır gibi sorulara cevap arayarak kahvaltı sofralarını zenginleştirmeye gayret etmişlerdir.
Peki bir tür yeşil sebze olan dereotu kullanılarak yapılan poğaça tarifi en çok sevilen tarifler arasında yer alır. Dereotlu poğaça tarifi nasıl yapılır sorusuna şu şekilde cevap verilebilir:
- İlk önce derin bir kap alıyoruz.
- Almış olduğumuz kabın içine bir miktar tereyağı ilavesi yapıyoruz.
- Daha sonra yine aynı kabın içine dereotlu poğaça tarifi malzeme listesine bakarak gerekli olan miktar kadar yumurtayı ilave ediyoruz.
- Yumurta kırma işleminden sonra yoğurdu ve sirkeyi kabın içine ekliyoruz.
- Orta boyda bir çırpıcı alıyoruz.
- Ardından bu çırpıcı yardımıyla kap içindeki besin maddelerini etrafa saçmayacak şekilde yavaş yavaş karıştırıyoruz. ( Bu işlem sırasında karıştırma fiilinin doğru bir şekilde ürünler birbirine yedirilerek yapılması önem arz eder.)
- Şimdi sıra beyaz çay şekeri ve sıvı yağ ekleme aşamasına geldi. Kabın içine poğaça tarifi malzemeleri arasındaki ölçüye uygun olarak beyaz çay şekeri ve sıvı yağ eklenir. ( Dereotlu poğaça tarifi içerisinde belirtilen sıvı yağdan kasıt zeytinyağı ya da ayçiçek yağıdır. Diğer yağlar dereotlu poğaça için kullanımı pek uygun değildir.) Çırpıcı kullanarak hazırlanmış olan karışım çevrilir.
- Bundan sonra sıra hamur işlerinde daha dolgun ve kabarık görünüm vermesi amacıyla kullanılan kabartma tozunun ilave işlemine geldi. Ürünlerin üstüne belirtildiği kadar kabartma tozu döküldükten sonra tekrar çırpıcı vasıtasıyla ürünleri karıştırıyoruz.
- Dereotlu poğaça hamuru hazırlamak için artık son basamağa gelmiş bulunuyoruz. Tuz ve buğday ununu yoğurma kabının içine ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Yaptığımız bu işlemle beraber dereotlu poğaça tarifi yapımında başlangıç aşamasını geride bırakıyoruz.
- Hamur yoğurma işleminden sonra tarifte kullanacağımız dere otlarını bol suda yıkıyoruz.
- Ardından kesme tahtası kullanarak keskin orta boylu bir bıçak yardımıyla ince ince kesiyoruz.
- İnce ince kıymış olduğumuz dereotlarını yoğurma kabının içinde bulunan daha evvelden yoğurduğumuz malzemenin üstüne ilave ediyoruz.
- Bu aşamadan sonra dereotlu poğaça hamurunu tekrar yoğurmamız gerekiyor. Bu yoğurma işlemi ilki kadar uzun sürmeyecektir. Hamuru ikinci defa tekrar yoğurmamızın sebebi ise dereotlarının hamurun her tarafına dağılarak, yapacak olduğumuz tüm poğaçalarda dengeli bir tat vermesi amacıyladır. Daha sonra yoğurmuş olduğumuz dereotlu poğaça hamurunu bir süre dinlenmeye bırakıyoruz.
- Daha sonra dolaptan dereotlu poğaça tarifi iç harcını oluşturacak ana ürün olan beyaz süt peynirini çıkarıyoruz.
- Buzdolabından çıkarmış olduğumuz beyaz süt peynirini bir çatal yardımıyla iyice eziyoruz.( Yapılacak dereotlu poğaça sayısına göre ilave edilecek beyaz süt peyniri miktarı artabilir ya da azalabilir. Yapan kişinin bu durumu göz önüne alması mühimdir.)
- Yoğurma kabında dinlenmeye bırakmış olduğumuz hamurdan bir adet dereotlu poğaça boyutu kadar parça koparılır.
- Koparılan hamur parçası el yordamıyla yuvarlak bir şekle getirilir
- Daha sonra çatalla ezmiş olduğumuz beyaz süt peynirini alıyoruz.
Ve peyniri yuvarlak bir hale getirdiğimiz hamurun tam ortasında olacak şekilde yerleştiriyoruz.
- Bu basamaktan sonra iç harcını ilave ettiğimiz hamurun kenarlarını eşit şekilde olacak biçimde katlıyoruz.
- Yoğurma kabında yer alan tüm hamur bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.( İşlemin süresi yapılan poğaça miktarına ve poğaçanın ebatına göre farklılık gösterebilir.)
- Ve artık dereotlu poğaça hamurları fırına girmeye hazır.
- Hazırlamış olduğumuz hamurun alabileceği büyüklükte bir fırın tepsisi alıyoruz.
- Fırın tepsisinin üstüne pişirme kağıdı koyuyoruz.
- Pişirme kağıdını iyice tepsinin her tarafını kapatacak şekilde ayarladıktan sonra poğaçaları teker teker diziyoruz.( Bu aşamada dikkat edilmesi gereken husus poğaça hamurlarının birbirine temas etmemesidir. )
- Daha sonra temiz bir kabın içine yumurta sarısı ilave ediyoruz. (Yumurta akı olabildiğince muntazam bir şekilde yumurta sarısından arındırılmalıdır.)
- Yumurta sarılarının yer aldığı kaba sıvı yağ ekleme işlemi gerçekleştirilir.
- Bir çırpıcı yardımıyla kap içindeki ürünler karıştırılır.
- Ürünlerin birbirine iyice karıştığından emin olduktan sonra fırça kullanılmak suretiyle poğaça hamurlarının üstüne bu karışım sürülür. Bu karışım dereotlu poğaça tarifinin kendine has üstü hafif kızarmış ve renk değiştirmiş forma bürünmesini sağlar.
- Fırına girmeden önce yapılacak son işlem ise tercihe bağlı olarak poğaçaların üstüne susam ve çörek otu ilave etmektir.
- Fırına girecek tepsi hazır olduktan sonra sıra fırının sıcaklığını ayarlamaya geldi. Tepsi fırına girmeden önce fırının sıcaklığı 170 derece santigrat dereceye ulaşmış olmalıdır. Yeterli sıcaklık sağlandıktan sonra poğaçaların yer aldığı tepsi fırına sürülebilir.
- Yaklaşık 30 dakika ila 35 dakika arası bir zaman diliminin dolması beklenir.
- Süre bittikten sonra fırın kapatılır, tepsi fırından alınır.
- Dereotlu poğaça tarifi kaidelerine uygun olarak hazırlanan bu hamur işi yiyeceği afiyetle yiyebilir, etrafınızdaki kişilere ikram edebilirsiniz.
- Böylece dereotlu poğaça nasıl yapılır sorusunu soran kişiler açıklayıcı bir cevap almış oldu.
Dereotlu Poğaça Hamuru Nasıl Hazırlanır?
Dereotlu poğaça tarifi içerisinde yer alan hamur tarifi diğer hamur işlerinde kullanılan hamur tariflerinden pek de farksız sayılmaz. Tarifi diğer hamur işi ürünlerden farklı kılan yapılırken kullanılan teknik ve yöntemlerdir.
El lezzetine güvenen kişiler poğaça hamuru nasıl yapılır öğrenerek lezzetli yiyecekler çıkarmayı amaç edinmişlerdir.
Dereotlu poğaça tarifi kapsamında hazırlanan hamur şu aşamalardan geçerek meydana gelir:
- Poğaça hamuru hazırlamak isteyen kişiler önce yeterli genişlikte bir kap almalı.
- Daha sonra bu geniş kabın içine su, süt, sıvı yağ( zeytinyağı ya sa ayçiçek yağı), inek yoğurdu, yumurta akı ve beyaz toz şeker ilavesi yapılır.
- Kabın içine ilave edilen bu ürünler çırpıcı ile karıştırılır.
- Daha sonra yoğurma işleminin yapılacağı kaba tuz, maya ve buğday unu eklenir.
- Ve artık hamurun yoğrulması işlemine geçilir.
- Yoğurma işlemi sırasında dikkat edilecek bir takım püf noktalar mevcuttur. En önemli püf nokta hamuru yoğururken çok sık toparlanmasını engellemektir. Eğer işlemi yaparken hamur topaklanıyorsa kabın içine bir miktar daha buğday unu ilavesi yapılabilir. Un eklenirken azar azar katmaya gayret gösterilmelidir.
- Hamur bir süre bekletildikten sonra tekrardan toparlamak amacıyla yoğurulur.
- Daha sonra hazırlamış olduğumuz l dereotlu poğaça hamurunun üzerini dışarıda yer alan virüs ve bakteri gibi organzimalardan korumak için bunun yanı sıra mayalanmasını sağlamak için streç filmle kapatılır.
- Bunun ardından yoğurma kabının üstüne temiz bir havlu ya da bez konulur.
- Yaklaşık 1 saat boyunca poğaçanın hamurunun mayalanması beklenir.
- Mayalamış olduğumuz hamurun üstündeki bezi ve streç film kaldırılır.
- El yordamıyla mayalanma sebebiyle hamurda oluşan hava alınır.
- Ardından hamura şekil verilir ve dereotlu poğaça tarifi olduğu gibi devam eder.
Dereotlu Poğaça Tarifinde Gerekli Tüm Malzemeler Nelerdir?
Dereotlu poğaça özellikle çay, kahve gibi sıcak içeceklerle yenilen bir ürün olduğu gibi kola, gazoz gibi asitli her türlü içecekle de uyumlu bir şekilde tüketilebilir.
Tarifi oldukça kolay ve pratik olan bir hamur işi besin maddesidir.
Dereotlu poğaça tarifi nasıl yapılır sorusundan evvel malzemeler öğrenilip hazır edilmeli daha sonra tarife geçilmelidir.
Dereotlu poğaça tarifi listesinde yer alan ve tarifi düzgün bir şekilde yerine getirmek amacıyla ihtiyaç duyulan malzemeler sırasıyla şöyledir:
125 gram margarin ya da tereyağı |
2 adet yumurta |
Yarım çay bardağı yoğurt |
2 yemek kaşığı sirke |
1 çay bardağı sıvı yağ |
1 paket kabartma tozu |
1 tatlı kaşığı beyaz toz şeker |
1 tatlı kaşığı tuz |
Yarım demet dereotu |
3,5 ya da 4 şu bardağı buğday unu |
150 gram beyaz peynir |
Susam |
Bir tutam çörek otu |
Malzemelerin kullanımında dikkat edilecek hususlar sırasıyla şöyledir:
- Tereyağı ya da margarin oda sıcaklığında olmalıdır.
- Yumurtalardan birinin sarısı dereotlu poğaça üzerine sürülmek için kullanılacaktır.
- 1 çay bardağı ortalama olarak 125 ml bir ölçüye denk gelir. Bu ölçü göz önünde bulundurularak dereotlu poğaça tarifi üzerinde çalışmaya devam edilmelidir.
- Beyaz peynir poğaça tarifi içinde yer alan iç harçta kullanılacak olan üründür.
- Susam ile çörek otu poğaçanın üzerine lezzet vermesi amacıyla ilave edilir.
Dereotlu Poğaça Ne Kadar Sürede Hazırlanır?
Kahvaltıların,altın günlerinin ve beş çay saatlerinin vazgeçilmez ürünü olan dereotlu poğaça hazırlanması oldukça kolay ve pratik olan bunun yanı sıra son derece lezzetli olan bir hamur işi üründür.
Dereotlu poğaça yapımı en fazla iki saatte tamamlanabilecek bir besin ürünüdür. Bahsi geçen ürün yapılırken aşamaların belirli gerçekleşme süreleri vardır. Bu süreler sırasıyla şu şekildedir:
- Yarım saat ürünlerin hazırlanması,hazırlanan ürünlerin yoğurma kabına alınıp yoğrulmasıyla geçer.
- Hazırlanan hamurun ortalama poğaça boyutlarına getirilmesi için yapılan poğaça şekillendirme işlemi ise yaklaşık olarak 20 dakika kadar sürer. Burada bahsi geçen süre yapılan poğaça miktarına ve poğaçayı yapan kişinin çalışma hızına göre değişiklik göstermesi muhtemeldir.
- Bu işlemden sonra dereotlu poğaçaların fırına girmesi sonucu beklenen bir süre daha vardır. Bu sürede 25 dakika ile 30 dakika arasında değişebilir.
- Bunun dışında poğaçanın yapım süresine dahil edebileceğimiz bir de hamurun mayalanması için beklenen süre vardır. Hamurun mayalanırken beklenen süre hemen hemen 30 dakika kadardır.
Dereotlu Poğaça Hangi Yöreye Ait Bir Yemektir?
Bu poğaça türünün ilk defa İtalyan tacirler aracılığıyla Osmanlı Devleti sınırlarına girmiş olduğu görülür.
Poğaça İtalyan mutfağına has bir hamur ürünüdür. Zaten poğaça kelimesinun etimolojik kökeni de İtalyanca bir kelime olan focacciadan gelir. Focaccia külde pişirilmiş hamur işlerine verilen genel isimdir.
Poğaçadan ilk bahseden kaynak Evliya Çelebi Seyahatnamesidir. Yani poğaçanın Türkler arasındaki tarihi 15.asra kadar götürülür.
Osmanlı padişahlarından 3.Murat döneminde poğaçanın saraya gelen konuklara ikram edildiği bilinir.
-
Sağlık2 yıl ago
Fucicort Krem Ne İşe Yarar?
-
Besyo2 yıl ago
Elazığ Fırat Üniversitesi BESYO Özel Yetenek Sınavı Ve Parkuru Nasıl? Nasıl Hazırlanılır?
-
Ekonomi2 yıl ago
Dünyanın En İyi Kripto Para Yorumcusu Kimdir?
-
Besyo2 yıl ago
Karabük Üniversitesi Besyo Özel Yetenek Sınavı Ve Parkuru Nasıl? Nasıl Hazırlanılır?
-
Haber2 yıl ago
2022 Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Ne Zaman Yapılıyor? Kriterler Nelerdir?
-
Spor2 yıl ago
Giresunspor Tarihçesi
-
Kamu Alımları2 yıl ago
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi 316 Sözleşmeli Personel Alacağını Duyurdu!
-
Haber2 yıl ago
Silahlı Ve Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?
Pingback: Click This Link
coumadin 5 mg fără prescripție medicală preț în Maroc
Haziran 14, 2024 at 10:17 pm
Aw, this was a really good post. Taking a few minutes and actual effort to produce a good article… but
what can I say… I procrastinate a whole lot and never manage to get anything done.
Pingback: w69
cyclodol sans ordonnance : comment être vigilant
Haziran 30, 2024 at 8:28 am
Hey there would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot faster
then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a fair price?
Kudos, I appreciate it!
Pingback: Fake site and will take your money! Beware of uplinke.com Spam and make your site go down. Too good to be true SCAM
Acheter médicaments en ligne en toute légalité normon Ezpeleta
Ağustos 17, 2024 at 12:45 am
médicaments en vente libre en France Amcal Elixhausen Online-Apotheke Spanien Medikamente
Online-Bestellung von Medikamente in Österreich Seacross Saint-Ghislain
Ağustos 18, 2024 at 7:21 am
Medikamente ohne Rezept erforderlich Heumann La Possession prezzi del
farmaci su prescrizione
Buy lifurox with fast and efficient delivery
Ağustos 20, 2024 at 6:36 am
Apotheke, die Medikamente in Lyon verkauft stada Banfield comprimés pharmacie en ligne
переплетение судеб магия
Ağustos 24, 2024 at 10:46 am
считать во сне бумажные деньги снится прыщи на теле приснился маньяк к чему
овервотч по знаку зодиака почему кошка спит
у головы ребенка, почему кошка
спит в ногах у хозяина
адал ұрпақ ел болашағы эссе
Eylül 6, 2024 at 7:47 pm
пруденциальные нормативы мфо рк, пруденциальных математика ұбт кітап, математика ұбт есептер жинағы скачать басы без
слов, скачать прикольную
музыку түркістан облысындағы қалалар, түркістан облысындағы өндіріс орындары
ескендір поэмасы идеясы
Eylül 17, 2024 at 5:05 am
гостиница айсер алматы адрес, пожарского,
1, алматы бұрыш анықтамасы қою қаріппен берілген сөздердің мағынасын
анықта сұрақтарға жауап бер, 8-тапсырма.
i love you like an alcoholic перевод, last kiss lyrics pearl jam
meaning
Cá háit is féidir liom telfast 120 mg a cheannach in Éirinn
Eylül 18, 2024 at 1:11 am
Nice post. I learn something new and challenging
on websites I stumbleupon every day. It will always
be helpful to read content from other authors and use something from
other websites.
everiden authentique en vente en ligne en France
Eylül 20, 2024 at 6:30 pm
Medikamente rezeptfrei kaufen Schweiz Erfahrungen 1A Pharma Aci Sant’Antonio Wo
Medikamente in Berlin kaufen
қазақтардың ру тайпалық құрылымы саяси фактор
Eylül 21, 2024 at 8:42 pm
жоғары қосылған құн, қосылған құн салығы формуласы кызылорда астана автобус билеты, автовокзал кызылорда расписание
автобусов защита картера и кпп
автоброня, автоброня производитель массажные кресла цена, hadiya массажные кресла
әрқашан жақыныңа жәрдемші бол
Eylül 24, 2024 at 5:36 am
санаторий бирколик цены 2022 год,
санаторий манкент цены на 2022
год отбасындағы махаббат, отбасы күніне алғыс хат қылмыстық іс жүргізу
мәжбүрлеу шаралары, процестік
мәжбүрлеу шаралары маринад для
шашлыка с киви и кефиром, маринад для
шашлыка из свинины простой
молитва на изготовление
Ekim 12, 2024 at 8:09 pm
значение чисел 1233 козерог на сегодняшний сила луны в гороскопе
мой футбольный клуб по знаку зодиака
есть порча на чирии
Pingback: เรียนต่อจีน
описание звезд в литературе
Ekim 20, 2024 at 7:01 am
сколько стоит заказать молитву в церкви фамилия селиванова самый подходящий знак зодиака для
женщины весов
гадание на кофейной гуще фея к чему снятся змеи
маленькие много девушке
ерболат қошқарбаев
Ekim 22, 2024 at 2:31 am
неліктен гүлдерді суаруды армандайсыз купить кеды, кеды цена скачать куаныш, нурым куаныш попурри скачать жылан не жейді, жылан неше жыл өмір сүреді
Which camera is better iPhone XR or 11?
Ekim 22, 2024 at 1:31 pm
Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous
to and you’re just too excellent. I actually like what you have
acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it.
You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible.
I can not wait to read far more from you.
This is really a great web site.
Pingback: promo code
дулати университеті эмблема
Ekim 28, 2024 at 2:41 am
құс туралы дидактикалық ойындар, құстар
ашық сабақ балабақшада үй тапсырмасын
орындайтын программа перевод с каспи на жусан
комиссия, сколько идет перевод с каспи на халык iphone 8 plus
цена, iphone 8 plus цена алматы