Kamu Personeli Alımları
Kamu Personeli Nedir?
Kamu personeli nedir? Nasıl kamu personeli olunur? Kamu personeli ne kadar maaş alır? Günümüzde zorluğu göreceli olan yüzlerce meslek bulunmaktadır ve insanlar mesleğin zorluğunu umursamadan genelde koşulları daha iyi sayılabildiği için kamuda çalışmak istemektedirler, bu bağlamda kamu personelleri hakkında medyaya yansıyan çok fazla soru bulunmaktadır ve bu sorular bağlamında kamu personeli nedir sorusunun yanıtı, kamu personeli, adında da bahsedildiği üzere özel değil de kamu namına mesleklerde bulunan, devlet tarafından desteklenen ve güvence altında bulunan kişilere verilen genel isme denir. Bu kişiler farklı toplumsal veya bireysel statülerde bulunabilmekle birlikte farklı meslek dallarında da bulunabilmektedirler.
Kamu personeli nedir? Nasıl kamu personeli olunur? Kamu personeli ne kadar maaş alır? Günümüzde zorluğu göreceli olan yüzlerce meslek bulunmaktadır ve insanlar mesleğin zorluğunu umursamadan genelde koşulları daha iyi sayılabildiği için kamuda çalışmak istemektedirler, bu bağlamda kamu personelleri hakkında medyaya yansıyan çok fazla soru bulunmaktadır ve bu sorular bağlamında kamu personeli nedir sorusunun yanıtı, adında da bahsedildiği üzere özel değil de kamu namına mesleklerde bulunan, devlet tarafından desteklenen ve güvence altında bulunan kişilere verilen genel isme denir. Bu kişiler farklı toplumsal veya bireysel statülerde bulunabilmekle birlikte farklı meslek dallarında da bulunabilmektedirler.
En temel düzeyde tanımına baktığımızda ise kamu ile ilgili kuruluşlarda görev yapan kişilere kamu personeli denmektedir. Kamu personeli tek bir mesleğe verilen isim değildir aslında. Altında birden çok mesleği barındıran ve buna göre de maaş değerleri değişebilen bir meslek dalıdır. Kamu personelinin genel olarak dallarına baktığımızda birçoğumuzun yakından tanıdığı sözleşmeli öğretmenlik de bu mesleğin alt dalları içinde bulunmaktadır.
Kamu Personeli Alımları Hangi Kurumlar Tarafından Yapılmaktadır?
Günümüzde iş sektörlerine baktığımızda kamu ve özel olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İnsanlar, genelde bu sektörler arasında kamu personeli olarak mesleklerini icra etmek istemektedirler. Medyada çıkan haberlere ve genel itibariyle etrafımıza baktığımızda son zamanlarda özel sektörde çalışan ve çalıştığı firmanın şartlarından, ödediği ücretten memnun olmayan insanlar genel itibariyle kamuda çalışmak istemektedir fakat bu iş sanıldığı gibi kolay ve basit değildir. Bu bağlamda şimdi, kamu personeli olabilmeniz için yapılacakları, yapmanız gerekenleri ve kamu personeli olmanın şartlarını anlatacağım.
Peki, nasıl kamu personeli olunur sorusuna geldiğimizde ise, bunun yanıtı belirli şartlar taşımaktadır ve herkes kamu personeli olamamaktadır. Ayrıca son zamanlarda çok talep olan bu personellik alanını icra etmek için olan şartlara baktığımızda temel şartlar içermektedir fakat bu şartlar kuruluştan kuruluşa veya şirketten şirkete değişiklik gösterebilmektedir. Bu bağlamda kpss’den belirli bir puan alma, o puanın üstünde alma gibi şartlar istenebilmektedir.
Bu bağlamda bu mesleği icra etmek isteyen kişilerin her şeyden önce kamu personelliği kadrosunun koşullarını genel itibariyle takip etmeleri gerekir. Kamu personeli iş ilanları genel itibariyle medyanın popüler konuları arasındadır. Kendini bu konuda geliştirmek isteyen ve bu işi icra etmek isteyen kişiler, medyayı takip edip ona göre kendine uyan işlere başvururlarsa ve aşağıda belirtmiş olduğum şartları yerine getirirlerse, kurada da şanslı bir şekilde çıkabilirlerse kamu personeli olarak çalışmaya hak kazanacaklar demektir.
Kamu Personeli Olmak İçin Hangi Şartlar Bulunmaktadır?
Kamu personeli olmak için temel koşullara bakacak olursak; her şeyden önce bu mesleği icra etmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekiyor, eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığınız bulunmuyorsa maalesef ki kamu personeli olarak çalışamazsınız. Bunun yanında herhangi bir kamu hakkından yasaklıysanız veya mahrum bırakıldıysanız, bu da kamu personeli olmanızı engelleyecek bir başka durum arasında. Kamu personeli adayları tüm kamu haklarını gerçekleştirebiliyor olmalılar. Şimdi ise kuruluştan kuruluşa değişecek bir maddeden bahsedeceğim. Kamu personeli adayı, başvurduğu kurum tarafından belirlenmiş olan eğitim seviyesini yerine getirmiş olmalıdır, aksi takdirde o kurumda kamu personeli olarak çalışamamaktadır.
Ayrıca son temel madde olarak da herhangi bir şekilde suçtan hüküm giymemiş, sicili temiz olmalıdır. Aslında birçok meslek için de istenen bu madde, kamu personelliği için önemsenen maddeler arasındadır. Bir başka madde ise erkek kamu personeli adaylarının askerliklerini yapmış ya da askerlikten muaf olmaları gerekmektedir. Askerliğini bitirmemiş veya askerlikle ilişkisini kesmemiş erkek adaylar kamu personeli olamamaktadırlar. Bunun yanında güvenlik ile ilgili de önemli maddeler içeren kamu personeli koşullarında, bu bağlamda kamu personelliği için başvurusunu gerçekleştirmiş olan adaya güvenlik için belirli bir düzeyde soruşturulma yapılmakta ve bu soruşturmadan başarıyla geçerse ancak kamu personeli olabilmektedir, aksi takdirde kamu personeli olarak mesleğini icra etmesi imkansızdır.
Son zamanlarda yapılmış olan haberlere bakacak olursak kamu personeli iş alımı yapan kurumlarla karşılaşmak normaldir. Örneğin Devlet Su İşleri dairesi kamu personeli alımı yapmaktadır ve bu başvurular online yapılmaktadır. Örnek olması ve kamu personellerinde nasıl şartlar aranır? Nasıl başvuru yapılır gibi şeyleri öğretmesi için anlatmak istiyorum. Devlet Su İşleri’ne başvuruların online yapılacağı ibaresi geçiyordu.
Online yapılacak başvurularda bulunan kişilerde aranan şartlara bakacak olursak; her şeyden önce 18 yaşını doldurmuş olma şartı bulunuyor, 18 yaşını henüz doldurmamış kişiler kamu personeli olamazlar. Bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak da kesin şartlar arasında bulunuyor. Devlet Su İşleri bu 2 önemli maddeyi ilk başlarda belirtmiştir. Askerlikle ilişkisi olmamak da bir diğer madde, askerliğini ya yapmış adaylar ya da askerlikten muaf olan adaylar aranmaktadır. Bunun yanında yapılacak olan alımlar yerel olmaktadır. Yani kişi örnek verecek olursak İstanbul’da yaşamaktaysa, sadece İstanbul üzerindeki kamu personelliği işlerine başvurabilmektedir, bu bağlamda farklı şehirlerde yaşayan kişiler farklı şehirlerde olan personellik işlerine başvuramazlar.
Herhangi şekilde devletimize ve milletimize zarar verebilecek, terör örgütü gibi kuruluşların içinde bulunmama şartı da bulunmaktadır. Herhangi bir haktan yoksun bırakılmamış olmak. Bir kamusal haktan yoksun bırakılmış kişiler kamu personelliği için aday olamamakla birlikte bu mesleği icra edememektedirler. Ayrıca kişi, daha önce kamu personelliği işini gerçekleştirmişse, bu meslekten atılmamış olması gerekmektedir. Daha önce herhangi geçerli bir sebepten dolayı meslekten men edilmiş kişiler bu mesleği Devlet Su İşleri bünyesinde gerçekleştirememektedirler. Ayrıca, herkesin eşit olması için açık iş pozisyonları bağlamında sınavlar yapılacaktır, bu sınavlardan sonra, sınavlara katılmaya hak kazanan adaylar için kura çekilecektir, bu kura çekimi resmi şekilde noterde yapılmaktadır, bu bağlamda resmi bir ortam oluşmaktadır ve herhangi bir hile hurdaya yer yoktur.
Ayrıca sınav tarihi, tam zamanı gibi bilgiler online olarak başvuru yapmış olan adaylara duyurulacak ve bunun yanında zamanında sınav yerinde olmayan veya herhangi bir şekilde sınavı kaçıran kişiler kamu personeli olarak çalışamayacaklardır. Sınavdan sonra adil bir şekilde kura çekilerek kimin işe başlayacağı belirlenecektir. Ayrıca Devlet Su İşleri bünyesinde personel olarak çalışmak isteyen kişiler için belirlenmiş şartlara baktığımızda şunları göreceğiz : 31 yaşını geçmemiş, 31 yaşına basmamış olmak. Eğitim düzeyinin lise veya dengi bir kurumdan olması.
Kamu Personeli Alımlarında Kontenjanlar Neye Göre Belirlenir ve Kim Belirlemektedir?
Kamu personeli olmak isteyen ve bu alanda hayatını icra etmek isteyen kişilerin aklına gelen en önemli sorulardan biri de bu meslek dalının kontenjanlarının neye göre belirlendiği ve kim tarafından belirlendiğidir. İnsanların kafasını kurcalayan bu soruların cevaplarına baktığımızda; kamu personeli kontenjanı, ihtiyaca göre belirlenmektedir ve bu bağlamda personellerle ilgilenen kurum tarafından belirlenmekle birlikte her sene ihtiyaca göre değişiklik gösterebilmektedir.
Son dönemde ilgisi artan bu mesleğe talep çok fazla olunca kontenjanlar da buna göre değişiklik göstermektedir. Bu mesleğe ilginin son dönemlerde artması normal karşılanmaktadır çünkü genel itibariyle öznel bir durum olan fakat birçok insanın belirttiğine göre daha rahat çalışma koşulları bulunan, maaşı buna göre değişen ve maaş bağlamında son dönemlerde insanlar kamu personelliğine ilgi göstermektedirler. Maaşı 2022 itibariyle en az 9.000 TL olan bu meslekte çeşitli dallar bulunmaktadır ve devlet adına çalışılmaktadır.
Kamu Personeli Alımlarında Temel Kriterler Nelerdir?
Kamu personeli olmak isteyen adaylarda bulunması gereken özellikler nelerdir? Kimler kamu personeli olabilir? Kamu personeli olmak kolay mıdır? Gibi sorular bu sıra medyanın ve genel itibariyle insanların gündeminde olan sorulardandır. Özel sektörde çalışmak istemeyen kişiler kamu sektörüne yönelmekte ve bu bağlamda kamuya olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca, temel kriterleri de kurumdan kuruma değişiklik göstermekle beraber genel olarak her kurumun aradığı özelliklere bakmak gerekirse bunlar;
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak her kurumun bünyesinde kamu personeli olarak çalışmak için gerekli bir maddedir ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar kesin olarak kamu personeli olarak çalışamamaktadırlar. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı maddesinden sonra herhangi bir haktan mahrum bırakılmış olmamak da kamu personeli olmanın gereklilikleri arasındadır. Bir kamu hakkından veya kişisel bir haktan mahrum bırakılmış bir kişi, kamu personeli olarak hiçbir kurumda çalışamamaktadır, bu haklara örnek verecek olursak kişisel haklar, sosyal ve ekonomik (sosyoekonomik) haklar, ve bunun yanında oy veya seçime aday olabilme gibi maddeleri içeren siyasal haklar bulunmaktadır.
Bu hakların herhangi birinden bile rastgele bir nedenden dolayı mahrum bırakılmış bir insan, Türkiye’de kamu personeli olarak çalışamamaktadır. Ve ayrıca kamu personeli olarak çalışmak isteyen adayın adli sicilinin temiz olması gerekmektedir. Herhangi bir suçtan dolayı ceza alan veya cezası devam eden adaylar, kamu personeli olamamaktadırlar. Bunların yanında kurumdan kuruma değişebilen ve bazı kurumlarda aranan, bazı kurumlarda aranmayan şartlar bulunabilmektedir. Buna örnek verecek olursak kpss’den kurumca belirlenen puanı alma şartı. Kpss’de kurumun belirlediği puanı alabilen kişiler, bu kurumlarda çalışmaya elverişlidirler. Ayrıca iş ilanlarını incelediğimizde bunların yanında açık pozisyona göre de alım yapılmaktadır. Örneğin sadece sözleşmeli öğretmenlik konusunda açık alan bulunduran bir kuruma farklı bir alanda başvurursanız işi alma imkanınız olduğunca düşük olacaktır.
Kpss Olmadan Kamu Alımı Var Mıdır?
Kpss’ye girmeden kamu personeli olunur mu? Kamuda çalışmak için kpss’den belirli bir puan almam gerekir mi tarzında sorular son dönemin popüler soruları arasındadır. Bu bağlamda bu sorulara bir açıklık getirmek gerekirse kpss olmadan da kamuya alım yapılabilmektedir. Fakat bazı kurumlar kpss şartı koyabilmektedirler. Bu tamamen başvurduğunuz kurumun genelgesinde belirtilir ve ona göre başvurabilirsiniz. Bazı kurumlar kpss sınavını önemseyerek adaylarının kpss’den onların belirttiği puanın üstünde almasını isteyebilirken bazı kurumlar sadece kamu personeli olmak için temel şartları sağlayan insanları işe alabilmektedirler.
Kamu personelliğine başvurmadan önce başvuracağınız kurumun genelgesini ve kurallarını incelemek size bu konu hakkında bilgi verebilir ve daha ılımlı bir işe alım süreci yaşamanızı sağlayabilir. Ayrıca size bu başlık altında kamu personeli maaşlarından da bahsetmek istiyorum, birçok kişinin hem koşullardan hem de maaştan dolayı istediği bu mesleği icra etmek isteyen kişiler ilk olarak en az 9.000 TL gibi maaşlarla başlamakla birlikte bu maaş tecrübeye ve işi doğru yapıp yapmamaya göre artış gösterebilmektedir. Bu bağlamda değişiklik gösterebilmekle birlikte birçok kişinin tercihine göre tatmin edici rakamlarda maaş verilmektedir. Ayrıca maaş değeri kişinin kendini geliştirmişliğiyle de alakalıdır. Unutmadan, kamu personeli olmak isteyen kişinin hangi dalda çalışacağı da bu konuda önemli bir etkendir.
Kamu Personeli Alımları
Kamu Personeli Alımları Nedir?
Kamu personeli alımları nedir? Nasıl bu meslek dalında olunur? bu meslek dalının alımları nasıldır? Kamu personeli ne kadar maaş alır? Günümüzde zorluğu göreceli olan yüzlerce meslek bulunmaktadır ve insanlar mesleğin zorluğunu umursamadan genelde koşulları daha iyi sayılabildiği için kamuda çalışmak istemektedirler, bu bağlamda kamu personelleri hakkında medyaya yansıyan çok fazla soru bulunmaktadır ve bu sorular bağlamında kamu personeli nedir sorusunun yanıtı, kamu personeli, adında da bahsedildiği üzere özel değil de kamu namına mesleklerde bulunan, devlet tarafından desteklenen ve güvence altında bulunan kişilere verilen genel isme denir.
Kamu personeli alımları nedir? Nasıl bu meslek dalında olunur? bu meslek dalının alımları nasıldır? Kamu personeli ne kadar maaş alır? Günümüzde zorluğu göreceli olan yüzlerce meslek bulunmaktadır ve insanlar mesleğin zorluğunu umursamadan genelde koşulları daha iyi sayılabildiği için kamuda çalışmak istemektedirler, bu bağlamda kamu personelleri hakkında medyaya yansıyan çok fazla soru bulunmaktadır ve bu sorular bağlamında kamu personeli nedir sorusunun yanıtı, kamu personeli, adında da bahsedildiği üzere özel değil de kamu namına mesleklerde bulunan, devlet tarafından desteklenen ve güvence altında bulunan kişilere verilen genel isme denir.
Bu kişiler farklı toplumsal veya bireysel statülerde bulunabilmekle birlikte farklı meslek dallarında da bulunabilmektedirler. En temel düzeyde tanımına baktığımızda ise kamu ile ilgili kuruluşlarda görev yapan kişilere kamu personeli denmektedir. Kamu personeli tek bir mesleğe verilen isim değildir aslında. Altında birden çok mesleği barındıran ve buna göre de maaş değerleri değişebilen bir meslek dalıdır. Kamu personelinin genel olarak dallarına baktığımızda birçoğumuzun yakından tanıdığı sözleşmeli öğretmenlik de bu mesleğin alt dalları içinde bulunmaktadır.
Kamu Personeli Alımları Hangi Kurumlar Tarafından Yapılmaktadır?
Günümüzde kamu personeli alımları iş sektörlerine baktığımızda kamu ve özel olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İnsanlar, genelde bu sektörler arasında bu bağlamda mesleklerini icra etmek istemektedirler. Medyada çıkan haberlere ve genel itibariyle etrafımıza baktığımızda son zamanlarda özel sektörde çalışan ve çalıştığı firmanın şartlarından, ödediği ücretten memnun olmayan insanlar genel itibariyle kamuda çalışmak istemektedir fakat bu iş sanıldığı gibi kolay ve basit değildir. Bu bağlamda şimdi, kamu personeli olabilmeniz ve kamu personeli alımlarından yararlanmanız için yapılacakları, yapmanız gerekenleri ve kamu personeli alımlarının şartlarını anlatacağım.
Peki, nasıl bu mesleğe sahip olunur sorusuna geldiğimizde ise, bunun yanıtı belirli şartlar taşımaktadır ve herkes kamu personeli alımları olamamaktadır. Ayrıca son zamanlarda çok talep olan bu personellik alanını icra etmek için olan şartlara baktığımızda temel şartlar içermektedir fakat bu şartlar kuruluştan kuruluşa veya şirketten şirkete değişiklik gösterebilmektedir. Bu bağlamda KPSS’den belirli bir puan alma, o puanın üstünde alma gibi şartlar istenebilmektedir.
Bu bağlamda bu mesleği icra etmek isteyen kişilerin her şeyden önce kamu personelliği kadrosunun koşullarını genel itibariyle takip etmeleri gerekir. bu mesleğin iş ilanları genel itibariyle medyanın popüler konuları arasındadır. Kendini bu konuda geliştirmek isteyen ve bu işi icra etmek isteyen kişiler, medyayı takip edip ona göre kendine uyan işlere başvururlarsa ve aşağıda belirtmiş olduğum şartları yerine getirirlerse, kurada da şanslı bir şekilde çıkabilirlerse kamu personeli alımları bağlamında çalışmaya hak kazanacaklar demektir.
Kamu Personeli Olmak İçin Hangi Şartlar Bulunmaktadır?
kamu personeli alımları için temel koşullara bakacak olursak; her şeyden önce bu mesleği icra etmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekiyor, eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığınız bulunmuyorsa maalesef ki bu meslek bağlamında çalışamazsınız. Bunun yanında herhangi bir kamu hakkından yasaklıysanız veya mahrum bırakıldıysanız, bu da bu mesleğe sahip olmanızı engelleyecek bir başka durum arasında. bu meslek dalının adayları tüm kamu haklarını gerçekleştirebiliyor olmalılar. Şimdi ise kuruluştan kuruluşa değişecek bir maddeden bahsedeceğim. aday, başvurduğu kurum tarafından belirlenmiş olan eğitim seviyesini yerine getirmiş olmalıdır, aksi takdirde o kurumda kamu personeli alımları olarak çalışamamaktadır.
Ayrıca son temel madde olarak da herhangi bir şekilde suçtan hüküm giymemiş, sicili temiz olmalıdır. Aslında birçok meslek için de istenen bu madde, kamu personelliği için önemsenen maddeler arasındadır. Bir başka madde ise erkek adaylarının askerliklerini yapmış ya da askerlikten muaf olmaları gerekmektedir. Askerliğini bitirmemiş veya askerlikle ilişkisini kesmemiş erkek adaylar bu mesleğe sahip olamamaktadırlar. Bunun yanında güvenlik ile ilgili de önemli maddeler içeren koşullarında, bu bağlamda kamu personelliği için başvurusunu gerçekleştirmiş olan adaya güvenlik için belirli bir düzeyde soruşturulma yapılmakta ve bu soruşturmadan başarıyla geçerse ancak olabilmektedir, aksi takdirde bu bağlamda mesleğini icra etmesi imkansızdır.
Devlet Su İşleri Kamu Personeli Alımları Kriterleri Nelerdir?
Son zamanlarda yapılmış olan haberlere bakacak olursak kamu personeli iş alımı yapan kurumlarla karşılaşmak normaldir. Örneğin Devlet Su İşleri dairesi kamu personeli alımı yapmaktadır ve bu başvurular online yapılmaktadır. Örnek olması ve kamu personellerinde nasıl şartlar aranır? Nasıl başvuru yapılır gibi şeyleri öğretmesi için anlatmak istiyorum. Devlet Su İşleri’ne başvuruların online yapılacağı ibaresi geçiyordu.
Online yapılacak başvurularda bulunan kişilerde aranan şartlara bakacak olursak; her şeyden önce 18 yaşını doldurmuş olma şartı bulunuyor, 18 yaşını henüz doldurmamış kişiler bu mesleğe sahip olamazlar. Bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak da kesin şartlar arasında bulunuyor. Devlet Su İşleri bu 2 önemli maddeyi ilk başlarda belirtmiştir. Askerlikle ilişkisi olmamak da bir diğer madde, askerliğini ya yapmış adaylar ya da askerlikten muaf olan adaylar aranmaktadır. Bunun yanında yapılacak olan alımlar yerel olmaktadır. Yani kişi örnek verecek olursak İstanbul’da yaşamaktaysa, sadece İstanbul üzerindeki kamu personelliği işlerine başvurabilmektedir, bu bağlamda farklı şehirlerde yaşayan kişiler farklı şehirlerde olan personellik işlerine başvuramazlar ve kamu personeli alımlarını gerçekleştiremezler.
Herhangi şekilde devletimize ve milletimize zarar verebilecek, terör örgütü gibi kuruluşların içinde bulunmama şartı da bulunmaktadır. Herhangi bir haktan yoksun bırakılmamış olmak. Bir kamusal haktan yoksun bırakılmış kişiler kamu personelliği için aday olamamakla birlikte bu mesleği icra edememektedirler. Ayrıca kişi, daha önce kamu personelliği işini gerçekleştirmişse, bu meslekten atılmamış olması gerekmektedir. Daha önce herhangi geçerli bir sebepten dolayı meslekten men edilmiş kişiler bu mesleği Devlet Su İşleri bünyesinde gerçekleştirememektedirler.
Ayrıca, herkesin eşit olması için açık iş pozisyonları bağlamında sınavlar yapılacaktır, bu sınavlardan sonra, sınavlara katılmaya hak kazanan adaylar için kura çekilecektir, bu kura çekimi resmi şekilde noterde yapılmaktadır, bu bağlamda resmi bir ortam oluşmaktadır ve herhangi bir hile hurdaya yer yoktur. Ayrıca sınav tarihi, tam zamanı gibi bilgiler online olarak başvuru yapmış olan adaylara duyurulacak ve bunun yanında zamanında sınav yerinde olmayan veya herhangi bir şekilde sınavı kaçıran kişiler kamu personeli alımlarında seçilemeyecek ve bu bağlamda çalışamayacaklardır. Sınavdan sonra adil bir şekilde kura çekilerek kimin işe başlayacağı belirlenecektir. Ayrıca Devlet Su İşleri bünyesinde personel olarak çalışmak isteyen kişiler için belirlenmiş şartlara baktığımızda şunları göreceğiz : 31 yaşını geçmemiş, 31 yaşına basmamış olmak. Eğitim düzeyinin lise veya dengi bir kurumdan olması.
2022 Kamu Personeli Alımlarında Kontenjanlar Neye Göre Belirlenir ve Kim Belirlemektedir?
bu mesleği icra etmek isteyen ve kamu personeli alımlarında seçilmek, bu alanda hayatını icra etmek isteyen kişilerin aklına gelen en önemli sorulardan biri de bu meslek dalının kontenjanlarının neye göre belirlendiği ve kim tarafından belirlendiğidir. İnsanların kafasını kurcalayan bu soruların cevaplarına baktığımızda; kamu personeli alımları kontenjanı, ihtiyaca göre belirlenmektedir ve bu bağlamda personellerle ilgilenen kurum tarafından belirlenmekle birlikte her sene ihtiyaca göre değişiklik gösterebilmektedir.
Son dönemde ilgisi artan bu mesleğe talep çok fazla olunca kamu personeli alımları da buna göre değişiklik göstermektedir. Bu mesleğe ilginin son dönemlerde artması normal karşılanmaktadır çünkü genel itibariyle öznel bir durum olan fakat birçok insanın belirttiğine göre daha rahat çalışma koşulları bulunan, maaşı buna göre değişen ve maaş bağlamında son dönemlerde insanlar kamu personelliğine ilgi göstermektedirler. Maaşı 2022 itibariyle en az 9.000 TL olan bu meslekte çeşitli dallar bulunmaktadır ve devlet adına çalışılmaktadır.
Kamu Personeli Alımlarında Temel Kriterler Nelerdir?
Bu mesleği icra etmek isteyen adaylarda bulunması gereken özellikler nelerdir? Kimler kamu personeli olabilir? Kamu personeli alımları kolay mıdır? Gibi sorular bu sıra medyanın ve genel itibariyle insanların gündeminde olan sorulardandır. Özel sektörde çalışmak istemeyen kişiler kamu sektörüne yönelmekte ve bu bağlamda kamuya olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca, temel kriterleri de kurumdan kuruma değişiklik göstermekle beraber genel olarak her kurumun aradığı özelliklere bakmak gerekirse bunlar;
Kamu Personeli Alımlarında Temel Kriterler
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak her kurumun bünyesinde kamu personeli olarak çalışmak için gerekli bir maddedir ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar kesin olarak kamu personeli olarak çalışamamaktadırlar. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı maddesinden sonra herhangi bir haktan mahrum bırakılmış olmamak da bu mesleğe sahip olmanın gereklilikleri arasındadır. Bir kamu hakkından veya kişisel bir haktan mahrum bırakılmış bir kişi, bu meslekte olarak hiçbir kurumda çalışamamaktadır, bu haklara örnek verecek olursak kişisel haklar, sosyal ve ekonomik (sosyoekonomik) haklar, ve bunun yanında oy veya seçime aday olabilme gibi maddeleri içeren siyasal haklar bulunmaktadır.
Bu hakların herhangi birinden bile rastgele bir nedenden dolayı mahrum bırakılmış bir insan, Türkiye’de kamu personeli alımlarında seçilememekte ve personeli olarak çalışamamaktadır. Ve ayrıca kamu personeli olarak çalışmak isteyen adayın adli sicilinin temiz olması gerekmektedir. Herhangi bir suçtan dolayı ceza alan veya cezası devam eden adaylar, kamu personeli olamamaktadırlar. Bunların yanında kurumdan kuruma değişebilen ve bazı kurumlarda aranan, bazı kurumlarda aranmayan şartlar bulunabilmektedir. Buna örnek verecek olursak kpss’den kurumca belirlenen puanı alma şartı. Kpss’de kurumun belirlediği puanı alabilen kişiler, bu kurumlarda çalışmaya elverişlidirler. Ayrıca iş ilanlarını incelediğimizde bunların yanında açık pozisyona göre de alım yapılmaktadır. Örneğin sadece sözleşmeli öğretmenlik konusunda açık alan bulunduran bir kuruma farklı bir alanda başvurursanız işi alma imkanınız olduğunca düşük olacaktır.
Kpss Olmadan Kamu Alımı Var Mıdır?
KPSS’ye girmeden bu meslek icra edilir mi? Kamuda çalışmak için KPSS’den belirli bir puan almam gerekir mi tarzında sorular son dönemin popüler soruları arasındadır. Bu bağlamda bu sorulara bir açıklık getirmek gerekirse KPSS olmadan da kamuya alım yapılabilmektedir. Fakat bazı kurumlar KPSS şartı koyabilmektedirler. Bu tamamen başvurduğunuz kurumun genelgesinde belirtilir ve ona göre başvurabilirsiniz. Bazı kurumlar KPSS sınavını önemseyerek adaylarının KPSS’den onların belirttiği puanın üstünde almasını isteyebilirken bazı kurumlar sadece bu mesleğe sahip olmak için temel şartları sağlayan insanları işe alabilmektedirler.
Kamu personelliğine başvurmadan önce başvuracağınız kurumun genelgesini ve kurallarını incelemek size bu konu hakkında bilgi verebilir ve daha ılımlı bir işe alım süreci yaşamanızı sağlayabilir. Ayrıca size bu başlık altında bu mesleğin maaşlarından da bahsetmek istiyorum, birçok kişinin hem koşullardan hem de maaştan dolayı istediği bu mesleği icra etmek isteyen kişiler ilk olarak en az 9.000 TL gibi maaşlarla başlamakla birlikte bu maaş tecrübeye ve işi doğru yapıp yapmamaya göre artış gösterebilmektedir. Bu bağlamda değişiklik gösterebilmekle birlikte birçok kişinin tercihine göre tatmin edici rakamlarda maaş verilmektedir. Ayrıca maaş değeri kişinin kendini geliştirmişliğiyle de alakalıdır. Unutmadan, kamu personeli olmak isteyen kişinin hangi dalda çalışacağı da bu konuda önemli bir etkendir.
Kamu Alımları Ne Sıklıkla Yapılmaktadır? TIKLA
Kamu Personeli Nedir? TIKLA
Rehber
Kamu Alımları Ne Sıklıkla Yapılmaktadır?
Kamu adına çalışan devlet güvencesindeki kişilere kamu personeli denir. Belli aralıklarla yapılan sınav sonuçlarına göre tercih edilen birimlere yerleştirilen atanan kamu personelleri kamu alımlarıyla işe girerler. Belli şartları sağlayarak kamu alımlarına müracaat eden kişiler başvuru yaptıkları kadroların şartlarını yerine getirdikleri takdirde göreve kabul edilerek atanırlar. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum olmamak ve hiçbir suçtan hüküm giymemiş olmak gibi kuralları yerine getirenlerin çalışmaya hak kazandığı kamu alımlarına başvuruda en önemli koşul ise girilen KPSS’den yeterli puanı almak. Her yıl farklı kadrolar için kamu alımları için başvurunun ardından güvenlik soruşturmasından da geçilmektedir. Erkek adaylar için ise koşullardan biri askerlikten muaf olmak ya da yapmış olmaktır.
Kamu adına çalışan devlet güvencesindeki kişilere kamu personeli denir. Belli aralıklarla yapılan sınav sonuçlarına göre tercih edilen birimlere yerleştirilen atanan kamu personelleri kamu alımlarıyla işe girerler. Belli şartları sağlayarak kamu alımlarına müracaat eden kişiler başvuru yaptıkları kadroların şartlarını yerine getirdikleri takdirde göreve kabul edilerek atanırlar. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum olmamak ve hiçbir suçtan hüküm giymemiş olmak gibi kuralları yerine getirenlerin çalışmaya hak kazandığı kamu alımlarına başvuruda en önemli koşul ise girilen KPSS’den yeterli puanı almak. Her yıl farklı kadrolar için kamu alımları için başvurunun ardından güvenlik soruşturmasından da geçilmektedir. Erkek adaylar için ise koşullardan biri askerlikten muaf olmak ya da yapmış olmaktır.
Kamu Alımlarının Genel kriterleri Nelerdir?
Her yıl belli şartlarla, çeşitli kadrolar için yapılan kamu alımlarında personel olarak başvuracak kişilerin belirli kriterleri taşıması gerekmektedir. Kamu alımları için şartlar şu şekilde sıralanabilir;
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- KPSS’den yeterli puanı almış olmak
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Görev yapmasına herhangi bir engeli bulunmamak
- Erkek adaylar için askerlikten muaf olmak ya da askerlik görevini tamamlamış olmak
- Yüz kızartacak bir suçtan hüküm giymemiş olmak
En Çok Alım Yapılan Kamu Alanı Nedir?
Her yıl yapılan kamu alımları genel anlamda pek çok bakanlık ve üniversite tarafından yapılmakta. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, Gençlik Spor Bakanlığı, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Devlet Üniversiteleri, Millî Savunma Bakanlığı, Bankacılık Denetleme Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı gibi birimler her yıl kamu alımlarını gerçekleştirmektedir.
Üniversite sınavlarının ardından geçerliliği olan bir meslek biriminden kamu alımlarına başvuracak kişilerin devlet garantili bir işe yerleşme isteği normaldir. Devlet kadrolarının gerçekleştirdiği kamu alımlarına başvuru için KPSS’ye giren mezunlar alım yapılacak bakanlığa, üniversiteye yahut birime başvurarak tercihlerini gerçekleştirirler. Şimdi kamu alımlarında en çok yerleştirilen kadrolara göz atalım:
- Sağlık Sektörü TIP; Kamu alımlarının en çok personel alımı yaptığı geniş kadro açtığı birim şüphesiz ki sağlık sektörü, doktor, hemşire, ebe, diş hekimi, veteriner, ameliyathane personel ve tıbbi sekreter alımlarında oldukça yoğun talep ve atama gerçekleşmektedir. Sağlık sektörünün yerleştirme oranı yaklaşık yüzde 96’dır.
- Hukuk; Kamu alımlarının başlıca atamaları hukuk alanında yapılmaktadır. Hâkim, savcı, avukat, mübaşir gibi kamu alımları hukuk alnında KPSS’de gerekli puanı aldıktan sonra yapılacak sözlü mülakat sonucu yapılmaktadır. Yüzde 26 gibi yerleştirme alanı vardır.
- İslami Bilimler; Diyanet memurluğu, imam, vaiz ve eğitmenlik yapmak isteyenlerin ilgili bölümden mezun olduktan sonra girecekleri KPSS’den alınan puana göre bu birimlere ataması gerçekleşir. Yüzde 22 yerleştirme oranına sahip İslami Bilimler (ilimler) tercihi fazla olan branşlardandır.
- Öğretmenlik (Millî Eğitim Bakanlığı); Yüzde 19’luk yerleştirme oranıyla Matematik Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği, İngilizce (dil) Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği, Sosyal Bilimler Öğretmenliği, Edebiyat Öğretmenliği gibi branşlarda kamu alımları yapılmaktadır.
- Otomotiv Mühendisliği; Kara taşıtları üzerinde kullanılan çeşitli mühendislik alanlarında görev yapan otomotiv mühendisleri kamu alımlarında tercih edilen branşlardan bir diğeri. Yerleştirme oranı ise son verilere göre yüzde 18’dir.
- Sosyal Hizmetler; Sokakta kalan, barınaklara yerleştirilmesi gereken ve farklı problemleri çözmesi beklenen sosyal çalışmacılar için sosyal hizmetler kamu alımları yapmaktadır. Yüzde 17 oranında yerleştirme verisine sahiptir.
- Maliye; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı kamu alımları için KPSS’den gerekli puanı alarak tercih yapan ve yerleşen personeller yüzde 13 oranında yerleşmekte.
- Uçak Mühendisliği; uçak ve Uzay Mühendisliği olarak geçen bölümün kamu alımları sonucunda yerleştirme oranı yüzde 12’dir.
Kamu Alımları Mülakatları Nelerdir?
Memur adaylarının kamu alımları için girmesi gereken KPSS’nin ardından atamalarının gerçekleşeceği birim için sözlü mülakata da girmesi pek çok kamu kurumu için gerekli. Peki kamu alımları mülakatlarında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Son yıllarda sözleşmeli personel alımının da yoğunluk kazandığı kamu alımlarında pek çok branşta yazılı sınavın ardından bir de sözlü mülakat yapılmakta. Kamuda memur olmak isteyen atama bekleyen personeller için sözlü mülakatta dikkat edilmesi gereken hususları sizin için derledik.
- Dış görünüş tüm iş alımlarında olduğu gibi kamu alımlarında yapılacak sözlü yüz yüze mülakatlarda da önemlidir. Şık ve temiz bir görünüm jüri için iyi bir intiba sayılacaktır. İşe ve kişilere verilen özeni gösteren kıyafet kamu alımları sözlü mülakatında önemli bir kriter. Kadınlar için gömlek etek ya da gömlek kumaş pantolon tercihi doğru olabilir. Elbette çok renklilikten kaçınmakta fayda var siyah ya da beyaz tercihi doğru olabilir. Erkek adaylar içinse tek renk bir takım elbise ilk izlenim için artıya geçme sebebi olabilir.
- Temiz görüntü elbette sadece kıyafetle sağlanmayacaktır. Erkeklerin saç sakal tıraşındaki özen kadınların ise abartısız makyaj ve derli toplu bir saç stili jüriyi etkilemek için önemlidir.
- Kamu alımları mülakatları için bir diğer dikkat edilecek husus, Güleryüz. İlk izlenim herkes için önemlidir. Elbette etkilemek istediğiniz jüri içinde sıcak bir gülümseme, pozitif enerji, abartısız samimiyet işinize yarayacaktır.
- Kadın adaylar içinde erkek adaylar içinde özgüven çok önemlidir. Korkak ve çekingen bir tutum kimseye güven vermeyecektir.
- Dik duruş hem oturarak yapılan mülakatlarda hem de ayakta olmanız gereken mülakatlarda önemli. Dik bir duruş kendinden emin hareketler kamu alımları sözlü mülakatlar için önemli bir diğer faktör.
- Sorulan soruları sonuna kadar dinlemek ve dikkatli olmak soruyu doğru anlamak mühim. Jürinin konuşması esnasında sözünü bölmeden sabırla sorunun son kelimesine kadar dinlemeli öyle cevap vermelisiniz.
- Bildiğinizden emin olduğunuz konularda abartmadan lafı çok uzatmadan net cevaplar vermelisiniz. Konuya hâkim olduğunuzu hissettirerek, anlaşılır yanıtlar, mantık çerçevesinde konuşma tarzı önemlidir.
- Kamu alımlarında gireceğiniz sözlü mülakat salonunda birden fazla jüri üyesi olacaktır. Ancak size soruyu yönelten kişi ile göz kontağı kurmak aralarda ise diğer jürileri üyeleri ile de göz kontağı kurmanız gerekmekte.
- Mimik ve beden dili bir diğer dikkat edilmesi gereken konu. Ellerinizi aşırı kullanmanız heyecanlı olduğunuzu gösterir. Güven verecek kararında beden dili yapmalısınız.
- Kamu alımlarında yapılan sözlü mülakatların asıl amacı o işi yapabilecek donanıma sahip olup olmadığınızı tespit etmek. Yeterliliğinizin ölçüldüğü bu mülakatlarda işi ne kadar istediğinizi ve bu işe neden sizin seçilmeniz gerektiğinin cevabı net bir şekilde verebiliyor olmalısınız.
Kamu Alımlarını Nereden Takip Edebiliriz?
Personel alımları için KPSS’den yeterli puanı alan ve tercihlerini gerçekleştiren devlet memur adaylarının en çok merak ettikleri ve arama motorunda arattıkları konu Kamu alımlarını nereden takip edecekleri. Akademik personel ve kamu personeli alımlarını, ilanlarını internet üzerinden kolayca takip edebileceğimiz ilan sayfaları mevcut. Devletin resmi Başvuru tarihlerini iyi takip etmeniz gereken personel alımı için memjurlar.net en sık ziyaret edilen adreslerin başında gelmektedir. Yine personel alımlarını e-devlet üzerinden de “kariyer kapısı kamu işe alım” kısmından da takip edebilirsiniz
2022 Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Ne Zaman Yapılıyor? Kriterler Nelerdir? TIKLA
Sağlık
2022 Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Ne Zaman Yapılıyor? Kriterler Nelerdir?
Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Ne Zaman Yapılıyor? Kriterler Nelerdir? Ülkemizde halkın sağlığıyla ilgili her türlü sürecin başından sonuna kadar planlanmasından ve sorunsuz bir şekilde yürütülmesinden sorumlu olan kurum Sağlık Bakanlığıdır. Bakanlığın bünyesinde bulunan her birim, toplumdaki her bireyin sağlık hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanması için halka hizmet etmekle görevlidir. Bünyesinde bulunan kamu hastaneleri, teftiş müdürlüğü, strateji geliştirme, halk sağlığı, iç denetim birimi ya da proje yönetim destek birimi gibi alt birimleriyle birlikte bu hizmetleri vatandaşlara sunmakla yükümlüdür.
2022 Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Ne Zaman Yapılıyor? Kriterler Nelerdir? Ülkemizde halkın sağlığıyla ilgili her türlü sürecin başından sonuna kadar planlanmasından ve sorunsuz bir şekilde yürütülmesinden sorumlu olan kurum Sağlık Bakanlığıdır. Bakanlığın bünyesinde bulunan her birim, toplumdaki her bireyin sağlık hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanması için halka hizmet etmekle görevlidir. Bünyesinde bulunan kamu hastaneleri, teftiş müdürlüğü, strateji geliştirme, halk sağlığı, iç denetim birimi ya da proje yönetim destek birimi gibi alt birimleriyle birlikte bu hizmetleri vatandaşlara sunmakla yükümlüdür.
1920’li yıllarda kurulan bakanlık kuruluşundan günümüze kadar topluma bu hizmeti sağlamak için farklı farklı sağlık politikaları izlemiştir. Başlangıçta daha çok mevzuat oluşturmak ve yaşanan savaş ortamına yönelik sağlık problemlerine çözüm bulmak amacı güdülen kurum; günümüzde artık kaliteli ve toplumun her kesimine ulaşan bir sağlık sistemi oluşturmak amacını taşımaktadır. Sağlık politikaları çağın değişen koşullarına göre yenilenmiştir. Bununla paralel olarak bakanlığın ihtiyaç duyduğu personelin niteliği ve niceliğinde de değişiklikler olmuştur.
Bu yazımızda bakanlığın kurumsal yapısı, alt birimleri, görevleri, hangi alanlarda Sağlık Bakanlığı personel alımı gerçekleştirdiği, Sağlık Bakanlığı personel alımı ne zaman yapılıyor, Sağlık Bakanlığı personel alımında KPSS şartı olup olmadığı ve personel maaşları gibi konular hakkında bilgi edinebilirsiniz. Özellikle son dönemlerde çok merak edilen Sağlık Bakanlığı personel alımı ne zaman yapılıyor ve kriterleri nelerdir gibi konularda ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı Personel Alımları Ne Sıklıkla Yapılıyor?
Sağlık Bakanlığı diğer bakanlıklarda olduğu gibi dinamik bir yapıdadır. Bakanlığın izlediği sağlık politikaları değiştikçe bakanlığın yapılanması ve dolayısıyla bakanlıkta ihtiyaç duyulan personel sayısı da değişmektedir. Aynı şekilde teknolojinin gelişmesiyle sağlık alanında kullanılan sistemlerin dijitalleşmesi bazen personel ihtiyacını artırmakta bazen de azaltmaktadır. Yine merkez ve taşra yapılanmasında ihtiyaç duyulan personel sayısı da her sene değişmektedir. Bu değişkenlik Sağlık Bakanlığı personel alımı sıklığını da doğrudan etkileyen bir unsurdur.
Sağlık Bakanlığı personel alımı ne zaman sorusuna bakanlık her sene başında personel ihtiyacını belirlemeye yönelik planlamalar yapar cevabını da verebiliriz. Bakanlığın alt birimleri, ihtiyaç duydukları personeli tespit ederek merkeze iletir ve bakanlık tarafından buna göre bir planlama yapılır. Bir yılda alınması planlanan kişi sayısı belirlendikten sonra Sağlık Bakanlığı personel alımı için ilan yayınlanır. Yıl içerisinde yapılan planlamadan ekstra bir durum söz konusu olursa Bakanlık yeniden ilan açabilir. Sağlık Bakanlığı personel alımında merkezi personel atamaları yılda iki defa yapılırken sözleşmeli personel atamaları çeşitli dönemlerde ihtiyaca göre de yapılabilmektedir.
Sağlık Bakanlığı personel alımı 2021 yılında sözleşmeli de dahil farklı farklı pozisyonlar için altı defa personel alım ilanı şeklinde olmuştur. Sağlık Bakanlığı personel alımı ilanlarından en son açılanında pozisyonların yaklaşık 10000 kişisi hemşireler için ayrılmıştır. Ayrıca 1600 kişilik kontenjan ebeler için, 6500 civarı bir rakam da sağlık teknikeri, sosyal çalışmacı, fizyoterapist, perfüzyonist, odyolog, psikolog, biyolog, çocuk gelişimci ve sağlık fizikçisi pozisyonları için ayrılmıştır. Bir önceki yıl ise merkez ve taşra birimleri için sözleşmeli personel de dahil beş defa ilan verilmiştir.
Sağlık Bakanlığı personel alımı ne zaman? sorusu gerçekten son dönemde çok merak edilen bir konu haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı personel alımının içinde bulunduğumuz Eylül ayında bakanlık tarafından duyurulması beklenmektedir. Sağlık Bakanlığı personel alımının uzman hekim, diş hekimi, hekim, ebe, hemşire, sağlık memuru, sağlık teknikeri, psikolog gibi pozisyonlarda olacağı ve bakanlığın ihtiyaç duyulan personel sayısını ilerleyen günlerde açıklaması beklenmektedir. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı personel alımı ne sıklıkla yapılıyor sorusu değişkenlik göstermektedir.
İlanların bakanlığın internet sayfasından ya da ilgili internet sitelerinden takip edilmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı personel alımının ne zaman yapılacağı konusunda tam bir tarih yoktur. İşçi alımları da bakanlık tarafından ilan edilmektedir. Belli bir tarihi olmamakla birlikte hemen hemen her yıl farklı zamanlarda işçi alımı gerçekleştirilmektedir. Başvuru yapmak isteyen adayların ilanları yine bakanlığın internet sayfasından ya da haber sitelerinden takip etmeleri gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Şartları Nelerdir?
Sağlık Bakanlığı personel alım şartlarına baktığımızda kişilerin taşıması gereken genel özelliklerin yanında birtakım özel şartların da arandığını görmekteyiz. Bakanlığın 2021 ve 2022 yılında açmış olduğu Sağlık Bakanlığı personel alımındaki şartları referans alarak başvuruda bulunacak kişilerin taşıması gereken genel özellikleri şu şekilde açıklayabiliriz:
- Türk kimliğine sahip olmak
- 18 yaşını tamamlamış ve 36 yaşından gün almamış olmak
- Belirlenen pozisyonlar için gerekli olan eğitim şartlarını taşımak
- Kamu görevini yerine getirmeye engel bir mahrumiyeti bulunmamak
- Askerliğini yapmış olmak veya askerlikle ilişkili bir durumda olmamak
- Görevi yerine getirmeye engel oluşturacak herhangi bir akıl hastalığına sahip olmamak
- Yapılan arşiv ve güvenlik araştırmalarında göreve atanmaya engeli bulunmamak
- Kamu Personeli Seçme Sınavına girmiş olmak
Sağlık Bakanlığının personel alımında özellikle sözleşmeli pozisyonlar için aranan özel şartlara ünvan bazında bakacak olursak her unvan için farklı eğitim koşulları arandığını görmekteyiz. 2022 yılında açılan sözleşmeli pozisyonlarda; perfüzyonist, odyolog, dil konuşma terapisti, sağlık teknisyeni ve fizikçisi kadrolarına personel alımı gerçekleştirilmiş ve buna göre ilgili lisans, yüksek lisans veya doktora programlarından mezun olma şartı aranmıştır. Ayrıca sözleşmeli personel alımlarında yaş sınırı için de değişiklik söz konusudur. Başvuruda bulunacak olanların emekli olmamaları veya 66 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığının personel alımında sözleşmeli personel için KPSS puanına göre sıralama yapılarak atama gerçekleştirilmektedir. Merkezi atamalarda ise ilk defa atama yapıldığında kura yöntemi devreye girmektedir. Bakanlık tarafından yapılan kura işlemleri sonucunda personel ataması yapılmaktadır. Adayların kura sonuçlarına ilişkin itirazları olursa Bakanlık tarafından dikkate alınmaktadır.
Bakanlığın belirli dönemlerde açtığı işçi kadroları da mevcuttur. İşçi olarak başvurmak isteyen kişiler için bakanlığın işçi alımlarından da bahsetmek doğru olacaktır. Bakanlık daimi, engelli, geçici, eski hükümlü pozisyonlarına işçi alımı yapmaktadır. Bu ilanlar da yine merkezi ve taşra teşkilatlanması için farklı farklı ilan edilmektedir. Bakanlığın alt birimleri ve merkez yapılanması için ihtiyaç duyulan işçi personel sayısı her yıl planlanarak alımlar yıl içerisinde yapılmaktadır.
Peki işçi alımları hangi pozisyonlarda yapılmaktadır? Bakanlığın son zamanlarda verdiği personel ilanlarına baktığımızda daha çok temizlik görevlisi, aşçı, güvenlik, şoför, klinik destek elemanı, cihaz teknolojileri, boyacı, elektrikçi gibi kadrolarda ihtiyaç olduğunu görmekteyiz. İşçi personel alımı için aranan genel şartlar: Türk vatandaşı olmak, askerlikle ilişiği olmamak, kamu haklarından yararlanabilir durumda olmak, bedenen – aklen ve ruhen herhangi bir sağlık sorunu bulunmamak, 18 yaşını tamamlamış ve 40 yaşını doldurmamış olmak, yapılan güvenlik ve arşiv soruşturması neticesinde olumlu bulunmak.
Bunların dışında her bir kadro için gerekli olan özel şartlar da bulunmaktadır. Ayrıca ilan edilen engelli kadrolarında engellilik durumunun Sağlık Bakanlığının uygun gördüğü kurumlar tarafından alınan raporla belgelenmesi gerekmektedir. Yine eski hükümlü işçi alımlarında da devletin bekasına ve varlığına tehdit unsuru oluşturacak herhangi bir suçtan ya da çocuğa cinsel istismar gibi suçlardan dolayı hüküm giymemiş olmak gerekmektedir.
Temizlik görevlisi personelinin en az ilkokul mezunu olması yeterliyken diğer Sağlık Bakanlığı personel alımının çoğunda en az ortaöğretim mezunu olma şartı bulunmaktadır. Teknik beceri gerektiren personel alımlarında belli bir bölümden mezun olma şartı ve ustalık belgesi gibi sertifikalar da istenmektedir. Örneğin aşçı olmak için kurumların gastronomi, aşçılık gibi bölümlerinden mezun olmak ya da aşçılık sertifikasına sahip olmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra en az beş yıllık deneyime sahip olmak da kriterler arasındadır. Yine elektrikçi personel başvurusunda bulunurken adaylardan elektrik ile ilgili bölümlerden mezun olduklarına dair belge istenmektedir.
Güvenlik görevlisi kadrosuna başvuruları yaparken ise eğitim koşulunun yanı sıra adayların başvuru tarihi itibariyle geçerliliğini yitirmemiş bir güvenlik görevlisi meslek kartına sahip olmaları beklenmektedir. Şoför alımlarında da manuel olmak koşuluyla B, C veya D sınıfı ehliyet sahibi olmak gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı Personel Alımlarına Kimler Başvuru Yapabilir?
Bakanlığın; hemşire, ebe, doktor, uzman doktor, eczacı, sağlık teknisyeni, sağlık fizikçisi, odyolog, mühendis, diş doktoru gibi açtığı kadrolara başvuruda bulunabilmek için tabiki de öncelikle gerekli olan eğitim şartını yerine getirmek gerekmektedir. Bazı kadrolar için ortaöğretim veya önlisans mezunu olmak yeterliyken bazı kadrolar için lisans, yüksek lisans veya doktora mezuniyet şartı aranabilmektedir.
Eğitim şartının yanı sıra yaş şartı da söz konusudur. Sağlık Bakanlığı personel alımı başvuruları için 18 yaşını doldurmuş olmak zorunludur. Görevin gerektirdiği fiziksel ve ruhsal yeterliliğe sahip olmak da önemlidir. Herhangi bir akıl hastalığı öyküsüne sahip olanların başvuruları kabul edilmemektedir.
Sağlık Bakanlığı personel alımı başvurularında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus da yapılacak olan güvenlik ve arşiv soruşturmalarının olumlu neticelenmesidir. Herhangi bir suçtan özellikle de devletin güvenliğini tehdit etme gibi konularda hüküm giyenler af edilseler dahi herhangi bir kadro için başvuruda bulunamazlar.
Kamu Personeli Seçme sınavına girmiş olmak ve belirlenen puanı almış olmak da Sağlık Bakanlığı personel alımına başvuruda bulunmak için gerekli bir koşuldur. Sağlık Bakanlığının personel alımında sözleşmeli pozisyonlarda KPSS sonucuna göre atama puanları değişiklik göstermektedir. Örneğin; lise mezunu hemşire ataması 2022 yılında yaklaşık 85 puan ile kapatırken lisans hemşire mezunları için yaklaşık 69 puan yeterli olmuştur. Yine 2022 yılında tıbbi sekreterlik bölümü için 81 puan yeterli olmuş, patoloji bölümü için ise en düşük puan 85 puan yeterli olmuştur. Dolayısıyla puanlar kadrolara göre farklılık göstermektedir.
İşçi alımlarında da gerekli koşulları yerine getiren kişiler bakanlığın internet sayfasından, haber sitelerinden ya da taşeron firmalar aracılığıyla ilan edilen kadrolara başvuru yapabilmektedirler. Sağlık Bakanlığı personel alımının ne zaman gerçekleşeği tam olarak belli olmadığı için adayların sık sık internet sayfalarını kontrol etmeleri gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı Görevleri Nelerdir?
Bakanlık her şeyden önce toplumun her bireyi için sağlık hizmetleri süreçlerinin planlanması ve yürütülmesinde yetkili olan mercidir. Her türlü sağlık hizmetinin nasıl olacağı, topluma sağlık hizmetlerinin nasıl sunulacağı, ülkemizi sağlık konularında uluslararası mecralarda temsil etme, çağın koşullarına ayak uydurma ve daha birçok konuda araştırma ve geliştirme çalışmalarında bulunması gereken kurum Sağlık Bakanlığıdır. 1920’li yıllarda kuruluşundan bu yana kurumun görevleri değişmiş olsa da belli başlı görevleri aynı kalmıştır.
Toplumun her bir üyesini sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirmek ve onları bu konuda teşvik etmek, her insanın erişebileceği sağlık hizmetleri sunmak, kaliteli ve verimli bir şekilde vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak, eşitlik ilkesine uygun hareket ederek ülkenin her yerinde sağlık hizmetlerinin aynı şekilde yürütülmesini sağlamak bakanlığın görevleri arasında yer almaktadır.
Ayrıca toplum sağlığını korumak, hastalıklarla mücadele etmek, hastalıkların yayılmasını önlemek, ülkemize yabancı ülkelerden gelebilecek hastalık risklerini engellemek veya en aza indirmek, hastalıklarla mücadele kapsamında kullanılan ilaçları belirlemek ve bu ilaçların fiyatlarına karar vermek, hastanelerde kullanılan tıbbi aletlerin temini, geliştirilmesi, ülke genelinde yaygın kullanımını sağlamak da bakanlığın görevlerindendir. Ülke içinde ya da dışında yaşanan bir doğal afet durumunda yardımda bulunmakla da yükümlüdür.
Kurumun görevleri bunların yanı sıra sağlık alanında milli teknolojilerin araştırılıp geliştirilmesini de kapsamaktadır. Uluslararası alanda ülkemizin geri kalmasına engel olacak teknolojik ve tıbbi gelişmeleri yakından takip edip ülkemizi yurt dışında temsil etmesi oldukça önemlidir. Sağlık Bakanlığı yukarıda saydığımız görevlerini yerine getirirken ihtiyaç duyulan personelin temin edilmesinden de sorumludur. Kaç personel gerektiği, personel alım şartlarını belirleme, atama gibi işlemler de kurumun görevleri arasında yer almaktadır.
Sağlık Bakanlığının görevlerini şu şekilde özetleyebiliriz;
- Hastalıkların yayılmasını önlemek ve hastalıkları tedavi etmek
- Halkın her bir üyesini kapsayan kaliteli ve verimli hizmetler sunmak
- Halkı sağlık hizmetleri ve aktiviteleri konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek
- Tıbbi ilaç ve cihazların temini, üretimi ve ülke içinde herkesin yararlanmasını sağlayacak hizmetleri organize etmek
- Uluslararası alanda gelişmeleri takip etmek, ülkemizi sağlık alanında yurt dışında temsil etmek
- Vatandaşların bedenen, zihnen ve ruhen sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak
Sağlık Bakanlığı Alt Birimleri Hangileridir?
Bakanlık bünyesinde merkez ve taşra teşkilatları bulunmaktadır. Merkez teşkilatı, taşra birimleri de dahil tüm sağlık birimlerinden sorumludur. Merkez yapılanması; sağlık bakanı, bakan yardımcıları, teftiş kurulu, iç denetim, yönetim hizmetleri, özel kalem, ilaç ve tıbbi cihaz, dış ilişkiler, halk sağlığı, kamu hastaneleri, proje destek gibi yapılanmaları bünyesinde barındırmaktadır.
Kurumun alt birimlerinin görev tanımlarına bakacak olursak; sağlık alanında yapılacak olan yatırımları planlayan veya yapılmış yatırımları denetleyen alt birim Sağlık Yatırımları birimidir. Bakanlığın TGAP ofisi tasarruf ve gelir artırıcı konularla ilgilenen alt birimdir. Ulusal ve uluslararası mecralarda sağlık sisteminin geliştirilmesini sağlayan projeleri hazırlayan ve buna destek veren birimler ise proje destek ile Avrupa Birliği ve dış ilişkiler alt birimidir.
Sağlık hizmetleri ve kurumları, teftiş birimi tarafından denetlenmektedir. İlaç – tıbbi cihaz kurumu ise sağlık alanında kullanılan her türlü teknolojik alet ve ilacın üretiminden teminine ve halka ulaştırılmasına kadar sorumlu olan alt birimdir. Ülkemizde hudut ve sahillerimizdeki güvenliği ve sağlığı temin etmekle sorumlu olan birim de mevcuttur. Halk sağlığı birimi toplum sağlığını korumakla görevlidir. İç denetim birimi bakanlık içerisindeki işleyişi düzenlemektedir.
Hukuk hizmetleri Sağlık Bakanlığının bir anlamda hukuki danışmanlığını ve temsilini yapmaktadır. Sağlık personel sayısını belirleyen, personelle ilgili her konuda planlamayı ve organizasyonu yürüten birim, yönetim hizmetleri birimidir. Personelin eğitimsel tarafıyla ilgilenen birim ise Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüdür.
Sağlık Bakanlığı görevleri arasında yer alan her türlü afet durumunda aktif rol oynamak görevinin sorumluluklarıyla ilgilenen birim acil sağlık hizmetleri birimidir. Sağlık alanındaki bilişim teknolojileri görevlerini yürüten birim de sağlık bilgi sistemleri birimidir. Son olarak bakanlıkla ile ilgili basın açıklamalarında yetkin olan birim ise halkla ilişkiler birimi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sağlık Bakanlığının görevlerini yerine getirirken kullandığı bazı hizmetler vardır. Her vatandaş bu hizmetlerden yararlanabilmektedir. Bakanlığın ülkemizde sunduğu hizmetlere örnek olarak rapor işlemleri (doğum, istirahat, çocuk özel gereksinim vb.), merkezi hekim randevu sistemi, organ ve doku bağışı, kişisel sağlık sistemleri ve aile hekimliği işlemleri verilebilir.
Bakanlığın halka sunmuş olduğu çağrı merkezi hizmetleri de mevcuttur. Bunlar; ambulans, ulusal zehir danışma, acil hizmetlerde çalışan personelin yaşadığı şiddet durumlarını önleme, merkezi hekim randevu sistemi, sigara bırakma ve Sağlık Bakanlığı öneri merkezi gibi. Bunların dışında bakanlığın internet sayfasından elektronik kütüphane uygulaması ile sağlıkla ilgili istatistiklere ve bakanlığın çıkarmış olduğu kaynaklara erişilebilmektedir.
Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Başvurusunda KPSS Şart Mı?
Sağlık Bakanlığı personel alımında başvuruda bulunacak adayların ister merkezi atama ile olsun isterse sözleşmeli olarak yapılan atamalar olsun her ikisinde de KPSS şartı aranmaktadır. Kamu Personeli Seçme sınavı ortaöğretim ve önlisans mezunları için iki yılda bir, lisans mezunları için ise her yıl uygulanmaktadır. Dolayısıyla lise mezunu ya da meslek yüksekokulu mezunlarının iki yılda bir yapılan sınavı kaçırmamaları bakanlığın personel alımına başvurmak için oldukça önemli bir noktadır.
Sağlık Bakanlığı personel alımında bakanlığın 2022 yılında yaptığı alımlarda başarılı olan adayların en düşük KPSS puanlarına bakacak olursak, lise mezunu personel alımı için; anestezi teknisyeni 83 puan, çevre sağlığı teknisyeni 76 puan, hemşire 84 puan, ilk ve acil yardım teknisyeni 89 puan, laboratuvar teknisyeni 77 puan, röntgen teknisyeni 79 puan, tıbbi sekreter 77 puan olduğunu görmekteyiz.
Önlisans mezunları için puanlar şu şekildedir: Adli tıp 81, ağız ve diş sağlığı 86, ameliyat teknikeri 86, anestezi 82, çevre sağlığı teknikeri 76, diş protez 82, diyaliz 84, eczane teknikeri 81, elektronörofizyoloji 83, evde bakım teknikeri 80, fizik tedavi 87, ilk ve acil yardım 87, iş ve uğraşı terapisi 79, odyometri 86, laboratuvar teknikeri 84, ortopedi 78, patolojik anatomi 85, podolog 72, radyoterapi 84, röntgen 84, tıbbi sekreter 80 ve yaşlı bakım teknikeri 85 puandır.
2022 yılında lisans mezunları için puanlar; biyolog 87 puan, çocuk gelişimcisi 81 puan, dil ve konuşma terapisti 76 puan, diyetisyen 90 puan, ebe 64 puan, fizyoterapist 90 puan, hemşire 69 puan, ergoterapist 79 puan, odyolog 89 puan, perfüzyonist 72 puan, psikolog 85 puan, sağlık fizikçisi 66 puan, sosyal çalışmacı 89 puan ile atanmıştır.
İşçi olarak başvuracak adaylardan KPSS puanı istenmemektedir. Adaylar ilan edilen pozisyonlar için gerekli olan koşulları yerine getirdikleri takdirde İŞKUR üzerinden başvurularını gerçekleştirebilmektedirler. Daha önceki yıllarda Sağlık Bakanlığı personel alımında KPSS puanı istenmiş ya da kurumun kendi yaptığı yazılı – sözlü sınavlar olmuş olsa da son zamanlarda herhangi bir sınava girme şartı aranmadığı görülmektedir.
Sağlık Bakanlığı Sözleşmeli Personel Pozisyonlarına Başvuru Nasıl Yapılır?
Sağlık Bakanlığı personel alımı bakanlığın internet sayfasından, iş ilanları veren internet sitelerinden veya haberlerden takip edilebilmektedir. Sağlık Bakanlığı personel alımında sözleşmeli olarak başvuruda bulunabilmek için öncelikle yukarıda da belirttiğimiz gibi Kamu Personeli Seçme Sınavına girmiş olmak gerekmektedir. KPSS ülkemizde her yıl yapılan bir sınavdır ancak lisans mezunları her yıl bu sınava girip almış oldukları puanları kullanabilirken; ortaöğretim ve önlisans mezunları iki yılda bu sınava girebilmektedirler. Dolayısıyla alınan puanın en az iki yıl geçerliliği bulunmaktadır.
KPSS’ye giren adaylar, ÖSYM’nin internet sayfasında açıklanan kılavuzda yer alan kontenjanlar dahilinde tercih yapabilmektedirler. Adaylar ilan edilen kontenjanlardan en fazla otuz tercih belirleyerek tercih listesini oluşturup, bu tercihlerini yine ÖSYM internet sayfası üzerinden belirlenen tarihler arasında sisteme girmeleri gerekmektedir. Yerleştirmeler ÖSYM tarafından sistem üzerinden otomatik olarak yapılmaktadır. Bir kontenjana başvuran adaylardan en yüksek KPSS puanına sahip olan aday o kontenjana yerleştirilmektedir.
Yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra belirlenen süre içerisinde evraklarını teslim etmeyen kişilerin gerekli şartları taşısalar dahi pozisyonlara atamaları yapılmaz. Bunun için ÖSYM veya bakanlığın internet sayfasından Sağlık Bakanlığı personel alımı ile ilgili önemli tarihleri sürekli takip etmek gerekmektedir.
İşçi alımlarında ise iş başvuruları İŞKUR üzerinden yapılmaktadır. İlan edilen kadrolar için gerekli koşulları yerine getiren kişiler sistem üzerinden giriş yaparak online olarak başvuru işlemini tamamlayabilmektedirler. Burada önemli olan her adayın oturduğu il sınırları içerisinde bir ilana başvuru yapmasıdır. Farklı iller için yapılan işçi başvuruları kabul edilmemektedir.
İŞKUR tarafından bakanlığa iletilen işçi başvuruları bakanlık tarafından yapılan kura sonucuna göre neticelenmektedir. Noter huzurunda yapılan kurada ilan edilen kadro sayısının iki katı personel belirlenir. Eğer kura sonucunda asil adaylar evrak teslimi yapmazlarsa yedek adaylara şans tanınmaktadır. Taşeron firmalar aracılığıyla yapılacak Sağlık Bakanlığı personel alımı başvurularında ise aracı firma ile görüşmek yeterlidir. Daha çok yerel olarak verilen ilanlar takip edilerek başvuru yapılabilmektedir.
2022 Sağlık Bakanlığı Personel Maaşları Ne Kadar?
Sağlık Bakanlığı personel alımı konusu kadar personel maaşlarının ne kadar olduğu konusu da önemlidir. Maaşlar tabiki de lise, önlisans ya da lisans mezunları arasında farklılık göstermektedir. Bakanlıkta işçi olarak çalışanlar genelde asgari ücret ile işe başlamaktadırlar. Ortalama maaşlardan bahsedecek olursak; günümüzde Bakanlıkta görevli doktor maaşları otuz bine kadar çıkmaktadır. Ebe ve hemşire maaşları yaklaşık on üç bin civarındadır. Diyetisyenler on bin civarı maaş almaktadırlar. Odyolog maaşları 11000’e kadar çıkabilmektedir. Röntgen teknikerleri aylık ortalama 8000 civarı kazanmaktadır.
Diş hekimlerinin aldığı maaş yaklaşık on beş bin liradır. Biyolog maaşları da değişkenlik göstermektedir. Biyolog maaşı 10 bine kadar çıkmaktadır. Psikolog maaşları ise 13500 civarındadır. Hastanelerde çalışan sağlık görevlilerinin maaşları; çalışılan il ya da döner sermayeye göre değişmektedir. Ayrıca kişinin evli ya da bekar olması, eşinin çalışma durumu, kişinin çocuk sahibi olup olmaması da maaşını belirleyen kriterler arasındadır. Bu rakamlar ortalama bir rakam olup Sağlık Bakanlığı personel maaşları deneyime göre de değişkenlik göstermektedir.
Sağlık Bakanlığı Kısa Tarihçesi
Sağlık Bakanlığı ne zaman kurumsal bir yapı olarak karşımıza çıkmıştır; 1920’lerde kuruluşunda Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı olarak adlandırılan Sağlık Bakanlığı, ilk yıllarda daha çok yönetmelik hazırlamak ve toplumun içinde bulunduğu savaş ortamından kaynaklı problemlere çözüm üretmeye çalışan bir kurum olmuştur. Kuruma ilk olarak Dr. Adnan Adıvar bakan olarak atanmıştır. Daha sonra Refik Saydam, Rıza Nur, Hasan Fişek, Mete Han, Türkan Akyol, Yaşar Eryılmaz, Doğan Baran, Mehmet Müezzinoğlu gibi isimler de bakanlık görevini yürütmüşlerdir. Yıllar içinde çok sayıda ismin bakan olduğu kurumda günümüzde ise Fahrettin Koca bakanlık görevini sürdürmektedir.
Günümüze kadar çok farklı sağlık politikaları izleyen bakanlığın genel amacı; vatandaşlarına eşit bir şekilde ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunmayı hedeflemektedir. Gelişen teknolojiyle uyumlu bir şekilde bu amacını gerçekleştirmeye çalışmakta ve uluslararası gelişmeleri takip ederek sağlık sistemimizi hep bir adım ileriye götürmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda ihtiyaç duyulan personel başvurularını da belirli dönemlerde ilanlar vererek değerlendirmektedir. Ayrıca sağlık sistemini geliştirmek için personele yönelik eğitim organizasyonları da düzenlemektedir. Böylece bakanlık personelinin çağın gerektirdiği şekilde donanımlı olması ve ülkemizin sağlık sistemini maksimum düzeye getirmeleri amaçlanmaktadır.
-
Sağlık2 ay ago
Fucicort Krem Ne İşe Yarar?
-
Spor8 ay ago
2022 Seria (İtalya) Transfermarkt Takım ve Oyuncu Değerleri
-
Ekonomi3 ay ago
Dünyanın En İyi Kripto Para Yorumcusu Kimdir?
-
Emniyet10 ay ago
2022 PMYO Taban Puanları Ve Alım Şartları Açıklandı
-
Rehber8 ay ago
Müdür Yardımcısı Maaşları Ne Kadar?
-
Sağlık1 sene ago
Bekçi ve Polis Alımında Psikiyatri Geçmişi ve İlaç Kullanımı – Bekçiliğe Engel Mi?
-
Haber9 ay ago
2023 İzmir Nüfusu Kaçtır? İzmir İlçe Nüfusları?
-
Rehber3 ay ago
Polis Okulunda Ne Kadar Maaş Alınır?
gralion torile
Mayıs 12, 2023 at 8:32 am
Great V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..