Bekçilik
Bekçi Alımı Hakkında Her Şey
Bekçi alımı mesleği nedir, ne iş yapar, bekçi alımı ve maaşı ne kadar soruları son dönemlerde daha sık gündeme gelmeye başladı. Bekçi, geceleri bir alan veya bölgenin güvenliğini sağlamak adına görevli olan kişiye denir. Özel durumlar haricinde akşam 10, sabah 6 saatleri arasında görev yaparlar. Bununla birlikte bekçi, üzerinde silah taşımak ve gerektiği durumlar dahilinde kullanabilme gibi yetkilere de sahiptir. Bekçi nedir sorusuna kısaca, gece olunca vatandaşın sahip olduğu mal ve can güvenliğinden sorumlu olan, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışan, Emniyetin kolluk kuvvetleri birimlerinden biri olan kimselerdir.
EGM bünyesinde alımı yapılan bekçi kategorisi son zamanlarda büyük ilgi görmektedir. Genellikle erkek adayların başvurarak alımı yapıldığı bu güvenlik dalına kadın adaylar da bir hayli ilgi göstermektedir.
Bekçi Nedir?
Bekçi mesleği nedir, ne iş yapar, bekçi alımı ve maaşı ne kadar soruları son dönemlerde daha sık gündeme gelmeye başladı. Bekçi, geceleri bir alan veya bölgenin güvenliğini sağlamak adına görevli olan kişiye denir. Özel durumlar haricinde akşam 10, sabah 6 saatleri arasında görev yaparlar. Bununla birlikte bekçi, üzerinde silah taşımak ve gerektiği durumlar dahilinde kullanabilme gibi yetkilere de sahiptir. Bekçi nedir sorusuna kısaca, gece olunca vatandaşın sahip olduğu mal ve can güvenliğinden sorumlu olan, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışan, Emniyetin kolluk kuvvetleri birimlerinden biri olan kimselerdir.
Eski zamanlarda özellikle İstanbul sokaklarında gece güvenliği bekçi olarak atanmış kişiler tarafından sağlanırdı. 2017 senesi itibari ile büyük şehirlerde eskisi gibi bekçi mesleği alımı tekrar geri döndü. Böylelikle mahalle ve caddelerde devriye atan, gecenin kartalları olarak adlandırılan bekçi vatandaşın uykusunda da güvenliğini sağlayarak tüm şehirlerin mevcut refah seviyesini oldukça artırmıştır.
Bekçilik Nedir?
Bekçi ve Bekçilik arasında bir fark yoktur. Anlamı itibariyle ikisi de aynı anlamı taşımaktadır. Devletin halkı koruması adına alımı yaptığı memurlardır. Bu memurlar kanunlar kapsamında 772 nolu Mahalle ve Çarşı Bekçileri kuralına göre hareket etmektedir. Bu yasalar ise;
Olaylı bir mekanda ve ya yerde polis ekipleri gelene kadar olaya müdahale etme hakkı, protesto olduğu vakit yine polisler gelene kadar mümkün olduğunca halkı yatıştırma, sakinleştirmek gibi benzer görevleri bulunmaktadır.
Polislerin olmadığı her yerde ve ihtiyaç olduğu zamanlarda bekçi, polisler gelene dek bir polis gibi haklara sahiptir. Kamu düzenini bozanları olabildiğince önlemeye çalışır. Suç işlendi ise ve ya işlenmek üzere ise suçlulara müdahale edebilir. Bir güvenli çember ortamı oluşturarak bu güvenli bölgeyi korumaya çalışır.
Bekçi ve ya Bekçilik, gece olduğunda sokakların, caddelerin ve de toplumun yaşam alanı olarak seçtiği mahallelerin olabildiğince güvenli sakin alanlar olarak kalmasına yardımcı olurlar. Aynı zamanda kamu güvenliğini sağlayan, hırsızlık, yangın ve gayri meşru yaklaşımlara dahi görevli olduğu belirli bölgeyi muhafaza eden kişilerdir. Kısacası bekçi olan kişiler geceleri suç işlenmesini önlemek adına Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen kolluk faaliyetlerini yürütmekte olan önemli kişilerdir.
Bekçi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bekçi, park ve bahçeler başta olmak üzere, toplu taşıma araçlarının peronları, duraklar, cadde ve sokak araları gibi yerlerin güvenliğini sağlaması için alımı yapılmış görevli kimselerdir. Bekçi daha basit anlatımı ile jandarma ve polislerin bir nevi yardımcısı pozisyonunda yer alırlar. Genel kolluk kuvvetlerinin müdahalesi mümkün olmadığı ve imkan bulunmayan zorunlu ve acele hallerde müdahale etme hakkına sahip olarak görev alan bekçi bazı sorumlulukları sahiptir. Bu sorumluluklar ise şu şekilde sıralanabilir.
Uyuşturucu gibi yasaklı madde satıcılarını tespit etmek ve tespit halinde yakalamak,
Yasa dışı bahis ve ya kumar oynayan kişileri ve bunları oynatanları tespit ederek yakalamak,
Görev sırasında halkın huzurunu bozan ve de çevreyi rahatsız eden tüm kişileri tespit ederek ve gerekli görüldüğü vakit polis ekipleri tarafından gözaltına alınmalarına olanak sağlamak.
Bekçi Olmak İçin Gereken Şartlar
Bekçi alımı yapılacak kişilerin bu mesleği icra etmesi için bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartların ilki ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak olarak geçer. Bunun dışında bekçi alımı isteyen kişilerin karşılaması gereken diğer şartlar şöyle sıralanabilir;
En az lise ve lise dengi mezunu olmuş olmak, |
-En az 167 cm uzunluğunda olmak, |
-En az 18 yaşında, en fazla 31 yaşında olmak, |
-Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış olmak, |
-Beden kitle indeksi 18 ile 27 arasında olmak, |
-Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak ve ya terör örgütleri ile ilgili herhangi bir suça karışmamış olmak, |
-Silah taşımak için gerekli şartları taşımak, |
-Memuriyete aykırı bir durumda bulunmamak, |
Bekçi alımı sırasında bu hususlar öne çıkmaktadır.
Bekçi Alımı Nedir? Nasıl Olur?
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde, görevlendirilmek üzere ilan edilen İçişleri Bakanlığı bünyesinde bekçi alımı duyurusu ile birlikte bekçi alımı yayınlanır. 772 nolu çarşı ve mahalle bekçisi yasası çerçevesinde ise bekçi alımı yapılmaya başlanır. Bekçilik alımı ilanları resmi gazetede yayınlandığı vakit belirtildiği tarihte ilk olarak yazılı bir sınav yapılarak görev alımı başlanır. Daha sonra ise bekçi alımı sürecini sözlü mülakat takip etmektedir. Bu iki aşamadan sonra ise spor mülakatı adı verilen bekçi parkuru gerçekleşecektir.
Her sene Bekçilik alımı ilanlarına Polis Akademisi sitesinden ulaşmak mümkün olmaktadır. Bekçilik alımı adına İçişleri bakanlığının Polis Akademisi sitesinde paylaşılan alımı ilanı sonrasında kılavuzda belirtilen şartlar dahilinde olan bekçi adayları e devlet şifreleri ile birlikte sisteme giriş yaparak ön başvuru yapmaktadırlar.
Ön başvurusunu tamamlayan adaylar pilot illerde yazılı mülakat sınavına girerek şanslarını denerler. Yazılı sınavın şu an ki baraj puanı 50 puan olarak belirlenmiştir. Bu sınavda adaylara 100 soru yöneltilmektedir ve en az 50 doğru yapması istenmektedir. Puanlama sistemi ise doğru soru başına 1 puan olarak hesaplanacaktır. Bekçi alımı bu puanlama üzerinden yapılacaktır.
50 puan ve üzeri puan alan erkek ve kadın bekçi adayları daha sonra fiziki yeterlilik sınavına girmeye hak kazanacaklar. 31 yaşını doldurmamış kişiler en az lise mezunu olmak şartı ile bekçi alımı sınavlarına girebilmektedir. Bu kriterleri taşıyan kimseler e devlet üzerinden başvuru yaparak verilen tarihlerde bekçi alımı sınava hazır olmaktadır. Bekçilik alımı sınavları üç aşamadan oluşmaktadır;
Yazılı sınav |
Sözlü mülakat sınavı |
Fiziki yeterlilik sınavı |
Bekçi Alımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Çarşı ve Mahalle Bekçiliği için Giriş Sınavı başvurusu internet üzerinden başvuru olarak https://pa.edu.tr adresi üzerinden yapılmaktadır. Erkek ve kadın bekçi adayının e-Devlet kapısı şifresi ile sisteme giriş yaparak ilgili alanların doğru bir şekilde aday tarafından doldurması şeklinde yapılmaktadır.
E-Devlet kapısı şifresini bilmeyen adaylar, şahsen başvuru ile T.C. kimlik numarasının yer aldığı fotoğraflı kimlik kartı ve ya nüfus cüzdanı, pasaport, evlilik cüzdanı, ehliyet, mavi kart, avukat kimlik kartı, ikamet tezkeresi gibi bir belge ile ibraz edilmek suretiyle yurt içinde bulunan PTT merkez müdürlüklerinden ya da yetkili şubelerden alabilmektedir. Aynı zamanda e-Devlet şifresi yurt dışında yer alan elçilik ve konsolosluklardan da temin edilebilirken bağlı bulunulan dış temsilciliklerden konuyla alakalı detaylı bilgi alınabilmektedir.
Şehit ya da vazife malulü olan kişilerin eş ve ya çocukları olarak aday olacak kişilerin ön başvuruları alımı Başkanlık tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle adayların dilekçeleri ile şehitlik ya da vazife malullüğü belgesinin gerekli kurumca onaylı örneğini ön başvuru alımı tarihleri içerisinde 0 312 462 87 29 nolu faksa göndermeleri gerekmektedir. Bu belge SGK dan alınabilmektedir. Aynı zamanda dilekçe içerisinde adı, soyadı, T.C. kimlik no, 2 adet irtibat numarası, adresi ve mezuniyet durumu yer almalıdır.
E-Devlet şifresi ile internet ortamında ön başvuru sırasında ilgili alanlar doğru bir şekilde doldurularak başvuru işlemi sonuçlandırılması gerekmektedir. İnternet ortamında yapılacak olan başvurular belirtilen tarihler içerisinde yapılacaktır. Başvurular posta yolu ile kabul edilmemektedir. Bununla birlikte başvuru tarihi geçtikten sonra yapılan her başvuru sisteme geçmeden düşecektir.
Her sene Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavı ön başvuruları e-devlet üzerinden sınav ücreti yatırıldıktan sonra yapılmaktadır.
Bekçi Alımı Başvuru Şartları Nelerdir?
Bekçi alımı başvurusu için adayların uyması gereken bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;
– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, |
– Lise ya da en az lise dengi bir okul mezunu olmak, |
– En az 167 santimetre boyunda olmak, |
– Beden kitle indeksi en az 18 ile 27 arasında olmak, |
– Başvuruda bulunduğu il sınırları içerisinde geçen son bir yıl ve ya daha fazla zamandır ikamet ediyor olmak, |
– Askerlik görevini bitirmiş olmak, |
– 18 yaşını tamamlamış olmak, 31 yaşını geçmemiş olmak. Yaptırılan yaş düzeltmeleri kapsamına dahil olan adaylar için düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmaktadır. Başvuruların başladığı tarih itibari ile 18 yaşını tamamlamış olmak yani 28.04.2004 tarihi ve öncesinde doğmuş olmak gerekir. 31 yaşından gün almamış olmak yani 28.04.1992 tarihi ve sonrasında doğmuş olmak, |
– 6 aydan fazla hapis ve ya ağır hapis ya da affa uğramış olsa dahi zimmet, ihtilas, rüşvet, irtikâp, hırsızlık, sahtecilik, dolandırıcılık, dolanlı iflas, inancı kötüye kullanmak veya yüz kızartıcı bir başka fiilden dolayı tutuklu hapis cezasından hükümlü bulunmamış olmak |
– Türk toplum telakkileri kapsamına göre kötü şöhrete sahip olmamak, kötü olarak tanınmamak, |
– Kamu hizmetlerinden ceza alarak mahrumiyet ile hükümde bulunmamak, kamu haklarından mahrum olmamak |
– Memuriyete engel teşkil edecektir bir hali olmamak, |
– Silah taşıma hususunda ya da silahlı görev yapma konusunda hukuki bir engeli bulunmamak, |
– Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartlar Yönetmeliğinde yer alan ve belirtilen şartları yaşıyor olmak |
– Bekçi adayının kendisinin ve evli ise eşinin; birleşme yeri, randevu evi, genelev, tek başına fuhuş yapılan hane ve benzeri yerlerde çalışmamış olması ya da aracılık ve gözeticilik fiillerinde dahil olmamış olmak, genel edep ve ahlaka aykırı mahiyette her türlü sesli, yazılı ve görüntülü eserleri, kaydedildiği cihaza bakılmaksızın üretmek ve ya satmaktan ceza almamış olmak veya kumar, uyuşturucu gibi uyarıcı madde sebebiyle, hakkında herhangi bir adli ya da idari soruşturma ve kovuşturma devam ediyor olmaması, bekçi adayına bunlardan dolayı idari yaptırım uygulaması yapılmamış olması veya bu işler sebebiyle hüküm giymemiş olması, |
– Alkol, uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanımı sebebiyle tedavi görmüş ya da görüyor olmamak, |
– Sağlık Yönetmeliği hükümleri dışında herhangi bir sebep ile polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış ve ya kovulmamış olmak, |
– Terör örgütleriyle bu örgütlerin kanuni ya da yasa dışı uzantılarının eylemlerine yürüyüşlerine, toplantılarına ve ya mitinglerine karışmamış, katılmamış ve desteklememiş olmak |
– Başvuru tarihi itibariyle herhangi bir siyasi partiye ya da siyasi partilerin yan kuruluşlarına üyeliği olmamak |
– Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu olumlu olmak. |
Bekçi Alımı Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
Bekçi alımı tarihleri 2022 senesi için 28 Nisan’da başlamış olan erkek ve kadın bekçi alımı başvuru işlemleri en son gün olarak 13 Mayıs 2022 tarihi belirlenmiştir.
Bekçilik Başvuru Ücreti Ne Kadar? Bekçilik Başvuru Ücreti Nereye Yatırılır?
Bekçi adayları İnternet üzerinden ön başvuru yapmak için ilk olarak sınav başvuru ücretini gerekli bankalara verilen süre içerisinde yatırması gerekmektedir. Başvuru yapacak adaylar tarafından sınav ücreti güncel olarak 340 TL olarak geçmektedir. 28.04.2022 günü saat 09.00 ile 13.05.2022 günü saat 17.00’ye kadar paranın yatırılmış olması gerekmektedir. Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün Halkbank Gölbaşı Şubesi/ANKARA “2022/1. Dönem olan Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavı” isimli hesaba yatırılmaktadır.
Başvuru ücreti sadece Halkbank şubelerinden ve ATM’lerinden ve ya internet bankacılığı üzerinden yaptırılabilir.(İnternet Bankacılığı üzerinden ücret yatıran adayların mutlaka dekont çıktısı almaları gerekmektedir.)
Kadın Bekçi Alımı Olacak mı?
2022 yılı için kadın bekçi alımı ile ilgili umutlu bekleyiş devam etmektedir. Yazılı sınav, sözlü mülakat ve fiziksel parkur aşamaları ile gerçekleşen erkek bekçi ve kadın bekçi alımı, Mülakat Merkezi tarafından tüm Türkiye’de aynı anda düzenlenmektedir. Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yapılan kadın bekçi alımlarının bu yıl henüz hangi tarihte yapılacağı açıklanmamıştır.
Mülakat Merkezi tarafından düzenlenen ve kadın bekçi alımı dair açıklanacak tüm detaylar merak edilmektedir. Bu yıl 10 bin kişi alınacağını duyuran Polis Akademisi Başkanlığı’nın bu konudaki yapacağı açıklama beklenmektedir. İlk alıma bakıldığında kadın bekçi alımı olduğu görülmektedir. Bu nedenle seçim öncesinde tekrar kadın bekçi alımı olması beklenmektedir.
Bekçilik Parkuru Zor mu?
Bekçilik parkur ve Polis Akademisi Başkanlığı tarafınca yürütülen diğer fiziki yeterlilik sınavlarında bekçi adaylarının elde ettikleri başarı grafiğine bakıldığında kurs öğrencilerinin daha ağırlıklı olduğu açıkça görülmektedir. Yani parkur kurslarına giden bekçi adaylarının gitmeyen kişilere göre daha avantajlı olduğu belirtilebilir.
Fiziki sınava hazırlanan bekçi adaylarının daha başarılı sonuçlar gösterdiği görülmektedir. Özellikle adayların sınav zamanında vaktini daha iyi kontrol edebildikleri dikkat çekmektedir. Bununla birlikte daha az ceza aldıkları da istatiksel bir gerçektir. Bekçi Parkuru bazı durumlarda değişkenlik gösterebilir ancak genel olarak toplamda 7 istasyondan oluşmaktadır.
Parkur da ki İlk istasyon 40 cm yüksekliğinde ve 20 cm genişliğinde, 2.5 metre uzunluğunda olan tahta üzerinde 5 nizami sıçrayış için hazırlanmıştır. 2. parkur iç içe geçirilmiş 6 adet lastik içerisinden geçme parkurudur. 3. parkur ağırlık taşıma becerisine dayalı bir sınavdır. 4. parkur ise topa dokunma ardından gelen 5. parkur takla atma vs. 6.parkur slolom adı verilen çubuklar arasından koşma etaplarıdır.
Son olarak 7. Parkur da ise alttan geçme ve üstten geçme aşamaları yer almaktadır. Bekçi adayları bu parkur aşamalarını ortalama 40 saniyede bitmektedir. Bekçi parkurunu belirlenen süre dahilinde bitirmek önemlidir. Aksi takdirde başarısız olan adaylar fiziki yeterlilik sınavından eklenecektir. Böyle bir durumda ise sözlü mülakata girme haklarını kaybedeceklerdir.
Bekçi Maaşları Ne Kadar?
2022 yılı dahilinde en düşük memur maaşı 4.880 TL’den 6 bin 368 liraya çıkarılmıştı. Bu zamlar sonrasında tabi ki bekçi maaşları da yükseliş gösterdi. 2022 yılının ilk 6 ayında geçerli olan bekçi maaşı aşağıdaki gibidir;
– İlkokul mezunu olan bekçi aylık 6 bin 535 lira maaşı |
– Lise mezunu olan bekçi 6 bin 767 lira maaşı |
– Üniversite mezunu olan bekçi aldığı 7 bin 707 lira maaşı almaktadır. |
Yapılan bu zamlar ile birlikte 2022 yılının diğer 6 ayında da tüm memurlara ve işçilere bir zam daha yapılması bekleniyor. Bu zamla birlikte mevcut bekçi maaşı da güncellenecektir.
Bekçilerin Çalışma Saatleri Nasıldır?
Çarşı ve Mahalle Bekçileri günümüzde çoğunlukla 12 saat civarında çalışmaktadır. Çalışma saatleri ise genel olarak gece saatlerinde olmaktadır. İstanbul için geçerli 19:00- 07:00 dilimleri arasında ve 12/36 çalışma şekli kullanılır. Ancak İstanbul’un bazı ilçelerinde polis sayısı yetersiz olarak geçmektedir. Bu nedenle İstanbul’un tüm ilçelerinde 12/36 çalışma saati kullanılmaz. Bu ilçelerdeki Bekçiler 6 gün süreyle 12 saat çalışarak haftada bir gün izin yapmaktadır.
Bekçilik
2023/1 Dönem Bekçi Alımı Detayları
2023 yılı için bekçi alımları başladı ve siz de bu prestijli meslekte çalışmak isteyenler arasında olabilirsiniz. Bekçilik, sorumlulukların yüksek olduğu, güvenlik konularında uzmanlaşmış bir meslektir. Bu meslekte çalışmak, kişinin sosyal sorumluluklarını yerine getirmesine ve topluma hizmet etmesine olanak tanır. Ayrıca, bekçilik mesleği kariyer yolunda ilerlemek isteyenler için önemli bir adımdır. Eğer siz de güvenlik konularında uzmanlaşmak ve topluma hizmet etmek istiyorsanız, bekçilik mesleği sizin için uygun bir seçenek olabilir. Detaylar için haberimizi okuyabilirsiniz.
2023 yılı için bekçi alımları başladı ve siz de bu meslekte çalışmak isteyenler arasında olabilirsiniz. Bekçilik, sorumlulukların yüksek olduğu, güvenlik konularında uzmanlaşmış bir meslektir. Bu meslekte çalışmak, kişinin sosyal sorumluluklarını yerine getirmesine ve topluma hizmet etmesine olanak tanır. Ayrıca, bekçilik mesleği kariyer yolunda ilerlemek isteyenler için önemli bir adımdır. Eğer siz de güvenlik konularında uzmanlaşmak ve topluma hizmet etmek istiyorsanız, bekçilik mesleği sizin için uygun bir seçenek olabilir. Detaylar için haberimizi okuyabilirsiniz.
ADAYLARDA ARANILACAK NİTELİKLER
- Başvuru için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir mi?
Evet, başvuru yapmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir.
- Başvurmak için en az hangi eğitim seviyesine sahip olmak gerekir?
Başvurmak için en az lise veya dengi okul mezunu olmak gerekir.
- Başvurmak için boy şartı var mıdır?
Evet, başvurmak için en az 167 cm boyunda olmak gerekir.
- Beden kitle indeksi (BMI) ne olmalıdır?
Başvurmak için beden kitle indeksi 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmalıdır.
- Başvurduğum il sınırları içerisinde ikamet etmek şartı var mıdır?
Evet, başvuru yaptığınız il sınırları içerisinde ön başvuruların son günü (03 Şubat 2023) itibarıyla son bir yıl veya daha fazla süredir ikamet etmeniz gerekir.
- Askerlik hizmetini yapmış olmak şartı var mıdır?
Evet, ön başvuruların son günü (03 Şubat 2023) itibarıyla askerlik hizmetini yapmış olmanız gerekir.
- Yaş şartı var mıdır?
Evet, başvuruların başladığı tarih itibarıyla 18 yaşını tamamlamış (18.01.2005 tarihinde ve öncesinde doğmuş olmak) ve 31 yaşından gün almamış (18.01.1993 tarihinde ve sonrasında doğmuş olmak) olmak şartı vardır.
- Adli sicil durumu nasıl olmalıdır?
Adayın ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veya affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak gereklidir.
- Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak gerekli mi?
Evet, Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak gereklidir.
- Kamu haklarından mahrum olmamak ve kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkûm bulunmamak gerekli mi?
Evet, kamu haklarından mahrum olmamak ve kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkûm bulunmamak gereklidir.
- Memuriyete engel bir hali bulunmamak gerekli mi?
Evet, memuriyete engel bir hali bulunmamak gereklidir.
- Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak gerekli mi?
Evet, silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak gereklidir.
- Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak gerekli mi?
Evet, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak gereklidir.
- Adayın kendisi ve eşinin genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri üretmekten veya satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam etmemesi gerekli mi?
Evet, adayın kendisi ve eşinin genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri üretmekten veya satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam etmemesi gereklidir.
- İnternet üzerinden ön başvuru tarihleri ne zaman?
Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavına internet üzerinden ön başvurular, 18.01.2023 – 03.02.2023 tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar yapılacaktır.
- Nasıl internet üzerinden ön başvuru yapılır?
E-Devlet şifresi ile https://pa.edu.tr adresi üzerinden giriş yapılıp, ilgili alanların aday tarafından doldurulması şeklinde yapılacaktır.
- E-Devlet şifresi nasıl alınır?
E-Devlet şifresi, şahsen başvuru ile üzerinde T.C. kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimlik (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi) ibraz edilerek yurt içinde PTT merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerden alınabilir.
- E-Devlet şifresi yurt dışında nasıl alınır?
e-Devlet şifresi yurt dışında elçilik ve konsolosluklardan temin edilebilir. Bağlı bulunulan dış temsilciliklerden konuyla ilgili detaylı bilgi alınabilir.
- Şehit veya vazife malulü yakını olanlar nasıl başvuruda bulunabilir?
Şehit veya vazife malulü yakını olanların ön başvuruları Başkanlığımızca yapılacağından, adayların dilekçeleri (adı, soyadı, TC. kimlik no, adres, 2 adet irtibat numarası, mezuniyet durumu) ile şehitlik veya vazife malullüğü belgesinin ilgili kurumca onaylı örneğini (S.G.K.’ dan alınacak belge) ön başvuru tarihleri arasında 0 312 462 87 29 numaralı faksa göndermeleri gerekmektedir.
- İnternet üzerinden başvurular sınav ücreti yatırıldıktan sonra yapılıyor mu?
Evet, 2023/1. Dönem Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı başvuruları sınav ücreti yatırıldıktan sonra e-Devlet üzerinden yapılacaktır.
- Posta yolu ile veya başvuru tarihi geçtikten sonra yapılan başvurular kabul ediliyor mu?
Hayır, posta yolu ile veya başvuru tarihi geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.
- Sistem üzerinden alınacak Sınav Başvuru Belgesi
- T.C. kimlik numarasını gösterir belgenin aslı ve fotokopisi (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport)
- Diploma veya geçici bitirme belgesinin aslı ve fotokopisi, (Yurtdışından mezun olanlar için ilgili kurumda alınan denklik belgesi)
- Müracaat ettiği il sınırları içerisinde Müracaat Kabul aşamasının son günü (03 Şubat 2023) itibarıyla en az bir yıldır ikamet ettiğini belirtir belge
- Son bir yıl içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
- Kendisi ve evli ise eşinin Yönetmeliğin 5’inci maddesinde belirtilen engel hallerinin bulunmadığını ifade eden yazılı beyanları
- Şehit veya vazife malulü olanların eş veya çocuklarından, şehitlik veya vazife malullüğü belgesinin ilgili kurumca onaylı örneği (S.G.K.’ dan alınan belge)
- Askerlik terhis belgesi aslı ve fotokopisi
- Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme belgesi
- Sağlık Bilgilendirme Formu
- Adayların beyan ettikleri bilgilerin gerçeğe aykırı olması durumunda, adayların kendileri sorumlu olacak ve herhangi bir hak iddia edemeyecektir.
- Müracaat eden adayların belgelerinin kabul edilmesi durumunda, adaylar Ön Sağlık Kontrol Komisyonuna alınacaktır.
- UYARI: Başvuruda sunulması gereken belgelerin eksik veya gerçeğe aykırı olması durumunda, adayların başvuruları kabul edilmeyecektir. Ayrıca, belgelerin yalnızca şahsen sunulması beklenmektedir ve posta yoluyla veya başvuru tarihi geçtikten sonra sunulan belgeler kabul edilmeyecektir.
BAŞVURU ÜCRETİ VE YATIRMA TARİHLERİ
- Sınav başvuru ücreti ne kadar?
Sınav başvuru ücreti 680 TL’dir.
- Sınav başvuru ücretinin ne zaman ve nasıl yatırılması gerekir?
Sınav başvuru ücreti 18.01.2023 saat 09.00’dan 03.02.2023 saat 17.00’ye kadar Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün Halkbank Gölbaşı Şubesi/ANKARA “2023/1. Dönem Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavı” isimli hesabına yatırılmalıdır.
- Başvuru ücreti hangi bankalardan yatırılabilir?
Başvuru ücreti sadece Halkbank şubelerinden, Halkbank ATM’lerinden ve Halkbank internet bankacılığından yatırılabilir. Başka bankalar üzerinden havale ve EFT ile işlem yapılmamalıdır.
- Sınav ücretini hangi bilgilerle yatırmam gerekiyor?
Sınav ücretini kendi adına, kendi T.C. kimlik numarası ile ve “2023/1. DÖNEM ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇILIĞI GIRIŞ SINAVI” için yatırmak gerekmektedir.
- Şehit veya vazife malulü olanların sınav ücreti yatırması gerekir mi?
Hayır, şehit veya vazife malulü olanların eş veya çocukları sınav ücreti yatırmaz.
- Ön başvuru yapmadan önce sınav ücreti yatırmam gerekiyor mu?
Evet, 2023/1. Dönem Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavına ön başvuru yapacak adaylar önce sınav ücretini yatıracak, ardından www.ais.pa.edu.tr adresinden sınav başvurusunu yapacaktır.
- Başvuru ücretini yatırdığı halde internet üzerinden ön başvuru yapmayan adaylar sınava alınır mı?
Başvuru ücretini yatırdığı halde internet üzerinden ön başvuru yapmayan adaylar sınava alınmaz.
- Başvurular nasıl yapılır?
Başvurular, Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sitesinden https://pa.edu.tr adresinden yapılır. Adaylar, belirtilen başvuru tarihleri arasında ön başvurularını gerçekleştirir ve belirtilen tarihlerde, Sınav Giriş Belgesinde bildirilen saatte Müracaat Kabul Komisyonuna şahsen başvuruda bulunurlar.
- Başvurular posta yoluyla mı yapılabilir?
Başvurular sadece şahsen yapılabilir. Posta yoluyla veya belirtilen tarihler haricinde yapılan başvurular kabul edilmez.
- Başvuru ve sınav tarihleri ne zaman açıklanacak?
Başvuru ve sınav tarihleri, Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sitesinden https://pa.edu.tr adresinden ve diğer uygun iletişim araçlarıyla duyurulur. Adayların başvuru merkezleri ve başvuru tarihleri kesinleşip internet üzerinden ilan edildikten sonra değiştirilemez.
- Başvuru ve sınav tarihleri değiştirilebilir mi?
Başvuru merkezleri ve başvuru tarihleri kesinleşip internet üzerinden ilan edildikten sonra değiştirilemez.
- Başvuru ve sınavlara katılamamaktan doğan sorumluluk kimdedir?
Başvuru ve sınavlara katılamamaktan doğan sorumluluk adaylara aittir. İnternet ilanının takip edilmemesi sebebiyle şahsen başvuru ve sınavlara katılamamaktan doğan sorumluluk adaylara aittir.
- Başvuru ve sınav sırasında ne gibi elektronik eşyalar yanımızda bulundurabiliriz?
Başvuru ve sınav sırasında cep telefonu, ses görüntü kayıt cihazı veya değişik benzeri hiçbir elektronik eşya yanımızda bulundurulmamalıdır.
- Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Sınavına nasıl başvurabilirim?
Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Sınavına ön başvuru yapıldıktan sonra, adayların şahsen başvurularını yaptıkları Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sitesinden açıklanan başvuru tarihleri ve merkezlerinde yapmaları gerekmektedir.
- Sınav tarihleri ne zaman açıklanacak?
Sınav tarihleri, adayların ön başvurularını yaptıktan sonra Personel Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü veya Başkanlığın resmi internet sayfasından ya da diğer uygun iletişim araçlarından açıklanacaktır.
- Sınav merkezlerimiz ve sınav tarihleri değişebilir mi?
Adayların başvuru merkezleri ve sınav tarihleri kesinleşip internet üzerinden ilan edildikten sonra değiştirilemez.
- Sınav komisyonu kararlarına itiraz edilebilir mi?
Sınav komisyonu kararlarına itiraz edilemez.
- Başvuruların nasıl kabul edileceği?
Ön başvuru yapan adaylar, Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sitesinden açıklanan başvuru tarihleri ve merkezlerine, Sınav Giriş Belgesinde bildirilen saatte Müracaat Kabul Komisyonuna şahsen başvuruda bulunacaklardır. Posta yoluyla veya belirtilen tarihler haricinde ya da şahsen yapılmayan başvurular kabul edilmeyecektir.
- Adayların ne zaman ve nerede ön sağlık kontrolünden geçirileceği?
Müracaat Kabul Komisyonu tarafından başvuruları kabul edilen adaylar; aynı gün içerisinde ilgili Ön Sağlık Kontrolü Komisyonu tarafından ön sağlık kontrolünden geçirilecektir.
- Ön sağlık kontrolü nasıl yapılacak?
Ön sağlık kontrolü Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre yapılacaktır.
- Ön sağlık kontrolü sonucunda adayların ne şekilde değerlendirileceği?
Ön Sağlık Kontrolü Komisyonu tarafından, adaylar hakkında Çarşı ve Mahalle Bekçisi Adayı “Olur veya Olamaz” şeklinde karar verilecektir. Çarşı ve Mahalle Bekçisi Adayı “Olamaz” kararı verilen adaylar sınav aşamalarına devam edemeyecektir. Çarşı ve Mahalle Bekçisi Adayı “Olur” kararı verilen adaylar yazılı sınava katılmaya hak kazanacaktır.
- Ne zaman yazılı sınav yapılacak?
Yazılı sınav tarihleri, Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet adresinden https://pa.edu.tr duyurulacaktır.
- Yazılı sınavda kaç soru yöneltilecek?
Yazılı sınavda adaylara çoktan seçmeli (test şeklinde) beş şıklı (100) soru yöneltilecek.
- Yazılı sınavda kaç puan almak gerekiyor?
Yazılı sınavda (100) puan üzerinden en az (50) puan almak gerekiyor.
- Yazılı sınavda hangi konular yer alacak?
Yazılı sınavda “Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik ve Genel Kültür” konuları yer alacak.
- Yazılı sınavda hangi belgeler gerekli?
Yazılı sınavda, sınav giriş belgesi ve üzerinde T.C. kimlik numarası yer alan geçerli kimlik belgelerinden birisi (Nüfus cüzdanı/T.C. kimlik kartı, sürücü belgesi, geçerlik süresi devam eden pasaport) gereklidir.
- Yazılı sınavda kopya çekenler ne olacak?
Yazılı sınavda kopya çekenler veya kopya çekme teşebbüsünde bulunanlar ya da yerine başka bir kimseyi sokanlar hakkında tutanak düzenlenerek sınavı geçersiz sayılacak ve bir daha adaylığa başvuruları kabul edilmeyecektir. Ayrıca bu kapsamda tespit edilecek ilgililer hakkında adli/idari soruşturma başlatılmak üzere gerekli işlemler yapılacaktır.
- Yazılı sınav sonucu nasıl öğrenilecek?
Yazılı sınav sonucu, Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet adresinden https://pa.edu.tr duyurulacaktır. Ayrıca adaylara posta, telefon vb. iletişim araçları ile tebligat yapılmayacaktır. İnternet üzerinden yapılan duyuru tebligat niteliğindedir.
- Yazılı sınavda başarılı olan adaylar, Fiziki Yeterlilik Sınavına alınırlar.
- Fiziki Yeterlilik Sınavı, adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısını değerlendirmek amacıyla uygulamalı olarak yapılır. Sınavda adayın süresinin takibi, sınav yerinde bulunan sayaçlarla yapılır. Sınav yüz tam puan üzerinden değerlendirilir ve 60 puanın altında alan adaylar başarısız sayılır.
- Fiziki Yeterlilik Sınavının tarihleri, yerleri, sınav parkuru ve puan cetveli Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet adresinden www.pa.edu.tr duyurulur. Adaylara posta, telefon vb. iletişim araçları ile tebligat yapılmayacaktır. İnternet üzerinden yapılan duyuru tebligat niteliğindedir.
- Fiziki yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar hangi yer ve zaman da sözlü sınava tabi tutulacak?
Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet adresinden www.pa.edu.tr duyurulacak yer ve zamanda sözlü sınav komisyonu tarafından sözlü sınava tabi tutulacak.
- Sözlü sınavda ne tür sorular yöneltilecek?
Genel kültür konularından hazırlanan sorular yöneltilecektir.
- Sözlü sınavda adayların değerlendirilmesi nasıl yapılacak?
Adaylar konu hakkındaki bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavraması, özgüveni, ifade etme yeteneği ve beden dilini kullanma becerisi olmak üzere beş ayrı kriter üzerinden değerlendirilecektir. Her bir kriter 20 puan üzerinden değerlendirilecektir.
- Sözlü sınavda kaç puan almak gerekiyor?
Sözlü sınavda (100) puan üzerinden en az (70) puan almak gerekmektedir.
SINAV SONUÇ LİSTESİNİN BELİRLENMESİ VE İLANI
- Başarı sıralaması nasıl hesaplanır?
Başarı sıralaması yazılı sınav puanının %25’i, fiziki yeterlilik sınav puanının %25’i ve sözlü sınav puanının %50’sinin toplamı olarak hesaplanır.
- Başarı sıralamasında eşitlik halinde nasıl karar verilir?
Başarı sıralamasında eşitlik halinde sırasıyla yazılı sınav puanı, mülakat puanı ve fiziki yeterlilik puanının yüksekliği esas alınır. Bunlarda da eşitlik olması halinde yaşı küçük olan aday tercih edilir.
- Sınav sonuçları nasıl duyurulur?
Sınav sonuçları Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sayfası www.pa.edu.tr adresinden duyurulur. Ayrıca adaylara posta yolu veya diğer iletişim araçları ile sınav sonuçları duyurulmaz ve sonuç belgesi gönderilmez. İnternetten yapılan sınav sonuç duyurusu tebliğ niteliğindedir.
- Eksik veya yalan beyan yapmak sınavları nasıl etkiler?
Eksik veya yalan beyan yapmak, sahte evrak kullanmak veya sınav komisyonlarını yanlış bilgilendirmek sonucunda sınavlara katılarak başarılı olan adayların sınavları asıl veya yedek olarak kazanmış olsalar bile sınavları geçersiz sayılır. Adayın söz konusu işleme kasıtlı olarak sebebiyet verdiğinin tespit edilmesi durumunda aday hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır.
- Sınavda başarılı olan adayların sağlık raporu nasıl alınır?
Sınavda başarılı olan adaylar, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu pozitif olanlar, ilgili Emniyet Müdürlüğüne bağlı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından hastaneye sevk edilerek sağlık raporu alacaklardır.
- Çarşı ve Mahalle Bekçiliği görevine uygun olan adaylar nasıl atanacak?
Sağlık durumları bakımından Çarşı ve Mahalle Bekçiliği görevine uygun olan adaylar aday memur olarak atanacaktır.
- Kanuni süreler içinde başvurmayan veya gerekli belgeleri ibraz etmeyen adayların atamaları nasıl iptal edilir?
Kanuni süreler içinde başvurmayanlar, gerekli belgeleri ibraz etmeyenler veya güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu negatif olanlar, sağlık şartlarını taşımayanlar veya atandıkları halde göreve başlamayanlar, istifa edenler veya başka bir sebeple ayrılanların atamaları iptal edilecektir ve yedek listesinden sırası ile yedek adaylar çağrılacaktır.
Bekçilik
Kadın Bekçi Alımı Geliyor Mu?
Türkiye’de bekçilik mesleğinin yeniden hayata geçmesinden bu yana, bu mesleğe olan talep ve ilgi de yüksek seyrini korumayı sürdürmekte. Asayişle ilgili olarak jandarmada, polis teşkilatında yer aldığı gibi bekçilik görevinde de kadın personel görevlendiriliyor mu diye merak ediliyor. “Kadın bekçi alımı var mı?”, yoksa “Kadın bekçi alımı geliyor mu?”, “Daha önce kadın bekçi alımı gerçekleşti mi?” sorularının yanıtlarına birlikte bir bakalım…
Türkiye’de bekçilik mesleğinin yeniden hayata geçmesinden bu yana, bu mesleğe olan talep ve ilgi de yüksek seyrini korumayı sürdürmekte. Asayişle ilgili olarak jandarmada, polis teşkilatında yer aldığı gibi bekçilik görevinde de kadın personel görevlendiriliyor mu diye merak ediliyor. “Kadın bekçi alımı var mı?”, yoksa “Kadın bekçi alımı geliyor mu?”, “Daha önce kadın bekçi alımı gerçekleşti mi?” sorularının yanıtlarına birlikte bir bakalım…
Türkiye’de kadınlar iş hayatına dahil olduklarında, takvim yaprakları 1913’ü göstermektedir. 1913 yılında kadınlar memur olarak görevlendirilmeye başlanmış, bunun takip eden yıl içerisinde de özel girişim dahilinde esnaf ve tüccar olabilmişlerdir. Bu kadın istihdamının bu tarihten sonra arkası gelmiş mi, bugün arkası geliyor mu diye baktığımızda ne mutlu ki, olumlu cevap verebiliyoruz. Bugün askerlikte, emniyet teşkilatı çerçevesince polislikte görevlerini layıkıyla yerine getiren kadınlar gibi, bekçilikte de bu görevlendirmelerin önünde bir engel bulunmamaktadır.
2022 yılında bekçi alımı duyurusunda ise 81 il için erkek çarşı ve mahalle bekçisi alımı yapılacağı duyurulmuştur. Dolayısıyla içerisinde bulunduğumuz yıl itibariyle kadın bekçi alımı bulunmamaktadır. İlan metninde erkek bekçi alımı yapılacaktır ibaresi bulunmaması durumunda, kadın adayların başvuruda bulunmamasını gerektirecek bir unsur yoktur. Tüm asayiş birimlerinde, yaygın hemen her iş kolunda yer aldıkları gibi, kadınlar bekçilik görevini de layıkıyla yerine getireceklerdir.
Bekçilikle ilgili belirlenen standart ve koşullara sahip olunduğu ve bu noktada kadın personel ihtiyacı ilan edildiği takdirde kadın bekçi adayları da başvurabileceklerdir.
Kadın Bekçi Alımı Oldu Mu?
Bekçilik mesleğinin yeniden hayatımıza girmesinden sonraki ilk görevlendirme sırasında Çarşı ve Mahalle Bekçisi olarak atanan 9433 personelin 69’u kadın bekçiydi. Bu noktadan bakıldığında “Daha önce kadın bekçi alımı oldu mu?” sorusunun cevabı da, “Kadın bekçi olur mu?” sorusunun cevabı da net bir şekilde “Evet”tir. Ne var ki son yıllardaki bekçi alımlarında kadın aday alınmaması dolayısıyla bu soruların yanıtları daha çok merak edilir olmuştur. Peki bu görevlendirme uygulaması yeniden geliyor mu?
Çarşı ve mahalle bekçiliğinin faaliyet saatlerinin gece dahilinde gerçekleşmesi, asayiş problemlerinde ilk müdahale aşamasında bekçinin devrede olması noktasından yola çıkılarak erkek personel görevlendirmesinin daha yoğun olduğunu söyleyebiliriz.
Halen 69 kadın bekçinin faal olarak görev başında olduğu ülkemizde, kadın bekçilik başvurularının kabulü 2022 yılında da hayata geçmese de, bu içerikteki bir duyuru ilgiyle beklenmektedir. Bu görevi yapabileceği inancını taşıyan adaylar yaş ve diğer gerekli başvuru şartlarını zorunlu olarak kaçırmadan bir an önce resmi aday olarak tanımlanmak istemektedirler.
- Bekçi olabilmek için ilan edilen genel şartlar kadınlar için de geçerlidir. Bekçi adaylarının boyu en az 167 cm olmalıdır. Beden kitle endeksi ise 18 ve 27 arasında belirlenmiştir.
- Ülkemizde askerlik görevi yalnızca erkekler için yükümlülük halinde olduğu için kadın adaylar bu maddeyi zaten dikkate almayacaklardır.
- Bekçi adaylarının sicilinde yüz kızartıcı bir suç sebebiyle hapis cezası bulunmamalıdır.
- Altı ayın üzerinde herhangi bir suç sebebiyle hapis cezası almamış olmalıdırlar. Yine mahkemelerce ağır hapis cezasıyla cezalandırılmamış olmalıdırlar.
- Kamu hizmetlerinden men edilmemiş, kamuda çalışması fiilen yasaklanmamış olmalıdır.
- Geride kalmış dahi olsa içki ya da uyarıcı madde kullanımıyla ilgili tedavi görmüş olan adayların başvurusu kabul edilebilir değildir.
- Polislik eğitimi yarıda kalan adayların, eğitimlerini bırakma sebebi sağlık ile gerekçelendirilmişse, bekçilik adaylıkları da kabul edilmez.
- Terör örgütleriyle bağlantı ve ilgisi, legal uzantıları dahilinde bile olsa adaylık kabul edilmez. Bu örgütlerle ilişkisi bulunan yasal uzantıların dahi düzenledikleri eylemlere katılma ve destekleme noktasında adaylık reddedilir.
- Bekçi adayları, başvuru yaptıkları sırada herhangi bir siyasi partiye üye olmaları durumunda, başvuruları kabul edilmez.
- Tabii ki, bekçilik atamaları öncesinde gerçekleşen güvenlik soruşturması ve arşiv taramasında sonucun olumlu olması gerekmektedir.
Kadın Bekçi Alımı Olacak Mı?
2022 itibariyle de “Erkek bekçi alımı” ibaresiyle duyuru çıkarılması sebebiyle hayal kırıklığına uğrayan adaylar bundan sonraki duyuruları ilgiyle takip etmekteler. Yeniden “kadın bekçi alımı geliyor mu?” noktasından baktığımızda; kabul edilmeye uygun şartları kaybetmeksizin (yaş, fiziksel yeterlilik vs.) böyle bir duyuruyu bekleyen kadınların varlığı bir talebe dönüşmektedir. Bu talebin yoğunluğu ve personel ihtiyacının kesiştiği noktada kadın bekçi ilanı da duyurulacaktır diye umuyoruz.
Tüm asayiş ve emniyetten sorumlu olarak istihdam edilen kadın personeller gibi ve dahi 69 adet kadın bekçinin meslektaşı olmak üzere bekleyen potansiyel bekçi adaylarının başvuru yapabilmek için sabırsızlandığı notunu da düşerek “Kadın Bekçi Alımı Geliyor mu?” yazımızı da noktalamış olalım.
Bekçilik
Bekçi Alımında Askerlik Şartı Var Mı?
Bekçi Alımında Askerlik Şartı Var Mı? Ülkemizde bir dönem asayiş ve güvenlikle ilgili olarak hayatımızın bir parçası halinde yer etmiş olan bekçilik mesleği bir süre öncesinde faal hale döndü. Bu geri dönüşle birlikte bu alanda istihdam edilmek isteyen yurttaşlar da bekçi alımında hangi şartların yerine getirilmiş olması gerektiğini öğrenmek için ilgili bilgi kaynaklarına başvurdular. 1995 yılında bekçilik çerçevesince personel alımları durdurulmuş, 2017 yılında çıkarılan kanun hükmünde bir kararname ile tekrar personel alınacağı duyurularak, bekçilik yeniden hayata geçirilmişti.
Bekçi Alımında Askerlik Şartı Var Mı? Ülkemizde bir dönem asayiş ve güvenlikle ilgili olarak hayatımızın bir parçası halinde yer etmiş olan bekçilik mesleği bir süre öncesinde faal hale döndü. Bu geri dönüşle birlikte bu alanda istihdam edilmek isteyen yurttaşlar da bekçi alımında hangi şartların yerine getirilmiş olması gerektiğini öğrenmek için ilgili bilgi kaynaklarına başvurdular. 1995 yılında bekçilik çerçevesince personel alımları durdurulmuş, 2017 yılında çıkarılan kanun hükmünde bir kararname ile tekrar personel alınacağı duyurularak, bekçilik yeniden hayata geçirilmişti.
Son olarak da 2020 yılında Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kanunu düzenlemesiyle yasal konumunda bugünkü son halini almıştır. İlk personel alımında yirmi şehir için 69’u kadın personel olmak üzere toplam 9.433 Çarşı ve Mahalle Bekçisi görevlendirilerek iş başı yaptırılmıştır. 2022 yılı Temmuz döneminde bekçi olmak için sınav başvurusunda bulunan toplam aday sayısı ise 265 bin düzeyindedir.
Bu başvuru rakamlarının düzeyi de gösteriyor ki, çarşı ve mahalle bekçiliği alımında yerini almak isteyen potansiyel adaylar yeni alım dönemlerini bekliyor. Bu adaylar için nasıl bekçi olunacağı, “2022 bekçi alımında askerlik şartı var mı?” gibi soruların yanıtlarını arayacağız.
Askerlik Yapmayan Bekçi Olabilir Mi?
Bekçi Alımında Askerlik Şartı Var Mı? Kariyer planlaması yapan erkekler için askerlik, her zaman önem atfedilen bir görev ve zaman dilimini kapsayan bir tanıma karşılık gelmektedir. İstihdam olunacak kurumlar açısından iş eğitimi sonrası iş görme sürecinde uzun sayılabilecek bir dönem için personel kaybı yaşanmaması adına askerlik ilişiğinin olmaması şartı adayların önüne çıkmaktadır. Geleneksel olarak da “düzen kurmak” tabir edilen hayata atılma aşamasının askerlikten sonraya bina edilmesi yaygındır.
“2022 bekçi alımında askerlik şartı var mı?” sorusunun yanıtını 2022/1. Dönem başvuru şartları açıklamasını resmi ağızdan yapan Polis Akademisi başvuru duyurusu üzerinden yanıtlayalım. Başvuru şartlarının “f” maddesinde “Askerlik ödevini bitirmiş olmak” şeklinde bunun koşul olarak sunulduğu görülüyor.
Resmi ağızdan söylenen odur ki; “2022 bekçi alımında askerli şartı var mı?” sorusunun yanıtı: “Evet, var.”
2019 yılında 30942 sayılı resmi gazetede yayımlanan bekçi alım şartındaki değişiklik itibariyle, “Askerlik ödevini bitirmiş olmak” ifadesi yerine “Erkek adaylar için askerlikle ilişiğin bulunmaması” koşulu getirilmiştir. Askerlikle ilişiğin bulunmaması tabirinin neleri kapsadığına bakalım. Askerlik görevinin tamamlanmış olması, askerliğe elverişli olmaması sebebiyle rapor alınmış olması, askerlikten muaf olunması, çalışılan kurum tarafından askerliğin tecil edilmesi, okul süreci gerekçesiyle askerliğin tecil edilmiş olması gibi farklı pozisyonların hepsi askerlikle ilişiğin olmamasına karşılık gelmektedir.
Ancak bahsettiğimiz gibi güncel ilanda açık bir ifadeyle “Askerlik ödevini bitirmiş olmak” ibaresi yer almaktadır.
Nasıl Bekçi Olunur?
Bekçi Alımında Askerlik Şartı Var Mı? Bekçi olmak için hangi koşullar yerine getirilmeli, online başvuru olanağı var mı, yaş sınırı nedir gibi soruların yanıtlarını da bulalım.
Bekçilik sınavı üç aşamadan oluşmakta. Aday ilk aşamada Türkçe, fen bilgisi, genel kültür, sosyal bilgiler gibi kapsamlarda sorularla karşılaşır. Sınav başvuruları ise https://www.pa.edu.tr/ adresi üzerinden e-Devlet şifresi girişiyle gerçekleştirilebiliyor.
İlk aşamada başarılı sonuç alan adaylar fiziksel yeterliliğin değerlendirildiği aşamaya geçerler.
Fiziksel yeterliliğin de olumlu değerlendirilmesi sonrası son aşama olan sözlü mülakata girilerek bu adımlar tamamlanmış olunur. Özgüven, konuşma becerisi ve genel iletişim düzeyi değerlendirilen aday burada da başarılı olduğunda sınavı kazanmış olur.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışılan bekçilikle ilgili duyurular da Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Polis Akademisi Başkanlığı tarafından ilan edilmektedir. 2022/1.dönem ilanı dahilindeki başvuru şartlarına değinelim.
Adayların boyu asgari 1.67 düzeyinde olmalı. Beden kitle endeksi için belirlenen standart ise 18 ve 27 arası olarak belirlenmiş.
Yazımızda ele aldığımız gibi aday, askerlik görevini yerine getirmiş olmalı.
Adayların yüz kızartıcı bir suçtan hapis cezası hükmü almamış olması gerekiyor. Bunun yanında herhangi bir suçtan altı aydan fazla hapis ya da ağır hapis hükmü almamış olmalı.
Kamuda görev yapacağı için adayın kamu hizmetlerinden el çektirilmiş olmaması gerekmekte.
Süreç tamamlanmış olsa dahi alkol ya da uyuşturucu madde tedavisi görmemiş olmak da şartlar arasında yer almakta.
Aday, sağlık gerekçesi haricinde bir nedenle polislik eğitiminden uzaklaştırılmış olmamalı.
Terör örgütleriyle herhangi bir ilişki ve bağlantısı bulunan aday kabul edilmez. Terör örgütlerinin yasal uzantılarının dahil eylemlerine karışmış ya da desteklemiş olmamalı.
Başvuru yaptığı dönemde adayın siyasi parti üyeliği bulunmamalıdır.
Elbette görevlendirme öncesi yapılacak güvenlik ve arşiv soruşturması da olumsuz bulunmamalıdır.
-
Sağlık1 yıl ago
Fucicort Krem Ne İşe Yarar?
-
Ekonomi2 yıl ago
Dünyanın En İyi Kripto Para Yorumcusu Kimdir?
-
Besyo2 yıl ago
Elazığ Fırat Üniversitesi BESYO Özel Yetenek Sınavı Ve Parkuru Nasıl? Nasıl Hazırlanılır?
-
Haber2 yıl ago
2022 Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Ne Zaman Yapılıyor? Kriterler Nelerdir?
-
Spor2 yıl ago
Giresunspor Tarihçesi
-
Besyo2 yıl ago
Karabük Üniversitesi Besyo Özel Yetenek Sınavı Ve Parkuru Nasıl? Nasıl Hazırlanılır?
-
Kamu Alımları2 yıl ago
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi 316 Sözleşmeli Personel Alacağını Duyurdu!
-
Eğitim2 yıl ago
Yakın Koruma Sertifikası Nasıl Alınır?