Haber
EGE BESYO 2022-ÖYS Kılavuzu Açıklandı!
Ege Üniversitesi Spor bilimleri Fakültesi özel yetenek sınavları ön bilgilendirme kılavuzu yayınlandı. Ege üniversitesinde besyo okumak isteyen adayları yakından ilgilendiren bu gelişme adaylar arasında heyecana sebep oldu. Egede BESYO okumak isteyen binlerce aday bu okulu nasıl kazanacağını araştırıyor. Bu süreçte profesyonel destek arayan adaylar bu bölümlerin ne kadar popüler bölümler olduğunu bildiğini ve teknolojiyle beraber değişen dünyanın da vazgeçilmezinin ‘Hareket’ ve dolayısıyla ‘Spor’ olacağını düşündüklerini anlatıyor.
BESYO HAZIRLIK KURSU HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN: 0553 296 00 87
Gelin hep beraber kılavuzun detaylarına bakalım:
Ön kayıt: 01 – 05 Ağustos 2022
Fiziksel Algı, Beceri Geliştirme Kursu: 08 – 12 Ağustos 2022
Özel Yetenek Sınavları: 5 – 19 Ağustos 2022
Ege Üniversitesi Besyo 2022 kontenjanları henüz belli olmamıştır. Belli olunca makalemiz güncellenecektir.
- Beden Eğitimi ve Spor İlk 800.000 (Adayların Y-TYT puanı başarı sıralamasının ilk 800.000 içerisinde yer alması gerekmektedir)
- Spor Yöneticiliği 160 TYT HAM PUANI
- Antrenörlük Eğitimi 160 TYT HAM PUANI
Milli Sporcular (Beden Eğitimi ve Spor Bölümü için, adayın Y-TYT puanı başarı sıralamasının ilk 800.000 içerisinde yer alması gerekmektedir.)
+ Yabancı uyruklu öğrencilerin, Ege Üniversitesi tarafından 2022 yılında yapılan EGEYÖS Sınavı’na girmiş olmaları ve Ege Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Kabulü Esaslarına İlişkin Yönergeye uygun şartları taşımaları gerekir.
+ Adayın Özel Yetenek Sınavlarına katılmasını engelleyecek sağlık sorununun bulunmaması gerekmektedir.
+ Sınavlara herhangi bir yüksek öğrenim kurumuna kayıtlı bulunan ya da herhangi bir yüksek öğrenim programını kazanmış adaylar da katılabilir.
Ege besyo özel yetenek sınavları uygulama kısmında adaylardan aşağıda belittiğimiz branşlardan bir tane Bireysel spor dalı ile bir tane Takım spor dalı seçmesi isteniyor.
TAKIM SPOR DALLARI(100P) | BİREYSEL SPOR DALLARI(100P) |
Futbol | Tenis |
Hentbol | Yüzme |
Voleybol | Atletizm |
Basketbol | Artistik Cimnastik |
Ritmik Cimnastik |
Beden Eğitimi ve Spor Bölümü (Öğretmenlik Bölümü) İçin;
1-200 puan üzerinden(1 Bireysel,1Takım Sporu) hesaplanan Özel Yetenek Sınavı sonucunda 40 ve üzeri puan alan adaylar genel başarı puanı hesaplamasına dahil edilecektir.
2-Özel Yetenek Sınavı sonucunda 39 puan ve daha az alan adaylar, başarısız sayılacaktır.
3-Beden Eğitimi ve Spor Bölümü yerleştirme puanlarının hesaplanması ÖSYM tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
4-Yerleştirme Puanlarının hesaplanması sonrasında asil ve yedek adayların belirlenmesi, adayların ön kayıt başvuru formunda belirttikleri tercih sıralamasına göre yapılacaktır.
Spor Yöneticiliği Bölümü İçin;
1-Seçmeli Bireysel Spor Dalı ve Seçmeli Takım Spor Dalı sınavlarından toplamda 40 ve üzeri puan alan adaylar genel başarı puanı hesaplamasına dahil edilecektir.
2-İlgili sınavlar sonucunda toplamda 39 puan ve daha az alan adaylar, başarısız sayılacaktır.
3-Spor Yöneticiliği Bölümüne ait yerleştirme puanlarının hesaplanması, ÖSYM tarafından belirlenen esaslara göre yapılır..
4-Yerleştirme Puanlarının hesaplanması sonrasında asil ve yedek adayların belirlenmesi, adayların ön kayıt başvuru formunda belirttikleri tercih sıralamasına göre gerçekleştirilecektir.
Antrenörlük Eğitimi Bölümü İçin;
1-Adayların özel yetenek sınavına kesin girmesi gerekmektedir.
2-Antrenörlük Eğitimi Bölümü için bireysel veya takım sporu dallarından 1 branş seçilmelidir.
3-Özel yetenek sınav parkurundan en az 20 puan alamayan adaylar ile Özel yetenek sınavı puanları ve sporcu geçmişi puanları toplamı 39 ve altı olan adaylar elenmiş kabul edilirler.
4-Antrenörlük Eğitimi Bölümüne ait yerleştirme puanlarının hesaplanması, ÖSYM tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
5-Yerleştirme Puanlarının hesaplanması sonrasında asil ve yedek adayların belirlenmesi, adayların ön kayıt başvuru formunda belirttikleri tercih sıralamasına göre gerçekleştirilecektir.
TAKIM SPORLARI UYGULAMA SINAVLARI
1-FUTBOL
Tüm istasyonlar arası geçişler topla dripling şeklinde gerçekleştirilecektir.
- İstasyon: Top; yerden ayak ile kaldırıldığı anda adayın sınav süresi başlayacaktır. Ayaküstü top sektirme yapıldıktan sonra, top yere değmeden belirtilen engellerin (statik baraj engelleri) üzerinden diğer tarafa atılacak (2-3 top sektirmeden sonra) ve engelin diğer tarafına geçilip topa elle temas yapılmadan, herhangi bir top kontrolü (top engelin üzerinden diğer tarafa atıldığında en geç, zemine değer değmez kontrol edilmelidir, atılan top zeminde sıçradıktan sonra kontrol yapılamaz, yapılır ise harekete baştan başlanır) belirlenen alan içinde
yapıldıktan sonra dripling ile diğer istasyona geçilecek. El ile temas edilmesi durumunda harekete baştan başlanacak ve +5sn süre cezası eklenecektir.
· Top herhangi bir şekilde alan dışına çıkarsa, tekrar istasyon başlangıç noktasına gelinecek ve istasyona top sektirme yapılarak tekrar başlanacaktır.
- İstasyon: Belirtilen hareket yönünde topla dripling ile geniş slalomlar yapıldıktan sonra dripling ile diğer istasyona geçilecek.
· Topla slalom yapılırken bir engelin slalom yapılmadan geçilmesi halinde; geçilen engelin bir öncesinden slaloma tekrar başlanarak istasyon tamamlanacaktır.
- İstasyon: Topla dripling sonrasında paslaşma duvarı ile duvar pası yapıldıktan sonra dripling ile diğer istasyona geçilecek.
· Paslaşma sırasında top duvara temas etmeden farklı bir alana giderse; yedek top alınacak ve bu istasyon başarılı bir şekilde tekrarlanarak parkura devam edilecektir.
· Yedek topun da isabet etmemesi halinde, aday son vurduğu topu alarak tekrar bu istasyonun başlangıcından sınavına devam edecektir.
- İstasyon: Dripling ile belirtilen hareket yönünde kısa slalomlar yapıldıktan sonra dripling ile diğer istasyona geçilecek.
· Topla slalom yapılırken bir engelin slalom yapılmadan geçilmesi halinde; geçilen engelin bir öncesinden slaloma tekrar başlanarak istasyon tamamlanacaktır.
- İstasyon: Dripling ile belirtilen alan içerisine girildikten sonra, kaledeki hedef içerisine, hareketli topa vuruş yapılacak. Vuruş yapılan top yere temas etmeden (havadan) kaledeki belirtilen hedefe başarılı bir şekilde atıldıktan (gol olduktan) sonra diğer istasyona geçilecektir.
· Kaleye atılan şutların gol olmaması halinde, hareketli topa vuruş gol oluncaya kadar tekrarlanacaktır. 2 yedek top belirtilen alanda bulunacaktır. Şutlar mutlaka belirtilen alandan atılacaktır. Belirtilen alandan atılmayan her bir şut için + 5sn. süre cezası verilecektir.
· Top sürmeden sonra, top durdurularak atış yapılırsa; atış gol olsa dahi geçersiz sayılacak ve aday yedek top ile belirtilen alan içerisine girerek atışı tekrarlayacaktır.
- İstasyon: Topla dripling sonrasında paslaşma duvarı ile duvar pası yapıldıktan sonra dripling ile diğer istasyona geçilecek.
· Paslaşma sırasında top duvara temas etmeden farklı bir alana giderse; yedek top alınacak ve bu istasyon başarılı bir şekilde tekrarlanarak parkura devam edilecektir.
· Yedek topun da isabet etmemesi halinde, aday son vurduğu topu alarak tekrar bu istasyonun başlangıcından sınavına devam edecektir.
- İstasyon: Ayaküstü top sektirme yapıldıktan sonra, top yere değmeden belirtilen engellerin (statik baraj engelleri kullanılacaktır) üzerinden diğer tarafa atılacak (2-3 top sektirmeden sonra) ve engelin diğer tarafına geçilip topa elle temas yapılmadan, herhangi bir top kontrolü (top engelin üzerinden diğer tarafa atıldığında en geç, zemine değer değmez kontrol edilmelidir, atılan top zeminde sıçradıktan sonra kontrol yapılamaz, yapılır ise harekete baştan başlanır) belirlenen alan içinde yapıldıktan sonra dripling ile diğer istasyona geçilecek. El ile temas edilmesi durumunda harekete baştan başlanacak ve +5sn süre cezası eklenecektir.
· Top herhangi bir şekilde alan dışına çıkarsa, tekrar istasyon başlangıç noktasına gelinecek ve istasyona top sektirme yapılarak tekrar başlanacaktır.
- İstasyon: Topla dripling ile işaretli noktadan sağa dönüş yapılarak, vuruş alanı içerisine girilecek ve minyatür kaleye vuruş yapılarak gol atıldıktan sonra diğer istasyona geçilecek.
· Kaleye atılan şutların gol olmaması halinde, yedek toplar ile vuruş gol oluncaya kadar 3 defa tekrarlanır (2 yedek top belirtilen alanda bulunacaktır). 3. vuruştan sonra da gol olmaz ise diğer istasyona geçilir. Şutlar mutlaka belirtilen alandan atılacaktır. Belirtilen alandan atılmayan her bir şut için +5sn. süre cezası verilecektir.
- İstasyon: Belirtilen noktadan top alındıktan sonra işaretli noktadan sola dönüş yapılarak, vuruş alanı içerisine girilecek ve minyatür kaleye vuruş yapılarak gol atıldıktan sonra geriye dönüp “Bitiş” çizgisi geçildikten sonra süre duracak ve adayın sınav parkuru tamamlanacaktır.
· Kaleye atılan şutların gol olmaması halinde, yedek toplar ile vuruş gol oluncaya kadar 3 defa tekrarlanır (2 yedek top belirtilen alanda bulunacaktır). 3. vuruştan sonra da gol olmaz ise bitiş çizgisine doğru geçilir. Şutlar mutlaka belirtilen alanlardan atılacaktır. Belirtilen alandan atılmayan her bir şut için +5sn. süre cezası verilecektir. Not: Yukarıda belirtilen istasyonların uygulanması sırasında topa elle temas edilmesi halinde her bir temas için +5 sn süre cezası uygulanacaktır.
Futbol uygulama sınavının görseli ve puanlama tablosu aşağıdadır;
BASKETBOL
1. istasyon (Dar slalom): Aday basketbol kurallarına uygun şekilde, fotoselden top sürerek hücum yönündeki ilk engeli sol taraftan sol el ile geçer ve diğer engellerin de arasından sırasıyla el değiştirerek 2.istasyona ulaşır.
2. istasyon (Sol turnike): Aday, sola doğru sol elle top sürerek engeli sağına alarak etrafından döner. Sol turnikeye girmek için diğer engeli de sağına alarak etrafından geçer ve belirtilen mesafeden topu tutarak sol turnikeye girer (sol-sağ adım) ve sol el ile isabetli bir atış yapar.
3. istasyon (Sağ ters turnike): Aday, çemberden geçen topu alır, sağ el ile top sürerek saha içerisindeki koniyi soluna alarak etrafından döner ve boyalı alana girmeden önce topu tutarak sağ ters turnikeye (sağ-sol adım) girer ve sağ eli ile isabetli bir atış yapar.
4. istasyon (Önden ve arkadan el değiştirme ): Aday top sürerek ilgili kapılardan, sırasıyla, önce önden el değiştirme, sonra da arkadan el değiştirme yaparak geçer.
5. istasyon (sağ turnike): Aday sağ turnikeye girmek için engeli soluna alarak etrafından geçer ve belirtilen mesafeden topu tutarark sağ turnikeye girer (sağ-sol adım) ve sağ el ile isabetli bir atış yapar.
6. istasyon (Pota altı atış): Aday pota altından yüzü çembere dönük şekilde 2 kere sol ayağının üzerinde sağ elle, 2 kere de sağ ayağının üzerinde sol elle atış yapar. Bu dört başarılı atıştan sonra aday sırtını çembere dönerek yine 2 kere sol ayağının üzerinde sağ elle, 2 kere de sağ ayağının üzerinde sol elle atış yapar. Bu dört atışın da başarılı olması gerekir. Toplamda sekiz başarılı atış gerçekleştirilir.
7. istasyon (Sol ters turnike): Aday, çemberden geçen topu alır, sol el ile top sürerek saha içerisindeki koniyi sağına alarak etrafından döner ve boyalı alana girmeden önce topu tutarak sol ters turnikeye (sol-sağ adım) girer ve sol eli ile isabetli bir atış yapar.
8. istasyon (Pas): Aday, çemberden geçen topu alarak pas atacağı bölgeye gider ve isabetli bir pas atışı yapar.
9. istasyon (Yön ve el değiştirerek top sürme): Aday, koşarak saha kenarında duran toplardan birini alır ve top sürerek kapılardan sırasıyla, önce önden el değiştirme, sonrasında bacak arası ve son olarak arkadan el değiştirme yaparak geçer.
10. istasyon (Stop ve sıçrayarak atış): Aday, çembere doğru yönelip, stop sonrası (tek zamanlı veya çift zamanlı) çift ayak sıçrayarak isabetli bir atış yapar. İsabet sonrasında, topsuz koşarak çıkış fotoselinden geçer.
Basketbol Uygulama Sınavının görseli ve puan tablosu aşağıdadır;
HENTBOL
TK= Top Kutusu
Y= Yansıtıcı demektir.
Süre, adayın parkur başlangıç kapısından çıkışıyla başlar.
1- İlk bölümde Aday TK1’den topu alır, TK2’ye kadar top sürerek gider ve TK2’ye bırakır. Farklı bir topu TK2’den alarak tekrar TK1’e kadar top sürerek gider ve topu TK1’e bırakır.
2- TK3 den topu alarak Y1’e atar. Y1’den yansıyan pası aldıktan sonra Y2’ ye atar. Y2’den yansıyan pası aldıktan sonra KADIN ADAYLAR 9 metrede bulunan atış çizgisini – ERKEK ADAYLAR 11 metrede bulunan atış çizgisini ihlal etmeyerek kalenin üst köşelerinde bulunan 60×60 hedeflerden birine atış yapar. Bu bölümde top sürmek yasaktır.
3- Yakın atış bölümüne istediği yönden başlar. Başladığı yönün çaprazında bulunan pas yansıtıcısına pas atar ve yansıtıcıdan gelen topu uzak olan 60×60 hedefe atışı yapar. Bu bölümde top sürmek yasaktır.
4- Bu bölümde aday Y5’e 7 metre mesafedeki atış çizgisini ihlal etmeden, isabetli üç pas yapmak zorundadır. Pası, top yere çarpmadan ve çizgi ihlali yapmadan tutmak zorundadır. Üçüncü pası tuttuktan ve topu aldığı top sehpasına koyduktan sonra sürat koşusu bölümüyle bitiş kapısında parkuru sonlandırır. Bitiş kapısında fotosel süreyi durdurur ve parkur tamamlanır.
Hentbol Uygulama Sınavının görseli ve puan tablosu aşağıdadır;
VOLEYBOL
1. Duvarda Parmak Pas Hedefe Öne Parmak Pas (5 adet), beşinci pastan sonra 1 kontrol pas, duvara geriye pas (1 adet)
2. Duvarda Manşet Pas Hedefe Öne Manşet Pas (5 adet), beşinci manşet pastan sonra 1 kontrol manşet, duvara geriye manşet pas (1 adet)
3. Duvarda Smaç-Manşet (5 set) 1 set = Duvara Smaç + Gelen Topu Baş Üzerine 1 Kontrol Manşet Pas + Baş Üzerine 1 Kontrol Manşet Pas veya 1 Kontrol Parmak Pas
4. Duvara Tenis Servis ve Karşılama (3 set) 1 set = Hedefe Servis + Gelen Topu Baş Üzerine 1 Kontrol Manşet + Hedefe Parmak Pas
5. Filede smaç Filede hücum noktasından (HN) top makinesinin attığı topa 1 adet Paralel + 1 adet Çapraz smaç (sınırlandırılmış alanlara: Şekil 2 A ve B bölgeleri)
Voleybol Uygulama Sınavının görseli ve puan tablosu aşağıdadır;
Mümkün olduğunca sizleri Ege Besyo 2022 özel yetenek sınavları konusunda bilgilendirmeye çalıştık. Bu bölümler için rekabetin her geçen yıl arttığı çok açıkça ortadadır. İçeriğimizi inceleyen adaylar bu bölümlere girebilmek için profesyonel destek almaları gerektiğini anlayacaktır. Bu süreçte adaylara sene kaybı yaşamamaları adına tavsiyemiz özel yetenek sınavlarına hazırlanırken alanında yetkin ve gerekli donanıma sahip kurumlardan destek almalarıdır.
İzmir Karşıyaka Besyo Parkur ve Hazırlık Kursu
İzmir Bayraklı BESYO Parkur ve Hazırlık Kursu
Haber
2023 Stajyer Maaşı Ne Kadar?
2023 Stajyer Maaşı Ne Kadar? Milyonlarca çalışan kişi tarafından heyecanla beklenen Asgari ücret 22 Aralık itibari ile belli oldu. Devletin sunduğu asgari ücret zamları belli olması ile özel sektörde ve kamu kurumlarında stajyer olarak çalışanların da maaşı atmıştır. Yapılan asgari ücret zammı ile birlikte zorunlu staj ücreti ne oldu sorusu karşımıza çıkmaktadır. 2023 yılı Ocak ayında Asgari ücretli maaşı olan çalışanlara %54,5 oranında asgari ücrete zam yapıldı. Bununla birlikte birçok vatandaşı ilgilendiren sosyal yardımlara da zam geldi. Staj görevini yapan stajyer çalışanlarına da devlet ücret vermektedir.
2023 Stajyer Maaşı Ne Kadar? 22 Aralık’ta açıklanan asgari ücret zammı, milyonlarca çalışan için merakla bekleniyordu. Hem özel sektör hem de kamu kurumlarında stajyer olarak çalışanlar da bu zamdan etkilendi. Ancak asgari ücret zammı ile birlikte zorunlu staj ücreti ne oldu sorusu da gündeme geldi. 2023 yılı Ocak ayında asgari ücretli çalışanlara %54,5 oranında zam yapılacak. Bu zammın yanı sıra, birçok sosyal yardımda da artış yaşandı. Ayrıca, staj görevini yapan stajyerlere de devlet tarafından bir ücret ödenmektedir.
Staj Ücretleri
Stajyer maaşı zamları, özellikle gençlerin dikkatini çeken konular arasındadır ve son olarak 22 Aralık 2022 tarihinde açıklandı. Bu zamlar, öğrencilerin çalıştığı kamu kurumları ve özel sektör firmalarını da kapsamaktadır. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle asgari ücret maaşı %54,5 oranında artışla 5.500 TL’den 8.500 TL‘ye yükseldi. Bu zam ile birlikte stajyer maaşları da arttı ve öğrenciler için olumlu bir gelişme oldu.
2022 Stajyer Maaşı Ne Kadar?
Stajyer çalışanların aldığı maaşın asgari ücretin %30’unun altında olamayacağı yasalara göre belirtilmiştir. Ocak ayındaki artışla birlikte asgari ücret net maaşı 8500 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre, 2023’te en düşük stajyer maaşı net 2.550 TL olacaktır. Cumhurbaşkanı son dakika açıklamasında en düşük stajyer maaşının asgari ücret olacağını müjdeledi. Yani, yeni yılda en düşük stajyer maaşı 2.550 TL’nin altında olmayacaktır.
2023 Staj Ücretleri
Ek zamlar sonrasında asgari ücretin belli olması ile stajyer maaşı tutarı gündeme geldi. Kamu ya da özel herhangi bir kurumda stajyer olarak çalışanlar zorunlu staj ücretlerini de araştırmaya başladı. Staj yapan öğrenciler net asgari ücretin %30’undan daha az bir ücret almamaktadır. Staj yapmak için işletmelere giden lise ve Üniversite öğrencilerine verilen staj maaşı da yeni asgari ücret ile aynı oranda yükselecek. Böylelikle 8500 lira olan asgari ücret ile en düşük stajyer maaşı 2550 lira oldu. İşletmelerde stajyer olan öğrencilere asgari ücretin %30’undan düşük olmamak üzere ücret ödenmektedir. Asgari ücret zammı ile en düşük staj ücreti 1.650 TL’den 2.550 TL’ye çıktı.
Zorunlu Staj Nedir?
Birçok öğrenci için zorunlu staj, eğitimlerinin önemli bir parçasıdır. Fakat birçok öğrenci için, zorunlu stajın ne anlama geldiği hakkında yeterince bilgiye sahip değildir. Bu nedenle, zorunlu staj nedir, nasıl çalışır ve öğrenciler için hangi faydaları sağlar, tüm bu sorulara bu yazıda cevap vereceğiz.
Zorunlu staj, öğrencilerin eğitimleri sırasında çalışma hayatına dair deneyimler kazanmalarını sağlayan bir programdır. Genellikle, öğrencilerin önceden belirlenmiş bir süre boyunca bir şirkette veya kurumda çalışmaları gereklidir. Bu çalışma, öğrencilere iş dünyasında nasıl başarılı olabileceği, işyerindeki etik kurallar ve teknikler, ve farklı meslek grupları hakkında bilgiler sağlamayı amaçlar.
Öğrenciler için zorunlu staj, birçok fayda sağlar. Bunlar arasında:
- Öğrenciler, iş dünyasında farklı meslekler ve işlerle ilgili deneyimler kazanırlar.
- Öğrenciler, çalışma hayatının işleyişi hakkında pratik bilgiler edinirler.
- Öğrenciler, potansiyel işverenlerle bağlantı kurabilirler.
- Öğrenciler, mezun olduktan sonra istihdam edilebilme ihtimallerini artırırlar.
Özetle, zorunlu staj, öğrencilerin eğitimleri sırasında iş hayatı hakkında pratik bilgiler edinmelerine olanak sağlayan bir programdır. Öğrenciler için birçok faydası vardır ve potansiyel işverenlerle bağlantı kurmalarına da yardımcı olur. Eğer bir öğrenciyseniz, mutlaka zorunlu staj programlarınızı yapın ve farklı meslekler hakkında bilgi edinin!
Yaz Dönemi Üniversite Stajı Nedir?
Yaz dönemi üniversite stajı nedir? Üniversite öğrencilerinin bir iş yerinde geçirdikleri belirli bir süredir. Bu süre genellikle 1-3 ay arasında değişmektedir. Staj, öğrencinin mesleki deneyim kazanması ve teorik bilgilerini pratikte uygulama fırsatı bulması için bir fırsattır.
Üniversite stajı, öğrencilerin mezun olduktan sonra iş bulmalarına yardımcı olur. Stajyerler, çalışma ortamındaki profesyonellere gözlem yaparlar ve mesleki becerilerini geliştirmek için fırsat bulurlar. Ayrıca, bazı şirketler stajyerleri gelecekte işe almak için bir fırsat olarak görürler.
Bazı üniversiteler, öğrencilerinin iş bulma olasılığını artırmak için stajları zorunlu tutarlar. Bu zorunluluk, öğrencilerin şirketlerde profesyonel bir çevrede çalışarak deneyim kazanmasını sağlar. Ayrıca, staj sırasında öğrenciler, genellikle üniversitede öğrenemedikleri pratik iş becerilerini kazanırlar.
Amaç | Katkıları |
---|---|
Mesleki deneyim kazanmak | Mesleki becerilerin gelişmesine yardımcı olur |
İş bulma olasılığını artırmak | Gelecekte işe alımlar açısından daha fazla şans sağlar |
Staj yaparken öğrencilerin bir maaş alma hakları vardır. Bu maaş genellikle şirketin büyüklüğüne, sektöre ve öğrencinin yaptığı işe göre değişir. Stajyerlerin maaşları, normal çalışanların maaşlarından daha düşük olabilir. Ancak, birçok şirket, stajyerlere iş dışında eğitim ve öğrenim fırsatları sunar. Bu öğrenim fırsatları da kişisel ve mesleki gelişimi destekler.
Yaz dönemi, üniversite stajı için en uygun zamanlardan biridir. Öğrencilerin derslerinin olmadığı bu zaman, tam zamanlı bir işte çalışmak için uygun bir zamandır. Üniversite stajı, öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirmeleri ve iş dünyasına uyum sağlamalarına yardımcı olur. Ayrıca, iş verenler de stajyerlerinin çalışma ve performanslarını değerlendirerek, gelecekteki işe alım sürecinde faydalı bilgiler edinebilirler.
İsteğe Bağlı Yapılan Staj
İsteğe bağlı yapılan staj, özellikle üniversite öğrencileri için oldukça önemli bir fırsattır. Bu stajlar, öğrencilerin iş hayatına atılmadan önce deneyim kazanmalarına ve kendilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Peki, isteğe bağlı yapılan staj nedir ve nasıl yapılır?
Bir işletmede isteğe bağlı olarak yapılan staj, öğrencinin kendi isteği doğrultusunda gerçekleştirilir. Yani öğrenci, staj yapmak istediği bir işletmeye başvurarak stajyer olarak çalışabilir. Bu stajlarda öğrenci, başvurduğu işletmedeki çalışanlarla birlikte çalışma fırsatı bulur ve iş hayatı hakkında deneyim kazanır.
İsteğe bağlı stajlar, özellikle öğrencilerin kendi alanlarında deneyim kazanmalarına yardımcı olur. Örneğin, bir öğrenci mühendislik bölümünde okuyorsa ve bir inşaat firmasında staj yaparsa, bu öğrencinin mühendis olarak sahip olması gereken yetenekleri geliştirmesine yardımcı olur.
İsteğe Bağlı Stajların Özellikleri |
---|
– Öğrencinin kendi isteği doğrultusunda gerçekleştirilir |
– Öğrenciye iş hayatı hakkında deneyim kazandırır |
– Öğrencinin kendi alanında deneyim kazanmasına yardımcı olur |
İsteğe bağlı stajlarının bir diğer önemli özelliği ise öğrencinin staj yaptığı işletmenin bir çalışanı olmamasıdır. Yani öğrenci, staj süresince maaş almaz ve sigortası işletme tarafından ödenmez. Ancak bu stajlar, öğrencinin CV’sini zenginleştirmesi, iş hayatı ile ilgili deneyim kazanması ve gelecekte daha iyi bir iş bulabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Genellikle öğrenciler, üniversitelerin staj koordinatörlükleri aracılığıyla isteğe bağlı staj başvurusu yaparlar. Bu koordinatörlükler, öğrencilerin staj yaptığı süreyi belirler ve staj süresince öğrencinin karşılaşabileceği sorunlara çözüm üretirler.
Sonuç olarak, isteğe bağlı yapılan stajlar, öğrencilerin iş hayatına hazırlanması açısından oldukça önemlidir. Bu stajlar sayesinde öğrenciler, kendi alanlarıyla ilgili deneyim kazanırlar ve gelecekte daha iyi bir iş bulma şansını arttırırlar.
Stajyer Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Staj yapmak çoğu zaman öğrencilerin hayatında önemli bir yer tutar. Staj yaparak teorik bilgileri pratiğe dökmek mümkün olur. Ancak staj yaparken en önemli konulardan biri de stajyerin ücretidir. Peki, stajyer maaşı nasıl hesaplanır?
Stajyer maaşı hesaplanırken öncelikle staj yeri ve staj süresi göz önünde bulundurulur. Staj yeri olarak bir kamu kuruluşunda ya da özel bir şirkette staj yapılabilir. Her iki durumda da stajyer maaşı belirlenirken stajın yapıldığı kurumun bütçesi göz önünde bulundurulur.
Staj süresi ise en az 20 gün olmak üzere üst sınırı belirleyen bir yasal düzenleme yoktur. Ancak, genellikle stajyerler en fazla 60 gün staj yapabilirler. Bu süre içerisinde stajyerin ücreti belirlenir ve ödenir.
Staj Süresi | Stajyer Maaşı |
---|---|
20-30 gün | Asgari ücretin %30’u |
31-59 gün | Asğari ücretin %50’si |
60 ve üzeri gün | Asğari ücretin %60’ı |
Buna göre, stajyerin maaşı staj süresine göre belirlenir ve asgari ücretin belli bir oranına göre ödenir. Ancak unutulmamalıdır ki stajyerlerin ücreti belirlenirken yasal düzenlemeler de göz önünde bulundurulur.
Ayrıca stajyerler için ödenen ücretler vergiye tabi değildir. Bu nedenle stajyerlerin vergi ödemesi gerekmez. Ancak, stajyerin sigorta primi ödenir ve bu prim stajyerin maaşından kesilir.
Staj yaparken ücretin yanı sıra diğer konulara da dikkat edilmelidir. Staj yapılacak kurumun seçimi, stajyerin sorumlulukları ve yapacağı işler gibi konular da staj yaparken önemli olan konular arasındadır. Bu nedenle staj yapılacak kurum ve stajyerin yapacağı işler de iyi bir şekilde araştırılmalıdır.
2023 Lise Stajyeri Maaşı Nedir?
Lise stajyer öğrencilerin 2023 yılında alacakları maaşı birçok liselinin gündemindedir. 2023 yılında geçerli olan yeni asgari ücretin açıklanmasından sonra bir stajyeri 2.550 TL alacaktır. Lise öğrencileri için belirlenen 2.550 TL maaş ödemesi, işletmeler tarafından yapılacak minimum maaş ödemesidir. Yani stajyerler, çalıştıkları kurumlara bağlı olarak, daha yüksek aylık ödemeler ile karşılaşabilmektedirler.
Üniversite Stajyer Maaşları
2023 yılı üniversite stajyer maaşı lise stajyer maaşların belirlenmesinde kullanılan formüle göre hesaplanır. Bu nedenle lise stajyerlerinde olduğu gibi üniversite stajyerlerinde de asgari ücret baz alınır. Böylelikle üniversite stajyerlerinin alacakları en düşük maaş 2.550 TL olarak belirlenmiştir. Ancak üniversite stajyerlerinin okudukları bölümlere göre stajyer maaşı değişiklik gösterebilmektedir.
Banka Stajyer Maaşları
Banka bölümü stajyerlerinin aylık ücreti, bankadan bankaya göre de değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle stajyer maaşı hesaplama formülü ile hesaplanan ve 2023 yılı ikinci yarısında geçerli olan banka öğrencisi stajyer maaşı en az 2.550TL’dir.
Stajyer Savcı Maaşları Ne Kadar 2023
Stajyer savcıların stajyer maaşı savcı olmak isteyen ve ya hali hazırda hukuk fakültesini bitmiş ve savcılık sınavına hazırlanan pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Hukuk fakültesinden mezun olan ve daha sonra savcılık sınavına girerek başarı elde eden savcı adayları, yaklaşık 17 ay boyunca stajyer savcı olarak tanımlanır. Bunun yanı sıra savcılara ödenen stajyer savcı maaşı, 2023 yılı içerisinde 10 bin 533 TL olarak belirlenmiştir.
Stajyer Hemşire Maaşları Ne Kadar?
2023 yılı stajyer hemşirelerin alacakları aylık maaşı birçok hemşire adayı tarafından heyecanla merak edilmektedir. Meslek lisesinde okuyan hemşire adaylarına yatan stajyer maaşı, yine asgari ücret baz alınarak hesaplanır. Asgari geçim indirimi net asgari ücretten düşürülür. Daha sonra kalan tutarın %30’u, stajyer maaşı vermektedir. Bu kapsamda stajyer hemşirelere ödenen asgari ücret, 2.550 TL olarak belirlenir.
Adliye Stajyer Avukat Maaşları 2023
Staj görevini adliyede yapan avukatların maaşı bağlı oldukları baroya göre değişiklik göstermektedir. Fakat genellikle stajyer avukat maaşı 4 bin 500 TL – 6 bin 500 TL arasında değişmektedir. Yine bu stajyer maaşı fiyatları kuruma bağlı olduğu için artabilmektedir.
Uzun Dönem Stajyer Maaşları
Uzun dönem stajyer öğrencilere ödenen maaşı yani aylık ücreti, stajyerin iş hayatındaki performansına göre değişebilmektedir. Fakat 2023 yılı Temmuz ayında yapılan ek zamlar sonrasında bu yıl içerisinde uzun dönem stajyer maaşı, 1700 TL ile 4000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
İŞKUR Stajyer Maaşları Ne Kadar?
İŞKUR üzerinden çalışan stajyer öğrenciler de yeni yapılan zamlardan yararlanmaktadır. Asgari ücrete göre aylık stajyer maaşı 2023 yılı içerisinde 115 TL günlük belirlenmiştir. İŞKUR kurumu staj yapmak isteyen öğrenciler adına bir program oluşturur. Oluşturduğu bu programda stajyer öğrencilere, staj seferberliği maaşı vermektedir. Bunun dışında stajyer öğrenciye sigorta imkânı da sunulmaktadır.
Stajyer Öğrencilere Maaş Verilmesi Zorunlu mu?
Staj yapan öğrenci stajyerlere aylık bir maaşı verilmesinin zorunluluk durumu vardır. Bu durum, yasalar ile kontrol altına alınmış bir kanundur. Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim öğretim gören öğrenciler, aldıkları eğitim çerçevesinde, staj yapma zorunluluğuna sahiptir. Öğrencilerin staj yaptıkları işletmeler staj süresi boyunca öğrencilere ödeme yapmak zorundadırlar.
Haber
TOEFL Sınavına Nasıl Girilir?
TOEFL Sınavı İngilizceyi üniversite düzeyinde kullanabilme beceresini ölçen akademik bir sınavdır. Dünyanın en saygın İngilizce seviye ölçme sınavları arasındadır. Üniversitenin bazı programlarında gerekli olabilen bu sınav ayrıca anlama yeteneğini de ölçer. İlgili programlara katılacak olan öğrenciler için bu sınav konuşma ve yazma becerisinin yanı sıra dinleme ve okuma üzerine de seviye tespiti yapmaktadır.
TOEFL, İngilizce bilgi ve becerilerinin üniversite düzeyinde ölçülmesi amacıyla yapılan akademik bir sınavdır. Dünya genelinde saygın bir seviye ölçme aracıdır. Bu sınav, üniversite programlarına katılmak isteyen öğrencilerin İngilizce anlama yeteneklerini ölçmenin yanı sıra konuşma, yazma, dinleme ve okuma becerilerini de değerlendirir. Böylece öğrenciler, ilgili programlara katılmak için gerekli düzeyi belirlemiş olurlar.
ETS(Educational Testing Services)
TOEFL sınavı, İngilizce dil seviyesini ölçmek için ETS (Educational Testing Services) şirketi tarafından düzenlenmektedir. Bu sınava, ana dili İngilizce olmayanlar da katılabilir. TOEFL, dünyanın 100’den fazla üniversitesi tarafından yaygın olarak kullanılan bir sınavdır.
TOEFL sınavına nasıl girilir sorusunu yanıtlayacak olursak eğer, online kayıt zorunluluğunun bulunduğunu belirtmemiz gerekir. Online kayıt ardından belirtilen tarihlerde online katılımla sınav gerçekleşebilmektedir. Bu yüzden TOEFL kayıt işlemleri için aşağıdaki başvuru rehberi dikkatlice incelenmelidir.
TOEFL Açılımı Nedir?
TOEFL Açılımı Nedir?
TOEFL sınavı, akademik seviyede İngilizce öğrenmek isteyenlerin kaygı duyduğu bir konudur. Bu sınav, kendi becerilerini ölçmenin yanı sıra kariyerlerini ilerletmek isteyen öğrenciler tarafından da tercih edilir. TOEFL sınavına nasıl girileceği ise sıkça sorulan bir sorudur. Endişelenmeyin, size en güvenilir kaynaklardan derlediğimiz bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Bu bilgiler sayesinde TOEFL sınavına hazırlık yapabilir, sınavı başarıyla geçebilirsiniz.
TOEFL, yani Test of English as a Foreign Language sınavı birçok farklı meslekte iyi bir gelecek planı için önemli bir sınavdır. Yalnızca İngilizce konuşulan programda okuyacaksanız TOEFL katılmanız önemlidir. Çünkü dünya çapında 10.000’e yakın üniversiteye katılma şansınız olur. Elde edilen başarı seviyesi farklı ülkelerde özel kurumların kapısını da açabilir. TOEFL sınavının temel amacı girecek olan öğrencilerin üniversite düzeyinde sahip öldükleri dil bilgisini ölçmektir. Üniversite programında yazılan, konuşulan ve duyulan İngilizcenin anlama ve kullanma becerisi ölçülür.
TOEFL Sınavına Nasıl Girilir?
TOEFL Sınavına Nasıl Girilir?
Öğrencilerin başarılı bir kariyere sahip olmaları için ETS tarafından kaynaklar sunuluyor. Sınavı başarıyla tamamlamak isteyen öğrenciler ETS’nin resmi kaynaklarını kullanmalı. ETS’nin hazırladığı sınav kariyer açısından önemlidir ve sınava nasıl girileceği merak ediliyor. Tüm detaylar için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz: https://www.ets.org
TOEFL sınavına nasıl girileceğini açıkça söyleyelim; ETS’nin resmi web sayfasını ziyaret etmelisiniz. Sınavı almak için gerekli işlemler, merkezi panel üzerinden yapılır. Yönergeleri takip eden adaylar, başarılı TOEFL katılımcısı olarak kabul edilir. Sınav sonucu ve duyuruları da ETS tarafından takip edilebilir. Tüm diğer işlemlere ise sadece kayıtlı kullanıcılar erişebilir.
TOEFL Nasıl Bir Sınav?
TOEFL Nasıl Bir Sınav?
TOEFL Sınavına Nasıl Başvuru Yapılır?
TOEFL sınavına başvurmak isteyenler için adımlar çok basit. İlk olarak sınavın online yapıldığını bilmelisiniz, yani sınavı bilgisayar başında yapabileceksiniz. Başvuru işlemleri de online olarak gerçekleştiriliyor. En çok kullanılan başvuru yolu, resmi ETS web sitesi üzerinden yapılıyor. ETS’nin web sitesine girerek kayıt menüsüne ulaşabilirsiniz.
Türkçe dil desteği sunmayan yabancı bir şirketten bahsediyoruz, ama bir kez kayıt olunduktan sonra panel üzerinden sınav tarihleri ve yerleri gibi diğer bilgileri almak mümkün oluyor. Yani kayıt öncesi sıkıntı yaşanabilir ama sonrasında işler yoluna giriyor.
TOEFL Belgesi Nasıl Alınır?
TOEFL Belgesi Nasıl Alınır?
TOEFL belgesi elde etmek, aslında TOEFL sınavındaki başarılı performansla eşdeğerdir. Bu belge, İngilizce yeterliliğini arayan özel kuruluşlara, lisans ya da doktora programları gibi eğitim alanlarında katılım hakkı verir. TOEFL sınavı 4 farklı bölümden oluşur ve tamamlandığında belge sahibi olunur. Bu belge ile yurtiçinde ve yurtdışında eğitim kariyerini daha iyi yönlendirmek mümkündür.
TOEFL Sınavına Nasıl Hazırlanılır? Tıkla Öğren!!
Haber
TOEFL Sınavına Nasıl Hazırlanılır?
TOEFL Sınavına Nasıl Hazırlanılır?; İngilizce seviyelerimizi göstermek için yapılan sınavlara girmek ve iyi puan almak gerekir. Bu sınavlardan birisi de Test of English as a Foreign Language olmaktadır. Bu sınav TOEFL kısaltması ile kullanılmakta ve ilk kez 1964 yılında uygulanmıştır. Bu sınav Birleşik Krallık, Avustralya, Hollanda gibi ülkelerin içerisinde bulunduğu yüz oyuz ülkede ve birçok üniversitede kabul görmektedir. Bu sebeple TOEFL sınavına hazırlanırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
TOEFL Nasıl Geçilir?
TOEFL Nasıl Geçilir?
TOEFL sınavı, İngilizce bilmeyenler için zor geçebilen bir sınavdır. Fakat kuralları takip ederek düzenli çalışanlar kazanabilir. Bu sınav, İngilizce dil yeterliliğinin ölçüldüğü bir testtir. Sınava göre öğrenci alımları yapılır ve puanlama 0-120 arasında ölçeklendirilir.
TOEFL sınavı ile ilgili kurumlar, belirledikleri taban puanlar doğrultusunda öğrenci veya çalışan alımı yaparlar. Sınavda okuma, yazma, konuşma ve dinleme olmak üzere dört bölüm bulunur. TOEFL sınavına nasıl hazırlanılacağı ise genellikle bu bölümlerden başlayarak cevaplanır. Bu nedenle sınav adayları, her bölüm için ayrı ayrı çalışarak sınava en iyi şekilde hazırlanabilirler.
TOEFL’a Nasıl Çalışılır?
TOEFL’a Nasıl Çalışılır?
TOEFL sınavına hazırlanırken dört farklı bölüme çalışmanız gerekiyor: okuma, yazma, dinleme ve konuşma. Her bölümün kendine özgü özellikleri var ve hepsi için ayrı çalışma yöntemleri kullanmak önemlidir. Okuma bölümünde, pratik yaparak İngilizce metinleri anlama becerilerinizi artırabilirsiniz. Yazma bölümünde, örnekler ve kalıplar kullanarak etkili yazma becerileri geliştirebilirsiniz. Dinleme bölümü için, İngilizce konuşulan materyalleri dinleyerek anlama becerinizi iyileştirebilirsiniz. Konuşma bölümünde, konuşma pratiği yaparak kelime haznenizi artırabilirsiniz. TOEFL sınavına hazırlanmak zorlu bir süreç olabilir, ancak doğru planlama ve çalışma yöntemleri ile başarılı olabilirsiniz.
TOEFL sınavında okuma bölümü nasıl işler? TOEFL sınavına katılım sağlayacak birçok kişi, İngilizce okuma becerilerinin TOEFL sınavını nasıl etkilediğini merak etmektedirler. Okuma bölümü, öğrencilerin okuma becerilerini ölçmeye odaklanır. Bu kısımda, öğrencilere üç veya dört farklı metin sunulur ve metinlerin okunarak cevaplanması istenir. TOEFL sınavındaki okuma bölümü oldukça önem taşır ve başarıya ulaşmak için düzenli İngilizce okuma alıştırmaları yapmak gerekir.
Okuma bölümünde iyi performans göstermek için, okuma alışkanlıklarımızı ilerletmemiz gerekiyor. Bu yüzden sık sık okuma yapmamız ve okurken fark etmediğimiz dilbilgisi yapıları ve kelimeleri kaydetmemiz gerekiyor.
TOEFL sınavında en önemli bölümlerden biri olan Writing, yani yazma kısmı, öğrenciler için büyük bir önem taşımaktadır. 50 dakikalık süre içerisinde bu bölümden dolayı sınava giren öğrenciler, başarılı olmak için tutarlı ve bütünsel bir metin oluşturmalıdır. Bu metinlerinde dil bilgisi hatalarından kaçınılmalı ve cümleler arasında mantıklı geçişler sağlanmalıdır. Başarılı bir Writing sınavı için bu noktalara dikkat etmek gerekmektedir.
Yazılı sınavlara hazırlananlar, belirli kalıplar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Özellikle yazma bölümü için hazırlık yaparken bu kalıpları öğrenebilmek başarı için önemlidir. Başlangıçta “I strongly believe that” ifadesi kullanılarak konuya girebilirsiniz. Bu kalıpları doğru öğrenmek ve kullanmak, yazılı sınavda başarılı olmak için gereklidir.
TOEFL sınavının dinleme bölümüne hazırlananlar için önerimiz, dizi izlemeye başlamalarıdır. Düzenli olarak bol bol dizi izlemek, iyi bir aktivitenin yanı sıra sınava hazırlık açısından da oldukça faydalıdır. Popüler haber kanallarını takip etmek ve canlı yabancı radyo yayınlarını dinlemek de dinleme bölümü için önemli birer kaynak olabilir. Bu sayede sınavda başarılı olma şansınızı artırabilirsiniz.
TOEFL Belgesi Nerelerde Geçerli?
TOEFL Belgesi Nerelerde Geçerli?
TOEFL sınavı, birçok alanda geçmişli bir testtir. Dünya genelinde 150’den fazla ülke ve 10.000’den fazla üniversite ve çok sayıda diğer kurumda TOEFL puanları geçerlidir. Ayrıca göçmenlik ofisleri veya çalışma vizesi başvuruları için de TOEFL sınavının sonuçları kullanılabilir. Türkiye’de, TOEFL sınavı YDS’ye denk kabul edilir. Yani, YDS puanının işe yaradığı yerlerde TOEFL puanları da kabul edilir.
TOEFL sınavına nasıl gireceğinizi merak ediyorsanız, size yardımcı olacak bir kaynak var. Mulakatmerkezi.com’da yer alan TOEFL Sınavına Nasıl Girilir? adlı rehberi inceleyebilirsiniz. Bu yazıda, TOEFL sınavına kayıt olma sürecinden test gününde yapılması gerekenlere kadar her ayrıntı detaylı bir şekilde anlatılıyor. Ayrıca yazıda TOEFL sınavına hazırlanmak için öneriler de yer alıyor. TOEFL sınavına girme konusunda endişeleriniz varsa, bu yazı size yardımcı olabilir!
-
Sağlık1 yıl ago
Fucicort Krem Ne İşe Yarar?
-
Ekonomi2 yıl ago
Dünyanın En İyi Kripto Para Yorumcusu Kimdir?
-
Besyo2 yıl ago
Elazığ Fırat Üniversitesi BESYO Özel Yetenek Sınavı Ve Parkuru Nasıl? Nasıl Hazırlanılır?
-
Haber2 yıl ago
2022 Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Ne Zaman Yapılıyor? Kriterler Nelerdir?
-
Spor2 yıl ago
Giresunspor Tarihçesi
-
Besyo2 yıl ago
Karabük Üniversitesi Besyo Özel Yetenek Sınavı Ve Parkuru Nasıl? Nasıl Hazırlanılır?
-
Kamu Alımları2 yıl ago
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi 316 Sözleşmeli Personel Alacağını Duyurdu!
-
Eğitim2 yıl ago
Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır?
Pingback: acquistare ossicodone 80 mg
ArmandU
Temmuz 13, 2024 at 4:14 am
I like this site very much, Its a rattling nice berth to read and obtain information.Blog monetyze
user-863239
Temmuz 25, 2024 at 2:20 am
awesome